
Kalkun med stuffing, stegte kartofler, sherrysauce og rødkål
Den sprøde og saftige julekalkun bliver langtidsstegt, fyldt med den lækre stuffing.
AfMads Nybro
Kalkun med stuffing, stegte kartofler, sherrysauce og rødkål
Ingredienser
2
personer
Stuffing
- 25 g zittauerløg
- ½ stk. æble, fx elstar, coxorange eller ingridmarie
- 50 g jordskokker
- 25 g valnøddekerner
- 2½ kviste frisk estragon
- 2½ kviste frisk oregano
- 2½ kviste frisk timian
- ½ stk. æg
- ½ spsk. dijonsennep
- ¼ tsk. fint salt
- friskkværnet peber
Kalkunen
- ½ kalkun, ca. 4-5 kg
- ½ spsk. groft salt
- friskkværnet peber
- ½ stk. stegepose, gigant
Sherrysauce
- 3 dl stegesky fra kalkunen
- 1 dl piskefløde
- ¼ dl tør sherry
- saucejævner
- kulør
- friskkværnet peber
Rødkål og kartofler
- 25 g smør
- 375 g kartofler 750 g, små faste, kogte
- 1 dl balsamicoeddike
- ½ spsk. rørsukker
- ½ tsk. fint salt
- 200 g rødkål, meget fintsnittet
- 5 stk. tørrede abrikoser, skåret i tern
Servering
- 2 kviste frisk timian
- 2 kviste estragon timian
- 2 kviste oregano timian
- 1 spsk. purløg, fintskåret
- 25 g smør, koldt i små tern
Sådan gør du
Stuffing
- Befri løget for skal, skær kernehuset ud af æblet, og skræl jordskokkerne.
- Saml løg, æble, jordskokker, valnøddekerner og krydderurter i en foodprocessor, og hak ved højeste hastighed i ca. 1 min.
- Tilsæt hakket kalkunkød, brød, æg, sennep, salt og peber, og hak i yderligere ca. 15 sek.
Kalkunen
- Tænd ovnen på 150°.
- Fjern fjerrester fra fuglen, og rens, skyl og tør kalkunen. Skær vingespidser og gump af.
- Gnid fuglen med salt og peber, og fyld den med stuffing. Sy kalkunen sammen med ufarvet bomuldsgarn, og bind evt. vinger og lår ind til kroppen.
- Læg nu den fyldte kalkun i stegeposen, og luk den. Steg kalkunen nederst i ovnen i 2½ - 3 timer. Tag kalkunen ud, og træk forsigtigt stegeposen af.
- Skru ovnen op til 200°, så den er klar til kalkunens sidste 10 min. inden servering se nedenfor.
Sherrysauce
- Si skyen fra kalkunen over i en gryde, ca. 6-8 dl. Tilsæt fløde og sherry, og kog igennem.
- Tag gryden af varmen, og rør saucejævner i. Saucen skal have konsistens som en tynd yoghurt. Justér farven med lidt kulør, og smag saucen til med salt og peber.
- Stegte kartofler og marineret rødkål
- Lad smørret blive gyldent i en pande, og steg de kogte kartofler i ca. 10 min. Reducér balsamicoeddiken i en gryde, til der er ca. 1 dl tilbage, og tilsæt nu sukker og salt.
- Vend rødkål og abrikoser i den varme marinade, og smag til.
- Sæt imens kalkunen tilbage i ovnen i ca. 10 min. eller til skindet er smukt gyldent.
- Tag stuffingen ud med en ske, og skær kalkunen i passende stykker. Vend den varme stuffing med frisk timian, estragon, oregano og purløg.
- Varm sherrysaucen op, og montér den med de kolde smørtern.
Servering
- Servér kalkunen med stuffing, marineret rødkål, fyldig sherrysauce og de små, stegte kartofler til.
- Alle får sin egen skål med med stegte kartofler, her fra Dibbern, samt egen sherrysauce i de originale sauceskåle fra Holmegaard.
Kalkun med stuffing, stegte kartofler, sherrysauce og rødkål
Opskrift til 4 personer
Det skal du bruge:
kalkun 1 stk., på 4-5 kg
groft salt 1 spsk
friskkværnet peber
stegepose 1 stk., gigant
Stuffing
- zittauerløg 50 g
- æble 1 stk., fx elstar, coxorange eller ingridmarie
- jordskokker 100 g
- valnøddekerner 50 g
- frisk timian, estragon og oregano 5 kviste af hver
- hakket kalkun 150 g
- lyst brød ½ skive uden skorpe
- æg 1 stk.
- dijonsennep 1 spsk.
- fint salt ½ tsk.
- friskkværnet peber
Sherrysauce
- stegesky 6-8 dl, fra kalkunen
- piskefløde 2 dl
- tør sherry ½ dl
- saucejævner
- kulør
- friskkværnet peber
Rødkål og kartofler
- smør 50 g
- kartofler 750 g, små faste, kogte
- balsamicoeddike 2 dl
- rørsukker 1 spsk.
- fint salt 1 tsk.
- rødkål 400 g, meget fintsnittet
- tørrede abrikoser 10 stk., skåret i tern
Til servering og montering
- frisk timian, estragon og oregano 4 kviste af hver, plukkede
- purløg 2 spsk., fintskåret
- smør 50 g, koldt i små tern
Sådan gør du:
Stuffing
- Befri løget for skal, skær kernehuset ud af æblet, og skræl jordskokkerne.
- Saml løg, æble, jordskokker, valnøddekerner og krydderurter i en foodprocessor, og hak ved højeste hastighed i ca. 1 min.
- Tilsæt hakket kalkunkød, brød, æg, sennep, salt og peber, og hak i yderligere ca. 15 sek.
Kalkunen
- Tænd ovnen på 150°.
- Fjern fjerrester fra fuglen, og rens, skyl og tør kalkunen. Skær vingespidser og gump af.
- Gnid fuglen med salt og peber, og fyld den med stuffing. Sy kalkunen sammen med ufarvet bomuldsgarn, og bind evt. vinger og lår ind til kroppen.
- Læg nu den fyldte kalkun i stegeposen, og luk den. Steg kalkunen nederst i ovnen i 2½ - 3 timer. Tag kalkunen ud, og træk forsigtigt stegeposen af.
- Skru ovnen op til 200°, så den er klar til kalkunens sidste 10 min. inden servering se nedenfor.
Sherrysauce
- Si skyen fra kalkunen over i en gryde, ca. 6-8 dl. Tilsæt fløde og sherry, og kog igennem.
- Tag gryden af varmen, og rør saucejævner i. Saucen skal have konsistens som en tynd yoghurt. Justér farven med lidt kulør, og smag saucen til med salt og peber.
- Stegte kartofler og marineret rødkål
- Lad smørret blive gyldent i en pande, og steg de kogte kartofler i ca. 10 min. Reducér balsamicoeddiken i en gryde, til der er ca. 1 dl tilbage, og tilsæt nu sukker og salt.
- Vend rødkål og abrikoser i den varme marinade, og smag til.
- Sæt imens kalkunen tilbage i ovnen i ca. 10 min. eller til skindet er smukt gyldent.
- Tag stuffingen ud med en ske, og skær kalkunen i passende stykker. Vend den varme stuffing med frisk timian, estragon, oregano og purløg.
- Varm sherrysaucen op, og montér den med de kolde smørtern.
- Servér kalkunen med stuffing, marineret rødkål, fyldig sherrysauce og de små, stegte kartofler til.
- Alle får sin egen skål med med stegte kartofler, her fra Dibbern, samt egen sherrysauce i de originale sauceskåle fra Holmegaard.