© Anders Schønnemann

Oste med figenkompot og hjemmebagte rugkiks

Gede oste er en dejlig måde at afslutte en aften i behageligt selskab. Vi serverer dem med vores egen figenkompot og sprøde rugkiks.

4 personer

RUGKIKS rugmel 150 g hvedemel 80 g havregryn 40 g bagepulver 1 tsk. sukker 11⁄2 spsk. salt 2 tsk. stødt fennikelfrø 2 tsk. smør 60 g sødmælk 3⁄4-1 dl olivenolie til pensling FIGENKOMPOT tørrede figner 200 g sukker 4 spsk. appelsinsaft 3 dl vaniljestang 1 stk. OSTE Vælg 3-4 forskellige slags. Vores valgt faldt på Gnalling, Krondild, Høgelundgård og Rød Løber - alle fra Arla Unika. Bland alle de tørre ingredienser til rugkiks sammen i en skål, og smuldr smørret heri. Saml dejen med mælken. Rul dejen tyndt ud mellem to stykker bagepapir, og skær den i små firkanter. Brug evt. en klejnespore. Kiksene må gerne have forskellige størrelser. Læg kiksene på en bageplade med bagepapir, og prik let med en gaffel. Pensl med lidt olivenolie, og bag dem sprøde i en forvarmet ovn ved 225° i ca. 8 min. Afkøl på en bagerist. Hak fignerne, og kom dem i en lille gryde med sukker, appelsinsaft og vaniljekorn. Kog fignerne i lagen i ca. 20 min., til den er kogt ind. Afkøl figenkompotten, og blend den derefter let. Tag ostene ud af køleskabet nogle timer før servering. Anrét ostene, og servér med figenkompot og kiks