Vin-ordbog
Der er mange ord og udtryk at holde styr på i vinens verden. Vi har bedt Kristina Muusmann fra Sæsonmelier om at forklare ti af de mest gængse begreber, når man smager på vin.
Aromatisk
Aroma handler om vinens duft, og en aromatisk vin betyder, at du får en masse duftindtryk op i ansigtet, så snart du tager glasset op.
Fadlagret
Bliver en vin lagret på fad, påvirker det smagen. Det har en stor betydning, hvad fadet er lavet af og hvor længe, vinen bliver lagret. Hvis fadet er brændt indvendigt, har det også en indflydelse på vinens udtryk. Nye, små egetræsfade, der er blevet brændt, vil give en røget smag. Jo nyere og mere brændte fadene er, jo mere røget bliver smagen.
Fed
At en vin er fed kan betyde forskellige ting. Det kan enten være en beskrivelse af mundfølelsen; Nogle vine har næsten samme tekstur som vand, andre er mere olieret – fede – i følelsen. Men det kan også være et udtryk for, at den har fede aromaer. En fadlagret Chardonnay er typisk en fed vin. Men Chardonnay er en alsidig drue og bruges også til meget andet end fede vine(!)
Krop
En stor krop er det samme, som at vinen har fylde eller er kraftig; Det betyder, at den har masser af aroma og tanniner. Hvis en vin har en let krop, er den saftig, har syre og med lettere tanniner.
Prop
Prop er en fejl i vinen, som stammer fra en kemisk forbindelse. Prop er noget, du kan dufte, og det lugter af våd kælder, vådt pap eller våd hund. Der kan kun være prop i vine med korkprop.
Rund
Hvis en vin beskrives som rund, betyder det, at syren er mere blød, og vinen fornemmes rund og blød i munden - hvis den er meget rund, kan det føles næsten som velour.
Struktur
Har en vin har struktur, betyder det, at vinen har forskellige elementer i sig såsom sødme, syre og frugt. Det gør, at vinen er i balance. Hvis en vin for eksempel kun er sød og frugtig, er den mere som saftevand - helt uden struktur.
Sur
Det er forkert at kalde en vin for sur! En vin kan være meget syreholdig, og det giver en syrlig fornemmelse, der trækker mundvand. Det modsatte af en sød vin er ikke en sur vin – det modsatte af sød er tør.
Tanniner
Tanniner kommer fra drueskinnet, kerner og stilke og kaldes også garvesyre. Tanniner er med til at give en vin struktur og fylde. Der kan være mange eller få tanniner i en vin, og kort forklaret er tanniner det, der giver den udtørrende fornemmelse i munden. Hvis der er mange tanniner, kan det føles som et frottéhåndklæde over tungen. Tanniner binder sig til protein, så hvis du spiser proteinholdigt mad – som for eksempel en kødret – vil en vin med mange tanniner passe godt til.
Tør
Tør er det modsatte af sød, når det kommer til vin. Hvor tør en vin er, er et spørgsmål om, hvor meget restsukker, der er i vinen.