© Peter Kam

Panettone

Der knyttes en del legender til navnet panettone.

Fx den at Toni, en ung, forelsket bagersvend, distræt tabte en masse rosiner i brøddejen. Således blev det almindelige brød –pane –til Tonis brød. Pane di Toni, senere bare panettone.

Svøbt ind i bagepapir med folie omkring holder panettone sig lækker i mindst to uger. Svøbt ind i bagepapir med folie omkring, holder panettone sig lækker i mindst to uger.

gær 50 g
sødmælk 1,5 dl
æg 4 stk., store
sukker 100 g
hvedemel 600-650 g
sultanarosiner 250 g
syltet appelsinskal 100 g, i små terninger
smør 200 g, skal være blødt
ringform, her 12 × 20 cm, se TIP
bagepapir til formen

Rør gæren glat i den lune mælk. Tilsæt æggene, sukker og 2/3 af melet. Rør rosiner og appelsinskal i, og tilsæt 150 g af smørret i små stykker. Rør og ælt dejen sammen, og tilsæt lidt efter lidt resten af melet.

Form en tyk bolle og lad den hæve tildækket og lunt i mindst 1 time. Tryk herefter dejen ned, form den til en kugle og læg den i den smørsmurte, forberedte form, hvor den skal hæve til godt dobbelt størrelse.

Læg små stykker blødt smør på toppen af dejen, og bag kagen i den 160° varme ovn. Den skal have ca. 45 min i alt, men efter 20 min. lægges flere smørklatter på.

Afkøl panettonen i formen, sat på en rist. Sigt flormelis over ved servering.

TIP: Panettone bages traditionelt i en cylindrisk form, som tit gøres ekstra høj med en ”krave” af ovnfast papir. Brug helst en ringform, som du forer med bagepapir, som stikker et godt stykke op over kanten af formen. Men en springform kan selvfølgeligt også bruges.