Friske salater til vinterbordet

Overraskende lækker og cremet salat med knoldselleri og æble. Salaten er et godt alternativ til den klassiske waldorfsalat.

SELLERI- & ÆBLE-SALAT 4-6 personer

knoldselleri 1⁄2 stk.
æbler 2 stk.
citron 1⁄2 stk., saft heraf
rødløg 1 stk.
hasselnødder 50 g

Det er blevet forår på middagsbordet. Chevre chaud er klassisk velsmag - men her med et lille rabarber-twist. Serveret på tallerken fra Iittala. Skiferklinken er privateje.

persille 1 bundt
piskefløde 3 dl
Dijonsennep 2 tsk.
peber
salt efter behov

• Skræl knoldsellerien, og skær den julienne (dvs. tynde stave) med en skræller. Skær æblerne i kvarte. Fjern kernehuse, og riv æblerne groft på et rivejern. Vend selleri med æble, og dryp citronsaft over.
• Hak løget fint. Rist nødderne gyldne på en tør pande, og hak dem fint. Hak persillen.
• Vend løg, nødder og persille med selleri og æble.
• Pisk fløden til let skum. Tilsæt sennep, og vend med de øvrige ingredienser. Smag salaten til med peber og evt. lidt salt.

SPRØD KÅLSALAT
4-6 personer

Frisk, sprød og fyldt med lækre smagsgivere. Salaten kan med fordel laves i god tid, da den kun bliver bedre af at trække smag.

KÅLSALAT rødkål 1⁄2 stk.
salt 2 tsk.
sukker 2 tsk.
appelsiner 2 stk.
pærer eller æbler 2 stk.
mandler 50 g
sultanas 50 g
granatæbler 2 stk.

DRESSING
kirsebæreddike 11⁄2 spsk.
olivenolie 3 spsk.
sød sennep 2 tsk.
honning 2 tsk. (fx Julehonning fra Helt)

• Fjern de yderste blade og stok af kålen, snit den fint, og kom den i en skål. Drys sukker og salt over, og kram kålen godt.
• Skær skrællen af appelsinerne, og skær appelsinerne i fileter.
• Skær pærer (eller æbler) i kvarte. Fjern kernehuse, og skær pærerne i både. Rist mandlerne gyldne på en tør pande, og hak dem.
• Vend kål med appelsiner, pærer, mandler og sultanas. Halvér granatæblerne, og pres saft og kerner i kålsalaten.
• Rør en dressing af eddike, olivenolie, sennep og honning, og vend den i salaten.