
Lækker rabarber-is med syrlig kant
Giv kant til din is med en frist rabarberkompot
AfMorten Heiberg
Lækker rabarber-is med syrlig kant
Til 6-8 personer
Det skal du bruge:
- rabarber 300 g (renset vægt)
- sukker 50 g
- sødmælk 250 g
- piskefløde 250 g
- flagesalt 1⁄4 tsk.
- vanilje 1⁄2 stang
- citron 1 stk. usprøjtet, skal heraf
- æggeblommer 100 g (ca. 6 stk.)
- sukker 125 g
Det skal du gøre:
- Skær rabarberne i 1-cm-stykker og kom dem i en gryde med sukkeret.
- Bring det hele i kog, og lad rabarberne koge helt ud.
- Kør derefter med en stavblender, så kompotten bliver helt fin og ensartet.
- Afkøl rabarber-kompotten, og opbevar den i en tætsluttende beholder i køleskabet.
- Hæld mælk, fløde og salt i en lille tykbundet gryde.
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom vaniljekorn og -stang i gryden.
- Skræl det gule af citronen med en kartoffelskræller, og kom også det i.
- Bring det op til lige under kogepunktet.
- Pisk æggeblommer og sukker let sammen, og hæld den varme mælkefløde over de piskede æggeblommer lidt ad gangen, mens du pisker.
- Hæld det hele tilbage i gryden, og lad cremen legere og tykne ved svag varme og under omrøring, til den når en temperatur på 85° - cremen må ikke komme i kog, så brug et termometer!
- Hæld straks cremen gennem en sigte over i en skål.
- Tilsæt den purerede rabarberkompot, som du forinden har vejet af til 250 g, og rør cremen godt igennem.
- Sæt skålen i et iskoldt vandbad, og afkøl cremen hurtigt til ca. 4° under jævnlig omrøring.
- Kør til slut med en stavblender for at være sikker på, at cremen er helt ensartet. Hæld cremen i en tætsluttende beholder, og stil den i køleskabet, indtil den er helt kold.
- Kør cremen til is i en ismaskine - eller stil i fryseren, og rør i isen jævnligt. Stop, når den har fået en fast og cremet konsistens a la softice.
- Kom ismassen i en tætsluttende beholder, og opbevar den i fryseren, til du skal servere den.
- Anret rababer-isen, og pynt evt. med frysetørrede jordbær.