Rugbrød bagt på surdej

Med denne surdejsopskrift bliver det hjemmebagte rugbrød en succes hver gang.

© Opskrift og styling: Lone Kjær, Foto: Tia Borgsmidt

Rugbrød bagt på surdej

2 store rugbrød

Det her er min bedste opskrift på surdejsrugbrød. Min surdej har jeg haft rigtig længe, for jeg bager jævnligt rugbrød, og hver gang bliver det en succes.

Hvis du allerede har en rugbrødssurdej, så spring frem til dag 3, og brug 300 g færdig surdej.

Dag 1:

Det skal du bruge:

  • 1 dl yoghurt naturel
  • 1 dl vand
  • 10 g gær
  • 1 tsk. salt
  • 100 g rugmel

Sådan gør du:

  1. Rør yoghurt med vand, gær, salt og rugmel.
  2. Lad surdejen stå tildækket på køkkenbordet i 2 døgn.

Dag 3:

Det skal du bruge:

  • 1 portion surdej
  • 1 liter vand
  • 1 spsk. salt
  • 350 g knækkede rugkerner
  • 600 g rugmel

Sådan gør du:

  1. Hæld vandet i et stort dejfad, og opløs surdejen heri.
  2. Rør salt, knækkede rugkerner og rugmel i væsken, og rør dejen ensartet.
  3. Dæk dejen med et fugtigt opvredet viskestykke, og stil dejen til hævning på køkkenbordet til næste dag.

Dag 4:

Det skal du bruge:

  • 1 øl, fx hvidtøl, maltøl eller porter – vælg øl efter smag
  • 2 spsk. mørk sirup
  • 125 g hørfrø
  • 125 g solsikkefrø
  • 125 g græskarkerner
  • 500 g rugmel

Sådan gør du:

  1. Rør i dejen. Rør øl, sirup, hørfrø, solsikkefrø, græskarkerner og rugmel i dejen, og rør den godt sammen. Den er tung, og det kræver en stor ske og gode kræfter.
  2. Tag nu 300 g surdej fra til næste bagning, og gem den i et glas med låg. Stil det på køl, indtil du skal bage rugbrød igen.
  3. Smør 2 rugbrødsforme a ca. 3 liter.
  4. Fordel dejen i formene.
  5. Dæk dejen med et fugtigt opvredet viskestykke, og stil dejen til hævning på køkkenbordet i 2 timer.
  6. Pensl overfladen med lidt olie.
  7. Tænd ovnen på 175°. Bag brødene nederst i den varme ovn i ca. 1 time og 45 min.
  8. Afkøl brødene ca. ½ time i formene, inden de vendes ud og afkøles på en bagerist.

LÆS OGSÅ