© Pia Enghild

Jomfruhummer med augustsalat og håndskårne pommes frites

Efter to omgange i rapsolien bliver kartoffelstavene ekstra sprøde. En salt mundfuld, der følges flot med blommevinaigrettens syrlighed og de bagte jomfruhummere.

Opskrift til 4 personer

sommerkartofler 4 store
rapsolie 1 l, gerne smagsneutral

Augustsalat med blommevinaigrette:
små persillerødder 6 stk. (ca. 400 g)
salat 1 hoved, fx romainesalat
blomme 1 stk., fx viktoria
aflangt chalotteløg 1 stk., pillet
blommeeddike 2 spsk.
olivenolie 2 spsk.
frisk krondild 2 spsk., hakket – du kan også bruge almindelig dild
hvidløg ½ fed, knust
sukker 1 nip
havsalt 1 tsk.

jomfruhummere 8 store eller 16 små
frisk krondild 2 spsk., hakket
havsalt 1 tsk.

Skrub kartoflerne grundigt, og skær dem i ca. 1½ cm brede stave. Læg dem i koldt vand i ca. 1 time. Lad herefter kartoflerne dryppe af, og læg dem til tørre på et viskestykke.

Varm olien op i en stor gryde til ca. 100° – tjek oliens temperatur med et stegetermometer.

Kog halvdelen af kartoffelstavene i ca. 10 min. Løft dem over på et stykke fedtsugende papir, og gentag med resten af kartoffelstavene.

Augustsalat med blommevinaigrette:
Skrub persillerødderne, skær dem i tynde både og kog dem i letsaltet vand i ca. 2 min. Hæld dem så i en si, og brus dem over med koldt vand.

Riv salaten i grove stykker. Halvér blommen, fjern stenen og skær kødet i små tern, og hak løget fint.

Vend blomme- og løgtern sammen med eddike, olie, dild, hvidløg, sukker og salt, og smag blommevinaigretten til. Vend blommevinaigrette, persillerødder og salat sammen lige inden serveringen.

Varm imens ovnen op til 200°.

Flæk jomfruhummerne fra hoved til hale med en skarp kniv, og fjern hjerne, tarm og urenheder. Læg hummerne med skærefladen opad på en plade med bagepapir. Drys dem med krondild og salt, og bag dem øverst i ovnen i ca. 5 min.

Varm olien op igen til 150°, og steg kartoflerne i to hold i ca. 3 min., eller til de er gyldne og sprøde.

Strø de gyldne pommes frites med lidt havsalt, og servér dem sammen med jomfruhummerne og augustsalaten smukt på fire tallerkener.

Fad i benporcelæn af Jasper Conran for Wedgwood.