5 madvarer, der er bedst i januar

Januar er en kedelig madmåned, men lad alligevel være med at gå på faste, for disse 5 ting smager allerbedst i januar.

Pomelo i Chinatown i New York
© iStock

Januar er en ørkenvandring for alle os, der kan lide god mad og friske råvarer. Den måned er bare så meget uden for sæsonen. Med nogle få undtagelser - navnlig blandt citrusfrugterne.

Pomelo'en er for eksempel allerbedst i januar og lidt frem.

Pomelo'en har grøn, tyk skind og er noget større end en grapefruit.

Blodappelsin
© iStock

Blodappelsiner ser bare skønne ud med deres sunburst mellem gul og orange. De smager i det store hele som almindelige appelsiner, men sæsonen for blodappelsiner er noget kortere. Sæsonens varighed afhænger af sorten, men alle sorter er modne i januar.

Et lille tip til at købe blodappelsiner: Vælg de frugter, der virker tungest for deres størrelse, og som også virker faste, når du trykker dem.

Clementiner
© iStock

Clementiner "peaker" fra november til februar.

Klementiner er en krydsning mellem en mandarin og en appelsin. Den er fremavlet af den franske præst Clément Rodier, mens han opholdt sig i Algeriet.

Som regel er der ikke kerner i clementiner.

Meyer citroner
© iStock

Meyer citroner er the next big thing fra USA. Den kommer oprindeligt fra kina. Nogle mener, at den er en krydsning mellem en citron og en mandarin eller en appelsin.

Meyer citroner er mindre og rundere end almindelige citroner. De er også lidt sødere og anbefales af mange kokke til fiskeretter

Meyer citroner blev indført til USA i begyndelsen af 19-tallet af en importør, der hed Meyer. Siden 1990erne er den blevet hot, ikke mindst efter mad- og indretningsguruen Martha Stewart er begyndt at bruge den i sine opskrifter.

Kumquats
© iStock

Højsæsonen for kumquats er netop januar. Det er en lille frugt med en sød skal og syrlig frugtkød. Begge dele kan spises.

Kumquats kan være en spændende erstatning for cherry tomater i salater.