Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Thomas Rodes gazpacho af grillede grøntsager med hummer

Annonce Giv din gazpacho et sommerligt tvist med Thomas Rodes version af den kolde suppe, der tager din grillaften til en nyt niveau.

En gazpacho er en nem og frisk måde at få brugt sommerens råvarer på ifølge kok og iværksætter Thomas Rode, der her deler sin opskrift på en særlig version af den spanske klassiker. Her bliver grøntsagerne nemlig er stegt på grillen inden, så smagsnuancerne bliver fremhævet og kommer til sin ret. Den grillede hummer komplimenterer den kolde suppe godt, så den får dybde i smagen og mætter mere.

En kølig gazpacho er perfekt til de varme sommeraftner, hvor den både føles forfriskende og mættende. Her serveret med hummer. Foto: Thomas Dahl. Styling: Lone Monna

Det skal du bruge

Hummere

  • 2 levende hummere á 600 g (du kan også bruge jomfruhummere)
  • 1 bundt frisk rosmarin

Suppen

  • 2 skiver afskorpet godt surdejsbrød, skåret i mindre stykker
  • Cirka 750 g modne San Marzano-tomater på stilk
  • 1 stor agurk, skrællet
  • 1-2 grønne jalapenos, befriet for stilk og kerner
  • 3 røde pebere, befriet for stilk og kerner
  • 1 lille hvidløg
  • 1 dl god olivenolie
  • 3 spsk. Sherry vinaigre
  • En halv økologisk citron, den gule skræl og saften
  • Mineralvand til at spæde med

Garniture

  • 3-4 tomater, gerne forskellige farver
  • 1 rød peberfrugt, befriet for stilk og kerner og skåret i fine tern
  • 1 gul peberfrugt, befriet for stilk og kerner
  • En halv agurk, skrællet, flækket og befriet for kernerne
  • 2-3 skiver godt surdejsbrød plukket i mindre stykker og stegt sprøde i olivenolie ved moderat varme
  • Frisk basilikum, cirka en håndfuld snittet fint i sidste øjeblik
  • Olivenolie

For Thomas Rode er det at grille den mest autentiske måde at tilberede mad på, og derfor ynder han at gøre det året rundt. Foto: Thomas Dahl

Sådan gør du

Hummeren
Dræb hummerne så hurtigt og skånsomt som muligt ved at stikke en kniv i “krydset” i nakken på dyrene. Bryd skallen på kløerne med bagsiden af en kniv eller ved hjælp af en tung kasserolle. Fór din grillkasse med rosmarin, og placér hummerne herpå, dryp lidt olivenolie henover, hvorefter kassen lukkes, og hummeren grilles på rotisseriet 12-15 minutter. Den halvautomatiske HUB ll-kulgrill fra Everdure by Heston Blumenthal kommer med en rotisserie, der automatisk drejer rundt og kan justeres i højden med et enkelt tryk.

Suppen
Pak det hele hvidløg ind i staniol, eller bag det på grillen ved indirekte varme i ca. 40 minutter. Skær surdejsbrødet i mindre stykker, og blød det op i vand. Vend alle grøntsagerne, undtagen agurken, samt den gule skal af citronen med olivenolie, og grill dem kort for fuld skrue. Når grøntsagerne har fået farve, tages de af grillen. Fjern stilk og stængler på tomaterne, og blend dem med peberfrugterne, den skrællede agurk og olivenolien. Skær bunden af det bagte hvidløg, og pres det møre “kød” ud. Smag til med det og med sherry vineddike, citronsaft samt salt og peber. Si suppen, og stil den på køl, til den skal serveres.

Garnituren
Flå tomaterne, fjern kernerne (brug gerne dem og saften i suppen) og skær peberfrugterne i fine, tynde strimler. Skær den halve skrællede agurk i både. Vend alle de rå grøntsager med fintsnittede basilikum, olivenolie, citronsaft samt salt og friskkværnet peber.

Fordel suppen i fire dybe tallerkener tillige med de marinerede grøntsager. Bræk hummeren ud af skallen, og skær kødet I mindre stykker. Dryp med olivenolie, drys med salt og peber, og anret stykkerne på grøntsagerne. Pluk de friske krydderurter over anretningen.

Se retten blive tilberedt af Thomas Rode i videoen herunder, hvor han afprøver HUB ll-kulgrill fra Everdure by Heston Blumenthal. Få mere inspiration til dine sommermidage her, hvor du finder mange flere opskrifter til lækre grillmiddage.