Det her er min bedste opskrift på surdejsrugbrød. Min surdej har jeg haft rigtig længe, for jeg bager jævnligt rugbrød, og hver gang bliver det en succes.
Hvis du allerede har en rugbrødssurdej, så spring frem til dag 3, og brug 300 g færdig surdej.
Dag 1:
Det skal du bruge:
1 dl yoghurt naturel
1 dl vand
10 g gær
1 tsk. salt
100 g rugmel
Sådan gør du:
Rør yoghurt med vand, gær, salt og rugmel.
Lad surdejen stå tildækket på køkkenbordet i 2 døgn.
Dag 3:
Det skal du bruge:
1 portion surdej
1 liter vand
1 spsk. salt
350 g knækkede rugkerner
600 g rugmel
Sådan gør du:
Hæld vandet i et stort dejfad, og opløs surdejen heri.
Rør salt, knækkede rugkerner og rugmel i væsken, og rør dejen ensartet.
Dæk dejen med et fugtigt opvredet viskestykke, og stil dejen til hævning på køkkenbordet til næste dag.
Dag 4:
Det skal du bruge:
1 øl, fx hvidtøl, maltøl eller porter – vælg øl efter smag
2 spsk. mørk sirup
125 g hørfrø
125 g solsikkefrø
125 g græskarkerner
500 g rugmel
Sådan gør du:
Rør i dejen. Rør øl, sirup, hørfrø, solsikkefrø, græskarkerner og rugmel i dejen, og rør den godt sammen. Den er tung, og det kræver en stor ske og gode kræfter.
Tag nu 300 g surdej fra til næste bagning, og gem den i et glas med låg. Stil det på køl, indtil du skal bage rugbrød igen.
Smør 2 rugbrødsforme a ca. 3 liter.
Fordel dejen i formene.
Dæk dejen med et fugtigt opvredet viskestykke, og stil dejen til hævning på køkkenbordet i 2 timer.
Pensl overfladen med lidt olie.
Tænd ovnen på 175°. Bag brødene nederst i den varme ovn i ca. 1 time og 45 min.
Afkøl brødene ca. ½ time i formene, inden de vendes ud og afkøles på en bagerist.