Ølkage med smør
© Mikkel Hede

Ølkage - verdens nemmeste opskrift på krydderkage med hvidtøl og nelliker

En ølkage skal ikke "se ud" - den skal bare smage guddommeligt. Sådan er det med denne krydderkage. Bedre mormorkage findes ikke!

Ølkage eller krydderkage

Ølkager kaldes også nogle gange for krydderkager. Det kan man sagtens kalde denne ølkage, for den indeholder både nelliker, kanel og ingefær. Navnet ølkage kommer af, at kagen indholder en hel sød hvidtøl.

Ølkager havde deres storhedstid under 2. verdenskrig, da smør og æg var rationerede. Denne opskrift indeholder faktisk hverken smør eller æg.

Opskriften er en videreudvikling af en krigsopskrift fra Kirsten Hüttemeiers bagebog fra 1943 "Bag selv".

Kirsten Hüttemeiers honningkage

Kirsten Hüttemeier er i dag mest kendt for sine skåneærmer og for komikeren Martin Brygmanns urkomiske parodi på hende.

Hos Kirsten Hüttemeier hedder opskriften Sønderjysk Honningkage og i opskriften indgår - karakteristisk for krigsårene: Nellike-erstatning.

Ølkage eller "sindssygekagen"

I min familie har denne ølkage altid gået under navnet Sindssygekagen. Det var et navn, min mor fandt på, da hun engang i 60'erne arbejdede som ergoterapeutstuderende på sindsygehospitalet i Risskov ved Århus.

Her tjente kagen som et slags beskæftigelsesprojekt for de sindssyge, som beboerne på de mentale institutioner dengang kaldtes. Min mor plejede altid at sige, at ølkagen hed sindssygekagen af 3 indlysende årsager:

  • Ølkagen er sindsyg nem at lave
  • Ølkagen er sindssyg billig at lave
  • Selv sindssyge kan lave en ølkage
Ølkagen er dejlig alene, men ofte allerbedst med lidt smør ovenpå.

Ingredienser i ølkagen

  • 500 gram hvedemel
  • 500 gram puddersukker (brun farin)
  • 1 teskefuld stødt nellike
  • 1 teskefuld stødt ingefær
  • 1 teskefuld kanel
  • 1 teskefuld natron
  • 1 lille hvidtøl

Sådan laver du ølkagen / krydderkagen

Alt tørstoffet blandes sammen. Hvidtøllen blandes i til sidst, hvorefter det hele blandes rigtig godt i en røremaskine eller med en hjulpisker. Så er dejen færdig - er det ikke sindssygt nemt?!

Dejen fordeles i to bageforme i en størrelsen på omkring 25 x 10 cm. Bageformene gnides med smør indvendig og drysses derpå med mel. Tips: Kommer man alt dejen i kun én form, skal den bage så længere, at overfladen risikerer at få for meget.

Ølkagerne bages på 200 grader i 45 min. Efter 30 min lægges et stk. bagepapir over kagerne, så skorpen ikke bliver branket. Stik til sidst en strikkepind eller lignende i den bagte kage for at se, om den er bagt igennem. Der må ikke klæbe dej til strikkepinden.

Lad bageformene hvile lidt, inden ølkagerne vendes ud. Lad derefter kagerne køle af. Når kagen er kold, skæres den i skiver. Krydderkagen smager allerbedst smurt med et godt lag smør.

Ølkagen opbevares derefter i køleskabet i en plastpose. Den er som regel bedre dagen derpå, og den plejer at kunne holde sig i flere uger - eller også var det bare noget man sagde om ølkager unden krigen. To uger kan den dog godt klare.

Prøv også: Drømmekage med dobbelt-op på kokos-toppingen