
50 års fødselsdagskage med lakrids og bær
Ingen fødselsdagsfest uden lagkage. Til vores har Morten Heiberg lavet en klassiker med et twist, og vi glæder os til at sætte tænderne i lagkagen med chokoladebunde, lakridscreme og friske bær.
AfMaria Meldgaard
50 års fødselsdagskage med lakrids og bær
Bund
Det skal du bruge:
- hvedemel 130 g
- kakaopulver 50 g
- maizena 20 g
- æg 6 stk.
- sukker 200 g
- smør og sukker til formen
Creme
Det skal du bruge:
- piskefløde ¾-1 l
- lakridspulver ca. 2 spsk.
- flormelis 75 g
- hindbær og blåbær 400 g i alt til cremen og toppen
Kagebunden
Det skal du gøre:
- Forvarm ovnen til 180°.
- Fór en springform på 24-26 cm i diameter med bagepapir - dette er nemmest ved at lægge et stykke bagepapir over bunden og derefter spænde ringen fast omkring.
- Smør indersiden af formen med smør, drys med lidt sukker og stil den til side.
- Kom 200 g sukker og æg i en røreskål, og pisk det sammen.
- Fyld nu en gryde med vand til et varmt vandbad, sæt skålen heri, og lad æggeblandingen blive lun under piskning. Det tager ca. 2-3 minutter.
- Tag skålen op af vandbadet, og sæt den til røremaskinen eller brug en elhåndpisker.
- Pisk først kraftigt i ca. 5 minutter for at skabe meget luft og herefter ca. 10 minutter ved lav hastighed. Massen skal være meget, meget luftig og skummende.
- Sigt hvedemel, kakaopulver og maizena sammen i en skål, inden du endnu engang sigter dem ned i æggemassen.
- Vend forsigtigt rundt med en gummidejskraber.
- Hæld straks dejen i den klargjorte springform, stil formen på en bageplade, og bag den midt i ovnen i ca. 30 minutter.
- Løsn ringen fra kagen, og lad den køle helt af på en bagerist.
- Flæk kagen i tre lige tykke bunde - et godt, gammelt tip er at bruge et stykke tykt sytråd.
Cremen
Det skal du gøre:
- Læg piskefløden og piskeskålen i fryseren i 10 minutter, så begge dele er helt kolde.
- Hæld piskefløden i den kolde skål.
- Bland lakridspulveret grundigt med flormelis, og sigt blandingen i fløden.
- Pisk fløden stiv, men stadig let.
Samling af kagen
Det skal du gøre:
- Læg den øverste af bundene nederst på et fladt fad eller tallerken.
- Fordel 1/3 af cremen over bunden, strø med bær, læg den anden bund, og forsæt med endnu et lag creme og et lag bær.
- Læg så den sidste bund omvendt på, så overfladen er helt plan, og fordel resten af cremen over hele kagens overflade med en paletkniv. Rids evt. et fint mønster i siden.
- Pynt med hindbær og blåbær på toppen.