Snobrød

Yes - det er tid til snobrød. Det er kitschet, men det er også sommerens hyggeligste brød - så her får du snobrød, både som du kender det og snobrød på helt nye måder.

Alle opskrifterne på snobrød er med bagepulver og uden gær, så de er super nemme og hurtige at komme i gang med over bålet (eller grillen).

Snobrød er nok et af de brød vi elsker at hade mest, på den ene side frembringer det romantiske barndomsminder og på den anden side er det meget ofte en bagemæssig fiasko, bestående af klæbrig ubagt dej eller en forkullet og uspiselig overflade, som har været dyppet lidt for meget asken.

Nu er det slut! Ungerne elsker snobrød og det er en fantastisk måde at lade dem falde lidt ned ovenpå grillfesten eller andre sommeraktiviteter. Sæt forventningerne lidt ned og gør det en anelse mere simpelt. Snobrød behøver ikke være lavet af gærdej, vi bruger her en dej som hæver på bagepulver og først hæver når den udsættes for varmen i bålet. Dejen minder lidt om scones, men er mindre sød. Æg og smør sørger for en luftigere og mere velsmagende dej.

Chokolade smager fantastisk til den røgede smag, som snobrød optager under bagningen, og så virker det en anelse kageagtig på ungerne.

TIP: Prøv forskellige typer toppings og tilbehør til snobrødene, sæt fx skumfiduser på pinden først og fold så dejen rundt om dem, eller pensl de næsten færdige brød med honning og lad dem karamellisere lidt på overfladen de sidste minutter af bagningen. Endelig kan du servere snobrød med alt fra jordbærsyltetøj, hjemmelavet nutella eller skiver af banan.

SNOBRØDSPINDE

Man kan købe både billige bambuspinde, dyrere snobrødspinde (se dette nummers Grej) eller selv finde snobrødspinde i haven eller skoven. Alle almindelige danske løvtræer kan bruges, f.eks. Æble, pære, blomme, ahorn, birk, bøg, hassel, eg, el eller pil.
Derimod er det ikke hensigtsmæssigt at bruge fyr eller gran, da disse indeholder harpiks, som klistrer og kan afgive smag til brødet. Men der findes en række træer, der ikke bør anvendes, da de helt eller delvist er giftige eller hvis arter af slægten er det. Det gælder f. eks hyld (grønne dele), rønnebær (blåsyre i frø og bitterstof i frugter), druehyld, enebær, thuja, cypres robinie og guldregn (hvor veddet lugter af agurk). Buske som buksbom, liguster, gyvel, kaprifol (samt øvrige Lonicera-arter) bør heller ikke bruges. (kilde: havenyt.dk)

Luftige speltsnobrød

Let og luftigt snobrød, med god smag af smør. Speltmel har mere smag end almindelig hvede, men du kan sagtens ombytte de to, hvis du bruger en anelse mere hvedemel. Se opskriften som en basisopskrift. Du kan snildt tilsætte både fyld og smag til dejen. Udelad honning, hvis du tilsætter salte smagsgivere som f.eks. ost eller soltørrede tomater.

6-10 snobrød

INGREDIENSER

235g speltmel
2 tsk. bagepulver
1 tsk. salt
1 æg
1 dl kold mælk
1 tsk. honning
25g koldt smør, i tern

FREMGANGSMÅDE

  1. Bland de tørre ingredienser i en skål og rør så æg, mælk og honning i.
  2. Ælt dejen sammen med smørret og ælt videre i 3-4 min.
  3. Kom dejen i en plasticpose indtil brug.
  4. Form dejen til lange pølser og pres dem let flade. Vikl dejen om en pind og steg dem over gløderne i et bål eller på grillen. Til de er gyldne og lyder hult når man banker på dem.

TIP: Prøv også at tilsætte enten ½-1 tsk. stødt kardemomme eller stødt kanel.

Chokolade snobrød

Snobrødene her har skøn smag af chokolade og er lidt mere kompakte end speltsnobrødene.

6-10 snobrød

INGREDIENSER

250g hvedemel
2 tsk. bagepulver
3-4 spsk. kakaopulver
3 tsk. sukker
1 tsk. salt
½ tsk. kanel (kan udelades)
30g mørk chokolade
1 ½ dl vand
50g smør

FREMGANGSMÅDE

  1. Bland de tørre ingredienser inkl. chokolade i en skål og rør vand i.
  2. Ælt dejen sammen med smørret og ælt videre i 3-4 min.
  3. Kom dejen i en plasticpose indtil brug.
  4. Form dejen til lange pølser og pres dem let flade. Vikl dejen om en pind og steg dem over gløderne i et bål eller på grillen. Til de er gyldne og lyder hult når man banker på dem.

TIP: Hvis du vil have snobrød lidt lettere og mere luftige i konsistensen, så prøv at tilsætte et æg og udelade ½ dl vand.