Genvej til den mest delikate soufflé - med wisky. © iStockphoto

Himmelsk chokolade-soufflé med whisky

Denne chokolade-soufflé er kold og derfor nemmere at lave end de bagte. Men den er så absolut ikke mindre lækker! Der er whisky i souffleen - og som tilbehør den skønneste flødekaramelsauce.

Souffleen her fra Good Housekeeping er den mest fristende dessert, vi har set længe. Ikke alene er der whisky i - den serveres også med den mest cremede flødekaramelsauce.
Og bare rolig - den er slet ikke svær at lave.

Ingredienser, souffleer

  • 150 g god chokolade, gerne 70 procent, fint hakket
  • 4 spsk whisky
  • 500 ml sødmælk
  • 1 spsk Nescafe
  • 4 pasteuriserede æggeblommer
  • 4 pasteuriserede æggehvider
  • 125 g sukker
  • 4 stykker husblas
  • 200 ml fløde

Ingredienser, karamelsauce

  • 60 g smør
  • 100 g farin
  • 125 ml fløde
© iStockphoto

Fremgangsmåde

  1. Gør formene klar. Til denne opskrift otte stk. til 110 ml. Det kan gøre bagningen nemmere at beklæde formene uden på med et dobbelt lag bagepapir, som forhøjer formen med ca. 2,5 cm. Hold bagepapiret på plads med et elastik.

  2. Hæld whisky og hakket chokolade i en skål, og stil til side.

  3. Varm mælk og nescafe i en stor gryde, indtil det er rygende varmt, men ikke ryger. Slå æggeblommer og sukker sammen i en ny skål, indtil det er godt blandet sammen.
    Husblas'en kommes i en skål for sig og dækkes med koldt vand, så det kan blødgøres i ca. 5 minutter.

  4. Hæld den varme mælkeblanding i skålen med æggeblommer og sukker, mens du rører konstant. Hæld blandingen tilbage i gryden, varm op, mens du stadig rører konstant, indtil blandingen er tyk nok til hænge fast på bagsiden af en ske, ca. 5 minutter. Lad det ikke koge!

  5. Hæld den varme blanding i skålen med whisky og hakket chokolade. Løft husblas'en op ad vandet, pres overskydende væske ud, og kom det i chokoladeblandingen, rør, indtil massen hænger godt sammen. Læg film over skålen, og sæt til side til afkøling.

  6. Når chokoladeblandingen er afkølet, tilsættes fløden, som er pisket let. Pisk æggehviderne i en anden skål. Vend det hele sammen, indtil massen hænger godt sammen.

  7. Fordel den færdige blanding i formene, og afkøl i fem timer.

  8. Smelt smørret i en gryde på middel varme, tilsæt farinen og fløden og en anelse salt. Lad blandingen koge, derefter simre, rør jævnligt i 3-5 minutter, indtil karamelsaucen er tyknet. Lad den køle nogle minutter.

  9. Træk bagepapirets øverste kant af formene, og hæld karamelsaucen varm over de kolde souffleer.