Heibergs bedste julekage

Lækker julekage med four-spice-blanding og chokoladeganache.

Opskrift til 8-10 personer

sultanarosiner 150 g
mørk rom 125 g
mandelmel 1¼ dl
flormelis 150 g
æg 2 stk. hele
æggeblommer 4 stk.
appelsin 1 stk. fintreven skal heraf
mel 20 g
kakaopulver 25 g
four-spice-krydderi 1 tsk. m. top
æggehvider 5 stk.
sukker 65 g

Sirup med rom:
vand 50 g
sukker 50 g
mørk rom 4 spsk.

Chokoladeganache:
mørk chokolade 300 g, min. 60% kakao
piskefløde 3 dl
glukosesirup 15 g
rosiner i rom 150 g

Four-spice-blanding:
sort peber 1 tsk. stødt
muskatnød 1 tsk. fintreven
nellike 1 tsk. stødt
kanel 1 tsk. stødt

• Kom de lyse rosiner i en tætsluttende beholder sammen med rom, og lad dem
stå et døgn.
• Forbered four-spice-blandingen ved at blande alle krydderierne sammen.
• Opbevar blandingen i en lille tætsluttende beholder.
• Forvarm ovnen til 180°.
• Løsn ringen på springformen, og dæk bunden med et stykke bagepapir. Sæt ringen ned over, og luk formen til. Klip det overskydende papir af. Smør formens sider med smør, og stil den til side.
• Kom mandelmel, flormelis, hele æg, æggeblommer og fintreven appelsinskal i en røreskål, og pisk det skummende med et piskeris.
• Sigt mel, kakaopulver og krydderi sammen i en skål eller på et stykke bagepapir.
• Pisk æggehviderne skummende, tilsæt sukkeret, og pisk hviderne stive.
• Vend lidt af hviderne sammen med mandelmel m.m. Tilsæt derefter mel-, kakaopulver- og krydderiblandingen.
• Vend til sidst de resterende æggehvider i, og vend det hele sammen.
• Hæld dejen i den smurte springform, og bag den midt i ovnen i ca. 40 min., eller indtil den er hævet i midten og har trukket sig lidt fra springformens kant.
• Tag kagen ud, løsn ringen, fjern formens bund, og lad kagen afkøle på en bagerist.
• Skær kagen i tre bunde af samme tykkelse med en skarp kniv.
• Lav sirup med rom-blandingen ved at komme vand og sukker i en lille kasserolle og bringe det i kog.
• Tilsæt rom, og rør rundt.
• Hæld sukkerlagen i en beholder, og afkøl den i en tæt beholder i køleskabet.
• Lav chokoladeganachen ved at hakke chokoladen fint og komme den i en skål - gerne af stål.
• Varm glukosesirup op til kogepunktet, og tag så gryden af varmen.
• Hæld en tredjedel af den varme fløde over chokoladen, og rør med en gummidejskraber i midten af skålen for at skabe en elastisk kerne.
• Tilsæt derefter den næste tredjedel, og rør blandingen ensartet.
• Tilsæt resten af fløden, og rør ganachen færdig.
• Kør med en stavblender for at findele ganachen og gøre den blank.
• Tag ca. 200 g ganache fra, og kom den i en skål til senere.
• Tilsæt derefter de 150 g rosiner, der har ligget i rom, i resten af ganachen. Vend dem ind i ganachen med en gummidejskraber.
• Væd den første, nederste, bund med romsirup. Brug en bagepensel.
• Bred halvdelen af ganachen ud på bunden.
• Læg den anden bund på, og pensl med romsirup. Fordel resten af ganachen med rosiner ud over denne bund.
• Pensl den sidste bund, og læg denovenpå.
• Lad evt. ganachen sætte sig i køleskab.
• Brug en metalpaletkniv, og fordel resten af ganachen ud over kagens side og overfladen.
• Lav evt. et zigzagmønster med en kam el.lign.
• Pynt evt. kagen med tunger af tempereret mørk chokolade.

Relaterede Artikler