Radise-salat og bruschetta med makrel

Let, nemt og perfekt på en lun sommerdag.

Opskrift på radise-salat og bruschetta med makrel
© Anders Schønnemann
4 personer RADISESALAT • radiser 2 bundter • spæde salatblade 1 bakke dild 1 lille bundt • purløg 1 lille bundt vesterhavsost 50 g • salt og peber • olivenolie
MAKRELBRUSCHETTA • røget makrel 1 stk. • creme fraiche 1 dl • surdejsbrød 4 skiver Skær radiser i tynde skiver. Skyl salaten, og slyng den tør. • Hak dild og purløg – tag lidt fra til makrelbruscetta. Fordel salaten i bunden af et fad, og top med radiser, urter og vesterhavsost høvlet i tynde skiver. Krydr med salt og peber, og dryp lidt olivenolie over. Skær hovedet af makrellen, åbn den helt i bugen, som en bog, og løft benene af. Løft makrelkødet op med en gaffel, og findel det. Rør makrelkøddet med creme fraiche og resten af de hakkede urter.
Rist brødet, og top med makrel. Servér til radisesalaten.

Radiser
Når man sætter tænderne i årets første radiser, er det for alvor blevet forår. En tro følgesvend til de sprøde radiser er rygeost, koldt smør og salt, men radisernes skarpe smag er også perfekt til sommerens fede makrel. Bages radiserne i ovnen, får de en sødere og mere saftig smag.

Kørvel
Jeg har et eller andet med kørvel. Ikke nok med, at det er en meget fin og utrolig elegant krydderurt, men den har også en fantastisk anisagtig sødlig smag. Smagen forsvinder hurtigt under kogning, så derfor tilsættes kørvel først lige inden servering.

Vesterhavsost
Det her er en af mine ostefavoritter, den smager fuldstændig fantastisk - på et stykke brød, i salaten eller revet over en lun ret. Vesterhavsosten er dejlig fast i konsistensen med små saltnister, og den minder lidt om en velsmagende parmesan. Osten fremstilles i Vestjylland og lagres 26 uger, hvilket er med til at give osten dens eftertragtede smag.