© Anders Schønnemann

Lækker blåbærtærte fra Morten Heiberg

Imponer dine gæster med denne lækre blåbærtærte, som er perfekt på en varm sommerdag eller til aftenkaffen.

Lækker blåbærtærte af Morten Heiberg

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Mørdej (grundopskrift)

  • 30 g blødt smør
  • 20 g flormelis
  • 7½ g mandelmel
  • ¼ mellemstort æg
  • ¼ vaniljestang, kornene heraf
  • 58 g hvedemel
  • ¼ tsk. fint salt

Kagecreme med vanilje (grundopskrift – giver ca. 800 g)

  • ¼ vaniljestang
  • 1¼ dl sødmælk
  • 25 g æggeblommer (ca. 6 stk.)
  • 37 g sukker
  • 10 g majsstivelse

Tærte

  • ¼ portion mørdej, udrullet (se grundopskrift)
  • 31 g blødt smør
  • 31 g flormelis
  • 31 g mandelmel
  • ½ små æg
  • 3¾ g majsstivelse
  • ¼ spsk. frugtbrændevin
  • 50 g kagecreme med vanilje, kold (se grundopskrift)
  • ½ bakker blåbær
  • flormelis til drys
  • tærteform med løs bund (ca. 26 cm i diam.)

Sådan gør du

Mørdej (grundopskrift)

  1. Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vaniljekorn og 60 g af hvedemelet i en skål, og rør sammen med hænderne.
  1. Tilsæt de resterende 175 g hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet.
  1. Bland tingene hurtigt, men grundigt sammen.
  1. Rul dejen ud i 2,5 mm’s tykkelse mellem to stykker bagepapir.
  1. Læg dejen over på en lille plade, sæt den i køleskab, og lad den hvile i 1 time, eller indtil den er fast.

Kagecreme med vanilje (grundopskrift)

  1. Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud, og bring stang og korn i kog sammen med mælken.
  1. Kom æggeblom- merne i en skål, og pisk dem ensartede med sukkeret.
  1. Tilsæt majsstivelse uden at piske. Hæld den kogende mælk i blandingen under piskning.
  1. Hæld det hele tilbage i gryden, og sæt den over varmen.
  1. Lad cremen koge i 1 min. under kraftig piskning. Den må ikke brænde på.
  1. Hæld cremen gennem en sigte over i en skål, dæk overfladen til med husholdningsfilm, og lad den køle af i køleskabet inden brug.

Tærte

  1. Beklæd tærteformen med mørdejen – det er nemmest, hvis du har ladet dejen temperere en smule på køkken- bordet først. Buk forsigtigt dejen rundt om formens kant.
  1. Kør med en kagerulle hen over formens øverste kant, så du trimmer dejen af, og ret til med fingerspidserne.
  1. Prik bunden med en gaffel, og sæt den 30 min. i køleskabet, mens du laver fyldet:
  1. Ælt smør og flormelis sammen med en elpisker.
  1. Tilsæt mandelmel og æg – ét ad gangen. Pisk i 30 sek., hver gang et æg er kommet i.
  1. Pisk ved middelhastighed med elpiskeren, indtil blandingen er let og ensartet.
  1. Tilsæt majsstivelse og brændevin og til sidst kagecremen lidt ad gangen.
  1. Forvarm ovnen til 190° ved varmluft.
  1. Kom mandelcremen direkte over i den kolde, ubagte mørdejsbund. Lad mandelcremen nå op til lige under kanten af formen.
  1. Skyl blåbærrene, og lad dem tørre på et viskestykke.
  1. Fordel bærrene i cremen i et mere eller mindre tilfældigt mønster.
  1. Sigt med lidt flormelis, og lad tærten bage i ca. 35 min., indtil cremen er souffleret lidt op, og overfladen er gyldenbrun.
  1. Tag tærten ud, og lad den afkøle helt på en bagerist inden servering.