Drømmekagen fra Brovst kaldes den
© BO BEDRE

Drømmekage med dobbelt op på kokos toppingen

Den klassiske drømmekage er der ingen, der skal pille ved, men den bliver først perfekt med dobbelt op på kokostoppingen.

Opskriften på klassisk drømmekage

Drømmekagen er en klassiker og altid en sikker vinder. Her får du en nem opskrift på drømmekagen med et lille twist. Og det er et twist af Appelsiiin! Appelsin giver nemlig både drømmekagens svampede sandkagedel en smuk farve og en friskhed til smagen.

Videoen her på siden fra tastenatic.dk viser på 53 sekunder, hvordan du nemt selv smækker en drømmekage sammen. Se også længere ned på siden, hvordan du dobler op på kokos-toppingen. For er det ikke sådan, de fleste af os har det?: Vi kan bare ikke få nok af "drømmen" oven på drømmekagen!

Denne drømmekage er lavet i en springform. Opskriften egner sig dog lige så godt til

 • Drømmekage i bradepande
 • Drømmekage muffins.

Drømmekagedejen - ingredienser

 • 300 g sukker
 • 300 g mel
 • 4 æg
 • 2,5 tsk. bagepulver
 • 1 vaniljestang
 • 1 tsk. vaniljesukker
 • 50 g smør
 • 2 dl mælk
 • 1 spsk appelsinsaft
 • 1 tsk revet appelsinskal

Drømmekage topping

 • 150 gram kokosmel
 • 200 gram brun farin
 • 75 g smør
 • 1,5 dl mælk
Drømmekage - alle ingredienser til den nemme opskrift.
© Tastenatic, Stephen Rasmussen

Sådan laver du drømmekagen

Start med at blande de tørre ingredienser i en skål. Det vil sige mel, bagepulver, kornene fra vaniljestangen og vaniljesukker.

Derefter pisker du sukker og æg luftige.

Imens det piskes, luner du smør og æg i en lille kasserolle. Rør nu melet sammen med æg og sukker. Herefter rører du det smeltede smør og den lune mælk i dejen. Til sidst tilsætter du appelsinsaft og den revede appelsinskal.

Smør en bageform godt med smør og hæld dejen ned i den. Bag den derefter i 18-20 minutter på 200 grader. Hold godt øje med den. Den må ikke tage alt for meget farve.

Imens dejen bliver bagt, forbereder du “drømmen”. Hæld ingredienserne ned i en lille kasserolle og varm det op til kogepunktet.

Tag derefter dejen ud af ovnen, smør drømmekage-toppingen på og bag kagen i yderligere 10 minutter.

Færdig!

Andre opskrifter på Tastenatic.dk

Denne nemme opskrift på drømmekage samt videoen er sat sammen af den dygtige madblogger Stephen Rasmussen fra Tastenatic. Her er et par andre gode opskrifter fra hans site:

Et lille tip til drømmekagen

Er du en af dem, der er særlig vild med kokos-toppingen på drømmekagen, så kan du overveje at fordoble kokos-snasket oven på drømmekagen.

I så fald skal du gøre to ting: 1) skrue ca. 10 grader ned for varmen 2) give kagen 5 minutter yderligere, efter du har smurt kokos-blanden oven på drømmekagen. Det vil i alt sige 15 minutter.

Video af drømmekagen på kun 53 sekunder

Her kan du se opskriften på Tastenatics's drømmekage kogt ned til kun 53 sekunder.

Hvorfor hedder det "drømmekage"?

Nogle gange kaldes drømmekagen også for "Drømmekagen fra Brovst". Det skyldes, at ur-drømmekagen først materialiserede sig for et større publikum i netop denne nordjyske by.

Det var da den dengang 13 årige unge pige, Jytte Andersen, i 1960 viste sin mormors opskrift på sandkage med kokos til en bagekonsulent fra AMO.

Et halvt år efter blev mormorens opskrift trykt i AMO's løsbladesystem af opskrifter under det velklingende navn: "Drømmekage fra Brovst".

Drømmekagen fra Klokkerkolm

I virkeligheden burde drømmekagen dog hedde "Drømmekage fra Klokkerholm".Jytte Andersens mormor stammede nemlig fra den ligeledes nordjyske by, Klokkerholm.

Her havde skiftende generationer af mødre og mormødre bagt drømmekagen - i hvert fald siden begyndelsen af 19-tallet. I Klokkerholm var kokos-sandkagen oprindelig en sand luksuskage, fordi kokos i landkøkkenet dengang var en kostbar og sjælden vare.

I dag behøver drømmekagen ikke nogen nordjysk by at støtte sig til. For hver dag bliver drømmekagen bagt et eller andet sted i stort set alle byer med respekt for sig selv og kærlighed til vores alle sammens - drømmekagen!

Kilde: Peter Nordholm Andersen, Samvirke 26. juni 2012.

Drømmekagen fra BO BEDRE i springform.