© Anders Schønnemann

Mandel-is

Hjemmelavet is er den bedste af slagsen, og denne her er lavet med en fantastisk smag af mandler.

Opskrift af Morten Heiberg

6-8 personer mandelmælk 21⁄2 dl piskefløde 21⁄2 dl flagesalt 1⁄2 knsp. sukker 120 g æggeblommer 80 g (ca. 4 stk.) • Hæld mandelmælk, fløde og salt i en lille tykbundet gryde. Kom 50 g sukker i, og varm op til lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen, læg låg på, og lad blandingen trække i 10 min. • Pisk æggeblommer og de resterende 70 g sukker let sammen i en skål, uden at det skummer. • Hæld først lidt af den varme mælkefløde i de sammenpiskede æggeblommer under konstant piskning. Hæld derefter resten i. Hæld tilbage i gryden, og lad cremen legere og tykne ved svag varme under omrøring med en gummidejskraber, til den når en temperatur på 85° – cremen må ikke komme i kog. Brug et digitaltermometer. • Hæld straks cremen gennem en sigte over i en skål. • Sæt skålen i et iskoldt vandbad, og afkøl til ca. 4° under jævnlig omrøring. Skift evt. vandet ud. • Kør derefter med en stavblender, så cremen er helt ensartet. Hæld cremen i en tætsluttende beholder, og stil den i køleskabet, indtil den er helt kold. • Kør cremen til is i en ismaskine – indfrysningstiden varierer fra maskine til maskine, så stop, når den har fået en fast og cremet konsistens á la softice. • Kom ismassen i en tætsluttende beholder, og opbevar den i fryseren, til du skal servere den. • Hvis isen har stået og er blevet meget fast i fryseren, så stil den i kølskabet 30 min. før servering.