
Æbledessert i glas
Efterår betyder at de danske æbler er klar til at blive plukket - brug dem fx til en lækker æbledessert ...
AfTil 8 personer
Crumble
mel 55 g
mandelmel 55 g
sukker 55 g
stødt nellike ¼ tsk.
vanilje 1 stang
smør 55 g blødt
• Kom mel, mandelmel, sukker og nellike i en skål. Flæk vanilje-stangen på langs. Skrab kornene ud (gem vaniljestangen), og kom dem i skålen.
• Tilsæt smør, og saml dejen til en løs dej af store krummer.
• Stil i køleskabet i 1 time.• Forvarm ovnen til 170°, beklæd en bageplade med bagepapir, og bred dejkrummerne ud på pladen.
• Bag i ca. 15 min., eller indtil de er gyldne.
• Afkøl på en rist.
Æblekompot
æbler 800 g (renset vægt)
sukker 150 g
vand ½ dl
vaniljestænger de to halve og skrabede fra crumbleopskriften.
• Skræl og halvér æblerne, fjern kernehuse, og del i mindre stykker.
• Kom i en gryde, tilsæt sukker, vand og de skrabede vaniljestæn-ger. Læg låg på, og lad æblerne blive til kompot over svag varme.
• Hæld kompotten i en skål, og afkøl helt. Opbevar den på køl.
Rosencreme
piskefløde 2,5 dl
æggeblommer 40 g (ca. 2 stk.)
sukker 60 g
flødeost 200 g naturel
flormelis 2 spsk.
rosenvand 1 spsk.
Pynt:
æble 1 stk.
formelis en smule
• Pisk fløden til blødt skum. Dæk skålen til, og stil den i køleskab til senere brug.
• Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål. Sæt skålen over et varmt vandbad, og rør med et piskeris, indtil blandingen er 85°.
• Fjern skålen fra varmen, og pisk, indtil blandingen er helt afkølet.
• Kom flødeost og flormelis i en skål, og rør det glat og ensartet.
• Tilsæt rosenvand og de afkølede æggeblommer.
• Tag skålen med flødeskummet, og vend det rundt én gang med et piskeris i det tilfælde, at der skulle være tynd fløde i bunden.
• Vend flødeskummet i med en gummidejskraber. Hæld evt. cremen i en engangssprøjtepose. Luk den til, og læg på køl.
• Fordel æblekompotten i 8 glas.
• Tag posen med creme, klip et hul, og ’luk’ glassene med creme.
• Fyld op med crumble. Pynt evt. med et blad verbena eller mynte.
• Skær papirstynde skiver af æble, med skræl på, drys lidt flormelis over, og tør dem på et stykke bagepapir i ovnen ved 120° i 30-40 min., indtil de er gyldne og sprøde.