Tørrede goji bær i glaskrukke og på træbord og træske
© iStock

Goji bær er ikke pengene værd

På få år er Goji bær blevet udråbt til at være en "superfood". Bærrene siges at være gode for huden, synet og potensen, men i virkeligheden er nok mest en pengekalv.

Goji bær - vidunderbærret fra Kina

Goji bær er på få år blevet et stort hit på indkøbslisterne hos forbrugere, der går op i sundhed. De små elliptiske bær med oprindelse i Kina, Mongoliet og Tibet har i århundreder været et en skattet spise i Kina. Her har de rødlige bær været tilskrevet alverdens sundhedsfremmende virkninger som bedre syn, bedre hud og større potens.

Det har vestens forbrugere fået nys om, og pludselig er små pakker med tørrede goji bær - og undertiden også friske bær - begyndt at finde vej til velassorterede supermarkeder - og det til svimlende priser. 70 kroner for 100 gram tørrede bær er et helt normalt prisleje for goji bær

Lad det være sagt med det samme: Der er intet galt med goji bær. Bærrene er lige så sunde og velgørende som et væld af andre spisebær, og det er i sig selv ikke så ringe endda. Der kan være visse bieffekter, som man skal være opmærksom på, og som vi vil vende tilbage til, men disse har hovedsageligt at gøre med et umådeholdent indtag af goji bær.

Problemet er, at den status som vidundermedicin, som goji bær på rekordtid har fået, lader til at være tæt på ren fiktion.

Goji bær blandt flere andre former for "superfood"
© iStock

Kan goji bær helbrede kræft?

Goji bærs "rise to fame" kan i vidt omfang føres tilbage til en kinesisk undersøgelse fra 1994 af 79 patienter med forskellige former for kræftlidelser. Undersøgelsen påviste angiveligt, at indtagelse af goji bær gav sig udslag i bedre helbredstal hos de patienter, der indtog goji bærrene.

Siden er undersøgelsens konklusioner blevet draget i tvivl. Det er blandt andet blevet fremhævet, at sammensætningen og doseringen af goji-bærrene i undersøgelsen ikke er fyldestgørende oplyst. Kritikere har også fremhævet, at der ikke foreligger en tilfredsstillende beskrivelse af undersøgelsens karakter og metode. Der mangler også en dokumentation for, hvilken dosis og form goji bærrene er blevet indtaget i. En sådan form for mangelfuld dokumentation er i videnskabens verden noget, der kan diskvalificere enhver videnskabelig undersøgelse.

Er goji bær gode for hjernen?

En anden undersøgelse fra 2008 pegede på, at goji bær forbedredede 34 personers subjektive velbefindende, fordøjelse og hjerneaktivitet efter indtagelse af goji bær over en periode af 14 dage.

Undersøgelsen konkluderede, at der var noget, der tydede på, at goji bærrene havde en positiv effekt på de testpersoner, der modtog bærrene i forhold til den kontrolgruppe, der fik et placebo-præparat.Undersøgelsen slår dog også fast, at det vil kræve yderligere videnskabelige test at nå frem til et validt bevis for en ekstraordinært helsebringende karakter ved goji bær.

Goji bær på goji busk

Dokumenterede gode effekter ved goji bær

Fødevarebrancen og sundhedsfanatikere har dog ikke tålmodighed til at vente på nye undersøgelser. Og hvorfor skulle de egentlig også det? Goji bær er nemlig sunde - ligesom de fleste andre spiselige bær.

Ifølge samvirke.dk indholder goji bærrene f.eks. 50 gange mere C-vitamin end f.eks. appelsiner. Samtidig er bærrene pakket med antioxidanter og sunde mineraler.

Spis endelig goji bær

Selvom goji bær er skadelige for slunkne pengepunge, så er der meget andet, der tyder på, at bærrene er supersunde. Der tales blandt andet om, at gojibær...

  • styrker immunforsvaret
  • sænker kolesteroltallet
  • fremmer søvnkvaliteten

Om goji bær er så meget mere sunde end andre bær - se, det er spørgsmålet.

På et par områder lyser advarselslamperne dog også ved goji bær:

  • Stort indtag af goji bær bør undgås af folk, der tager blodfortyndende medicin som Warfarin.
  • Folk med sukkersyge skal også være forsigtige med at spise for mange af de søde bær.
  • Individer med for højt blodtryk bør angiveligt også undgå at gribe for dybt i posen med goji bær.

Ligeså sunde som almindelige fødevarer

Ernærings- og husholdningsøkonom Lars Sonne-Hansen fra Suhrs Højskole er på sin side ikke det mindste i tvivl om, at goji bær er et sundt og ernærinsrigt bær, men han opfordrer i et interview med Samvirke forbrugerne til at slå kold vand i blodet:

  • "Gojibær er sikkert sunde, men de koster også kassen. Så er der mere sund fornuft i at spise de fantastiske produkter, som vi har rigeligt af i vores køkken, og som ikke er nær så dyre. Og der er masser af vitaminer og antioxidanter i helt almindelige fødevarer som frugt, grønt og korn, der ikke koster flere hundrede kr. kiloet," udtaler Lars Sonne-Hansen til Samvirke.

Måske bør supermarkedernes næste yndling som erstatning for goji bærrene være en god og veldokumenteret "superfood" som hvidkål.