© iStock

Peanutbutter er ikke bare lækkert, men kan potentielt ændre verden

Jo, det ér bare peanutbutter – men det kan altså mere end bare at smage godt.

Multifunktionelt smørepålæg

Peanutbutter har længe været fast inventar i amerikanske køkkener, men i de senere år er det også blevet en favorit hos danskerne.

Peanutbutter er ikke bare et fantastisk smørepålæg, det kan bruges i både søde og salte retter samt til små snacks – og så har det faktisk også en sjov historie og mange vilde anvendelsesmuligheder.

© iStock

Opfundet af Kellogg’s

Ja, det er dén Kellogg – ham, der også opfandt cornflakes. Den kære Dr. John Kellogg havde nemlig et sanatorium, hvor han i slutningen af det 19. århundrede opfandt den moderne udgave af peanutbutter til patienter, der havde svært ved at tygge fast føde – og til glæde for alle os andre.

Kan fjerne klister

Peanutbutter er lækkert, men det kan faktisk også bruges til at fjerne klister fra ting som prismærker. Du skal bare smøre det på limen og lade det sidde ca. 10 minutter, og så burde det kunne fjernes uden at få sved på panden. Men det er selvfølgelig kun, hvis du kan undvære lidt.

Det kan (måske) ændre verden

Det lyder som et voldsomt pres på jordnøddesmør, men den er faktisk god nok. Der er mange hungersramte mennesker verden over, og det kan være svært at transportere fødevarer til de fjerneste egne af verden – og her kommer peanutbutteren ind.

En fransk læge har fremstillet en udgave af peanutbutter ved navn Plumpy’Nut, der indeholder ekstramange næringsstoffer. Peanutbutteret kan holde længe og skal hverken opbevares på køl, indtages med vand eller tilberedes, så det er en ideel løsning, der potentielt kan redde liv.

Forskere har skabt ’peanutbutter-vandmænd’ - næsten

Forskere kommer nogle gange på nogle interessante og lidt skæve projekter, som de vælger at føre ud i livet, og det har ført til forsøg med peanutbutter og vandmænd.

En gruppe marinebiologer i Texas besluttede sig for at finde ud af, hvad der ville ske, hvis de fodrede en flok vandmænd med peanutbutter, og de kære gopler trivedes ikke bare fint, men blev også peanutbutter-farvede.

Forsøget blev dog ikke bare udført for sjovs skyld, men for at teste peanutbutters egenskaber som foder for gopler og andre havdyr, da det ville være en mere bæredygtig type foder til brug i fremtiden.

Mere peanutbutter

Hvis du har fået abstinenser efter al den læsning om peanutbutter – eller bare gerne vil tænke på noget andet end peanutbutter-gopler – kan du se 10 af vores lækre opskrifter med peanutbutter lige her.

Kilde: Grunge {"target":"_blank","rel":"nofollow"})