© Anders Schønnemann

50 års fødselsdagskage med lakrids og bær

Ingen fødselsdagsfest uden lagkage. Til vores har Morten Heiberg lavet en klassiker med et twist, og vi glæder os til at sætte tænderne i lagkagen med chokoladebunde, lakridscreme og friske bær.

50 års fødselsdagskage med lakrids og bær

Bund

Det skal du bruge:

  • hvedemel 130 g
  • kakaopulver 50 g
  • maizena 20 g
  • æg 6 stk.
  • sukker 200 g
  • smør og sukker til formen

Creme

Det skal du bruge:

  • piskefløde ¾-1 l
  • lakridspulver ca. 2 spsk.
  • flormelis 75 g
  • hindbær og blåbær 400 g i alt til cremen og toppen

Kagebunden

Det skal du gøre:

  1. Forvarm ovnen til 180°.
  2. Fór en springform på 24-26 cm i diameter med bagepapir - dette er nemmest ved at lægge et stykke bagepapir over bunden og derefter spænde ringen fast omkring.
  3. Smør indersiden af formen med smør, drys med lidt sukker og stil den til side.
  4. Kom 200 g sukker og æg i en røreskål, og pisk det sammen.
  5. Fyld nu en gryde med vand til et varmt vandbad, sæt skålen heri, og lad æggeblandingen blive lun under piskning. Det tager ca. 2-3 minutter.
  6. Tag skålen op af vandbadet, og sæt den til røremaskinen eller brug en elhåndpisker.
  7. Pisk først kraftigt i ca. 5 minutter for at skabe meget luft og herefter ca. 10 minutter ved lav hastighed. Massen skal være meget, meget luftig og skummende.
  8. Sigt hvedemel, kakaopulver og maizena sammen i en skål, inden du endnu engang sigter dem ned i æggemassen.
  9. Vend forsigtigt rundt med en gummidejskraber.
  10. Hæld straks dejen i den klargjorte springform, stil formen på en bageplade, og bag den midt i ovnen i ca. 30 minutter.
  11. Løsn ringen fra kagen, og lad den køle helt af på en bagerist.
  12. Flæk kagen i tre lige tykke bunde - et godt, gammelt tip er at bruge et stykke tykt sytråd.

Cremen

Det skal du gøre:

  1. Læg piskefløden og piskeskålen i fryseren i 10 minutter, så begge dele er helt kolde.
  2. Hæld piskefløden i den kolde skål.
  3. Bland lakridspulveret grundigt med flormelis, og sigt blandingen i fløden.
  4. Pisk fløden stiv, men stadig let.

Samling af kagen

Det skal du gøre:

  1. Læg den øverste af bundene nederst på et fladt fad eller tallerken.
  2. Fordel 1/3 af cremen over bunden, strø med bær, læg den anden bund, og forsæt med endnu et lag creme og et lag bær.
  3. Læg så den sidste bund omvendt på, så overfladen er helt plan, og fordel resten af cremen over hele kagens overflade med en paletkniv. Rids evt. et fint mønster i siden.
  4. Pynt med hindbær og blåbær på toppen.