Bagt ananas med vanilje
© Frederikke Heiberg

Bagt ananas med vanilje

Opskrift på en dekorativ dessert med både syrlighed og sødme.

Opskrift til 3-4 personer

Karamel:
sukker 130 g
vanilje 1 stang
ingefær 4 skiver, frisk
stjerneanis 1 hel
vand 2½ dl
banan ½, most med en gaffel
mørk rom 2 spsk.

ananas 1 stk., stor, moden, men fast
vanilje 2 stænger

Lav først karamellen. Kom sukker på en pande, og sæt det over svag varme. Flæk vaniljestængerne, skrab kornene ud, og skær stængerne midt over. Læg dem til side til senere.

Lad sukkeret karamellisere, til farven er mørk gylden, lidt som rav. Tilsæt hurtigt vaniljekorn og -stænger, ingefær og stjerneanis. Tilsæt umiddelbart derefter vand for at hindre, at karamellen bliver alt for mørk. Bring igen karamellen i kog, tilsæt den moste banan og til sidst rom.

Hæld karamellen i en skål, dæk den til med husholdningsfilm, og stil den til side. Forvarm ovnen til 225°. Skræl den modne ananas, så der ikke længere er små, uønskede dele af skrællen tilbage på frugten.

Skær de tre vaniljestænger i halve, og stik hver halvdel ind i frugten, jævnt fordelt, og så stangen stikker ud. Stil frugten i et ildfast fad, og hæld karamellen gennem en si over den skrællede ananas, så den dækker.

Sæt frugten i ovnen, og lad den bage ca. 1 time, indtil den har fået en smuk farve. Sørg for undervejs med en ske at hælde karamellen over frugten. Skær ananassen, varm eller kold, ud i skiver, og servér dem fx med creme anglaise med stjeneanis.