Den cremede jordskokkesuppe er en rigtig efterårsklassiker. Her er den toppet med stegte æbler med timian og gorgonzola for at give den fyldige suppe en smule kant.
Vi skyder suppesæsonen i gang med en indbydende jordskokkesuppe med æbler og gorgonzola. Servér suppen i små portioner som forret (så er der nok til 6 personer) eller som et selvstændigt måltid med et godt brød som tilbehør.
Det skal du bruge:
Jordskokkesuppe
1 løg
500 g jordskokker
2 æbler
1 spsk. olivenolie
2 fed hvidløg, presset
4-5 timiankviste
7 dl grøntsagsbouillon
1 dl piskefløde
Flagesalt og peber
Stegte æbler
2 æbler
1 lille spsk. smør
¾ dl cidereddike
2 spsk. sukker
3 kviste frisk timian
Flagesalt og peber
2 spsk. lyse rosiner
Topping
100 g gorgonzola
Sådan gør du:
Jordskokkesuppe
Hak løget fint. Skræl jordskokkerne, og skær dem i mundrette stykker. Skræl æblerne, og skær i mindre stykker.
Varm olien i en gryde, og svits løg, presset hvidløg, jordskokker, æbler og timian heri.
Hæld bouillon på, og lad grøntsagerne koge ved svag varme under låg i ca. 30 min., til jordskokkerne er møre.
Si bouillonen fra, og blend resten af grydens indhold, mens du gradvist spæder til med bouillon, indtil suppen har en cremet konsistens.
Kom suppen tilbage i gryden.
Tilsæt fløde, og varm op.
Smag til med salt og peber.
Stegte æbler
Skær æblerne i kvarte. Fjern kernehus, og skær æblerne i både. Behold gerne skrællen på, hvis den er pæn.
Smelt smørret på en lille pande.
Tilsæt æbler, og steg et par minutter.
Tilsæt eddike, og lad det fordampe.
Kom sukker og timian på panden, og lad æblerne simre ca. 3 min. Smag til med salt og peber, og vend med rosiner.