bedste airfryer 2023
© Tia Borgsmidt

Ny kogebogsgenrer markerer starten på en ny æra i de nordiske køkkener

Det er vist sikkert at sige, at norske Trude Eide Straume ramte et hul i markedet på det helt rigtige tidspunkt. Nu kommer flere bøger til.

Hvad er det, der har gjort norske Trude Eide Straumes bog så populær?

Du kan måske gætte det, når du hører titlen: 'Den Store Airfryerkogebog'.

Hendes kogebog er spækket med opskrifter til airfryer; den måske mest populære køkkenmaskine netop nu, og hun ramte et gigantisk hul i markedet på det helt rette tidspunkt, da den udkom sidste år. Indtil da var de fleste opskrifter på amerikansk.

Alle vil have en airfryer – hvorfor?

Årsagen til stigningen i efterspørgslen på den lille varmlufts-bordovn med den gode cirkulation skal findes i el-prisernes himmelflugt og inflationen, der ramte i kølvandet på Corona og krigen i Ukraine.

Det er nemlig billigere at tilberede mad i en airfryer end i en ovn, lyder påstanden.

Det er det, fordi airfryerens kapacitet er langt mindre end en ovns (ca 2-4 liter vs 55 liter), og derfor kræver den mindre energi at bruge. Fordi den ikke først skal varmes op, og fordi mad tilberedes hurtigere i maskinen end i traditionel ovn, lyder argumenterne.

Dertil kommer, at maden kan blive lige så sprød, som hvis du drukner den i frituregryden. Men i airfryeren kan du slippe af sted med ingen eller meget lidt olie for at opnå det sprøde resultat.

LÆS OGSÅ

I Norge er den lille kompakte ovn allerede ultra populær. Flere butikker beretter om en eksplosion i salget på op til 1500 % siden 2017, ifølge det norske medie NRK. Men da Trude Eide Straume udgav sin bog i efteråret 2022, gik det alligevel over al forventning.

“Jeg må til stadighed knibe mig i armen. Det ottende oplag er nu blevet trykt, og vi nærmer os 50.000 solgte bøger. Da jeg så, hvad jeg fik i royalties fik jeg et chok,” sagde hun i januar 2023 til det norske medie Dagsavisen.no.

‘Den Store Airfryerkogebog’ strøg til tops på bestsellerlisterne i Norge, forbi Prins Harrys selvbiografi og Jo Nesbø.

Ifølge NRK har bogen solgt 57.000 eksemplarer frem til juli 2023. (Til sammenligning solgte kun én norsk bog mere end 50.000 eksemplarer i 2022, og den var skrevet af Jo Nesbø).

Her på BO BEDREs redaktion er vi også allerede godt i gang med at bruge den innovative varmluftsovn privat og professionelt.

I vores august-nummer optræder for første gang en 3 retters menu, som skal tilberedes i airfryer og serveres for dine gæster med stolthed!

Du finder blandt andet chefredaktør Erik Rimmers favoritopskrift på aubergine med den helt rette konsistens og en brøkdel af fedtstoffet, der normalt skal til for at tilberede den mørklilla grøntsag til perfektion.

Bye bye mikrobølgeovn

Airfryeren er for alvor blevet støvet af, siden Philips lancerede den første i 50’erne. Og selvom firmaet i 2012 fik et rap over nallerne for at markedsføre den med sloganet "Just add air" – de har siden ændret det til "90% mindre fedt" – så er der betragtelig vind i sejlene for den lille ovn, der i 2022 blev erklæret for "musthave gadgetten til dit køkken lige nu" af The Telegraph. Med rette.

Den kan bruges til meget mere end sprøde fritter. Lav fx idiotsikker flæskesteg med sprøde svær, bag brød og kager, eller kokkerer en luksusmorgenmad med bacon, æg og grillet tomat på bare 15 minutter. Mulighederne er uendelige.

Begrænsningen er gryderetter eller koge ris. Her må komfuret til undsætning. Til gengæld kan du passende pensionere din mikrobølgeovn, hvis berettelse ligger på et meget lille sted med en airfryer i din maskinpark.

Så har vi vist også argumenteret nok for vores favoritmaskine i køkkenet netop nu.

God fornøjelse, hvis du slutter dig til sekten af airfryer-entusiaster.

Kilder: