Unika oste med figenkompot og hjemmebagte rugkiks
© Anders Schønnemann

Opskrift på unika oste med figenkompot og hjemmebagte rugkiks

Gode oste er en dejlig måde at afslutte en aften i behageligt selskab. Vi serverer dem med vores egen figenkompot og sprøde rugkiks.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Rugkiks

  • 75 g rugmel
  • 40 g hvedemel
  • 20 g havregryn
  • ½ tsk. bagepulver
  • ¾ tsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. stødt fennikelfrø
  • 30 g smør
  • ½ dl sødmælk
  • olivenolie til pensling

Figenkompot

  • 100 g tørrede figner
  • 2 spsk. sukker
  • 1½ dl appelsinsaft
  • ½ vaniljestang

Oste

  • ½ Gnalling, Arla Unika
  • ½ Krondild, Arla Unika
  • ½ Høgelundgård, Arla Unika
  • Rød Løber, Arla Unika

Sådan gør du:

  1. Bland alle de tørre ingredienser til rugkiks sammen i en skål, og smuldr smørret heri.
  1. Saml dejen med mælken.
  1. Rul dejen tyndt ud mellem to stykker bagepapir, og skær den i små firkanter.
  1. Brug evt. en klejnespore. Kiksene må gerne have forskellige størrelser.
  1. Læg kiksene på en bageplade med bagepapir, og prik let med en gaffel.
  1. Pensl med lidt olivenolie, og bag dem sprøde i en forvarmet ovn ved 225° i ca. 8 min.
  1. Afkøl på en bagerist.
  1. Hak fignerne, og kom dem i en lille gryde med sukker, appelsinsaft og vaniljekorn.
  1. Kog fignerne i lagen i ca. 20 min., til den er kogt ind.
  1. Afkøl figenkompotten, og blend den derefter let.
  1. Tag ostene ud af køleskabet nogle timer før servering.
  1. Anrét ostene, og servér med figenkompot og kiks