201105_grillbog_rygeost
© bobedre.dk

Opskrifter - grill - rygeost

En ost, der hører foråret og sommeren til

Opskrift til ca. 4 personer

sødmælk 2 liter, økologisk
kærnemælk ¼ liter, økologisk
salt lidt
rygesmuld en god håndfuld (kan købes i sportsfiskerforretninger, hos slagtere og fiskehandlere)
purløg 1 bundt
sort peber, friskkværnet

Bland sød- og kærnemælk i en skål, og dæk den over med køkkenfilm. Lad blandingen syrne og tykne overdækket uden at piske i den, enten 2-3 dage i køleskabet eller 1½ dag ved stuetemperatur.

Læg massen i et dørslag foret med et rent klæde eller et stort kaffefilter, og lad det dryppe af minimum et par timer på køl, gerne natten over. Rør ostemassen med lidt salt, og rul den tæt i bagepapir til en lille cylinder. Prik og perforér papiret med en strikkepind, og du er klar til rygning.

Alternativt kan du røre 500 g friskost med et par dl letpisket fløde, men her får du ikke samme fine syrlighed og cremethed i rygeosten.

Varm 10 briketter op, og læg dem i den ene side af grillen. Læg risten på grillen, og læg rullen med rygeost på delen længst fra varmen. Drys de varme briketter med lidt rygesmuld, og sæt straks låget på grillen. Ryg et par minutter, drys med mere ryge- smuld på de varme kul og ryg et par minutter mere.

Lad rygeosten afkøle helt i papiret. Snit imens purløgnene, så fint du kan, og læg dem jævnt på en tallerken eller et skærebræt, og krydr med friskkværnet peber. Rul rygeosten direkte fra papiret og over purløgene, og pres let, så overfladen af rygeosten dækkes af grønt.

Servér fx med friske radiser og letsaltet agurk, eller anvend osten som almindelig rygeost i kartoffel- eller sommersalater.