Ristet sesam-is og sort sesamcreme

En superlækker dessert, inspireret af Japan. Sesamisen har en perfekt ristet smag og skal serveres med cremen til og masser af knas på toppen.

© Andreas Mikkel Hansen

Sesam-is
sesamfrø 50 g
sødmælk 3½ dl
fløde 1½ dl
sukker 65 g
salt 1 knivsp.
past. æggeblommer 4 stk.

Rist sesam på en tør pande under konstant omrøring. Sørg for, at de får en ensartet gylden farve.

Kog sødmælk, fløde, sukker og salt op i en gryde.

Kom æggeblommerne i en skål, og hæld først nogle dråber af den hede mælkeblanding over æggene under konstant omrøring. Tilføj resten af mælkeblandingen lidt efter lidt, mens du rører godt.

Kom de ristede sesam i massen, og stil den på køl – gerne til dagen efter. Si den, og kør den på en ismaskine. Har du ikke sådan én, kan du stille den i fryseren og røre i den med jævne mellemrum.

Sort sesamcreme
sødmælk 2 dl
sukker 100 g
sorte sesamfrø 50 g
husblas 1 stk.
planteolie 4 dl
sesamolie 2 dl

Læg husblas i blød i koldt vand, ca. 8-10 minutter. Kog mælk, sukker og sorte sesamfrø op til kogepunktet, og tag det fra varmen.

Blend sesammassen så jævn som muligt, og smelt den udblødte husblas heri. Blend igen, mens du hælder først sesamolie, så planteolie i en tynd stråle. Cremen skal være fast, dog uden at skille. Køl af.

Japansk knas
Sødt knas, du skal drysse over din sesamis. Her slår kokken sig løs med flere slags ris, tang og kerner. Nærmest alle de ingredienser, du kender fra sushien – undtagen fisk og ingefær. Hjemme i dit køkken kan du nøjes med at bruge fx poppede vilde ris, knuste sesamfrø og smuldret, tørret tang. Ingredienser du kan finde i de store supermarkeder.

vilde ris 2 spsk.
grønne ris 2 spsk.
Ao-Nori 2 tsk., kan skiftes ud med anden tørret tang i flageform.
sesam 3 spsk.
lys soja 2 spsk.
græskarkerner 2 spsk.
flormelis 2 spsk.
planteolie til frittering

Frittér de vilde og grønne ris i 170° varm planteolie, til de puffer op. Det tager ikke mange sekunder, så hold øje med dem hele tiden.

Lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Rist sesam på panden i kort tid, til den er gylden.

Kog nu den varme pande med sesam af med et par spsk. lys soja. Rør i sesammen, til soyaen er kogt helt væk, og sesammen virker karamelliseret.

Køl af, og smuldr, hvis det klumper.

Læg græskarkernerne på en bageplade i en 200° varm ovn med flormelis henover. Tag dem ud, så snart flormelisen er smeltet, det tager kun ganske kort tid.

Bland det hele sammen til dit helt eget japanske knas, og drys det over isen.

  • sesampulver er et sødt drys, du får ved at blande maltodextrose med sesamolie.

Relaterede Artikler