
Jordskokkesuppe med stenbiderrogn
Suppen er perfekt at servere i forårsmånederne her i Norden, da jordskokker fortsat er i sæson, og du har mulighed for at købe de første partier stenbiderrogn hos din lokale fiskehandler.
AfDenne opskrift er den sidste i rækken fra Mikkels fødselsdagsmenu, og den sidste opskrift, som jeg vil dele fra vores lejlighed i København. I den kommende weekend flytter vi ind i vores nye hus i Svendborg med udsigt til sundet og et stenkast fra skoven.
Imens vi tager hul på et nyt kapitel i vores liv, lukkes et andet. Et kapitel, som fortæller en historie om sene middage med medstuderende, der gennem årene er blevet tætte venner og veninder; slentreture gennem Assistens Kirkegård på de første forårsdage; et overforbrug af surdejsbrød fra mit lokale yndlingsbageri, Mirabelle; og uforglemmelige madoplevelser, der har formet mig som amatørkok - jeg glemmer aldrig den eftermiddag, hvor Mikkel og jeg cyklede til Noma og først vendte hjem 20 retter senere.
I takt med, at de første dage med 10+ grader stille og roligt fortrænger de sidste spor af vinteren, starter min favoritsæson; sæsonen for stenbiderrogn. Og dette var netop, hvad jeg servede på denne silkebløde jordskokkesuppe sammen med små sprøde æblestykker og en aromatisk timianolie, hvis gran- og pebernoter giver suppen et lille kick.
Suppen er perfekt at servere i forårsmånederne her i Norden, da jordskokker fortsat er i sæson, og du har mulighed for at købe de første partier stenbiderrogn hos din lokale fiskehandler. De ferskenfarvede perler kan være lidt dyre i starten af sæsonen, men en lille portion rækker langt, og du skal kun bruge en lille skefuld som pynt på suppen.
Jordskokkesuppe med stenbiderrogn
600 gram jordskokker
100 gram kartoffel
1 æble
2 spiseskefulde olivenolie
3 stilke frisk timian
250 ml hvidvin
250 ml grøntsagsbouillon
250 ml piskefløde, 38%
Salt
Peber
- Rens jordskokkerne med en stiv børste. Skræl kartoflen og æblet, og fjern kernehuset. Skær grøntsagerne og æblet ud i mindre stykker.
- Opvarm olivenolien i en stor gryde ved middel-lav varme.
- Tilføj grøntsagerne sammen med timian til den opvarmede gryde.
- Sautér i 5-10 minutter indtil jordskokkerne bliver transparente.
- Tilføj hvidvin og lad den simre i et par minutter indtil vinen er reduceret til halvdelen.
- Tilføj grøntsagsbouillon og lad suppen simre under låg i 30 minutter.
- Tilføj piskefløden og blend suppen indtil den er silkeblød.
- Smag til med salt og peber.
Timianolie
2 spiseskefulde frisk timian (uden stilk)
En knivspids salt
100 ml olivenolie
- Knus timianen let i en morter sammen med et lille nip salt.
- Tilføj derefter olivenolien lidt efter lidt efterhånden som den arbejdes sammen med timianen.
- Opbevar olien i et glas i køleskabet.
Anretning
1 portion jordskokkesuppe
50 gram frisk stenbiderrogn
1 æble, skåret i små tern
Timianolie
- Fordel suppen mellem 4 dybe tallerkner.
- Arrangér æblestykkerne på toppen af suppen, efterfulgt af stenbiderrogn.
- Afslut med dråber af timianolie.