Lækker tarte tatin med anis

Lækker dessert med skøn frisk og krydret smag af BO BEDREs faste dessertkok, Morten Heiberg.

dessert bo bedre morten heiberg anis
© Ulf Svane

Dej:

  • 250 g hvedemel
  • 125 g smør
  • ½ stang vanilje, kornene af
  • 50 g sukker
  • lidt salt
  • 1 æg
  • ½ dl koldt vand

Fyld:

  • 270 g sukker
  • 100 g smør
  • 2 stænger vanilje, kornene af
  • ca. 6 æbler
  • lidt smør
  • QS Pastis, anislikør
dessert bo bedre morten heiberg tartin
© Ulf Svane

Fremgangsmåde:

Dej:

  • Kom hvedemel i en skål, tilsæt smør og vaniljekorn, og gnid det i mindre stykker ud i melet. Tilsæt sukker og salt.
  • Tilsæt æg og koldt vand og ælt dejen færdig. Rul dejen ud i ca. 3 mm tykkelse mellem to stykker bagepapir og lad den hvile på en plade i køleskab i ca. 1 time.

Fyld:

  • Forvarm ovnen til 180 °.
  • Skræl æblerne, fjern kernehuset og behold æblerne hele eller skær dem i kvarte.
  • Lav en karamel i en sautérpande eller i et fad (der kan gå i ovnen) af sukkeret. Tilsæt smør. Flæk vaniljestængerne, skrab kornene ud og tilsæt dem. Fordel æblestykkerne på panden og lad dem simre i ca. 10 minutter.
  • Stænk en god sjat Pastis over æblerne. Fordel nogle små smørklatter over æblerne. Stil panden eller formen i ovnen, og lad dem bage i ca. 20 minutter.
  • Tag dejen ud af køleskabet, og skær dejen ud i en diameter lidt større end formens/pandens diameter. Dæk panden med den udrullede dej og tryk den ned ved kanten af panden, således at æblerne ligger "inden for" dejen. Sæt panden i ovnen, og bag den i ca. 30 minutter.

Anretning:

  • Vend hurtigt kagen om på et fad, mens den stadig er varm. Stænk igen Pastis over æblerne. Servér den evt. med creme anglaise med masser af vanilje.