vin
© Pinar Kucuk

Sådan begår du dig som en vinkender

Hvordan undgår du at lyde som en total nybegynder, når der skal vælges vin? Sommelier Kristina Muusmann giver lynkursus i den mest basale vin-viden.

Hvad betyder det, at en vin er fed? Er en sød vin lig med lav alkoholprocent? Hvilken drue skal man gå efter, hvis man er mest til tørre vine?

Når det kommer til vin, så er der ingen lette svar. Hvordan en vin smager afhænger af så mange komponenter, at det er svært at sætte generelle guidelines op. Vil du gerne blive vineksepert, er der derfor kun én vej frem: Smag på en masse vin!

Der er dog nogle begreber, som det er godt at kende til, hvis du vil begå dig i vinens verden. Vi har taget en snak med sommelier og vinimportør Kristina Muusmann fra Sæsonmelier i et forsøg på at vriste nogle tips og tricks ud af hende.

Kristina Muusmann
© chris1million
Kristina Muusmann
© chris1million

Indrøm at du ikke ved noget

Vi kender det alle sammen: Vi får stukket en vinmenu i hånden, og der er cirka ingen ord, der vækker genklang. Det dummeste, du kan gøre, er dog at vælge det dyreste på kortet i håb om at fremstå cool.

“Du kan købe den dyreste, fineste og mest anerkendte vin på kortet, og så kan du overhovedet ikke lide det. Vi har allesammen forskellig smag og bare fordi, det er dyrt, betyder det ikke nødvendigvis, at du synes, det er godt,” siger Kristina Muusmann, som anbefaler, at du smider kortene på bordet og beder om hjælp.

“Kommuniker med personalet fremfor at tro, at du kan selv. Den, der serverer vinen, har gjort det hårde arbejde for dig og har smagt på vinene og kender kortet,” siger hun.

vindruer
© chris1million

De største oplevelser er på flaskekortet

Hun fortæller, at et godt trick er at spørge restauranten, om de importerer deres egne vine eller har specialiseret sig i et specifikt område.

“Mange vinbarer og restauranter har gode aftaler med vinmagere, der er venner af huset. Her kan man ofte få nogle gode oplevelser og meget for pengene. Det er måske ikke de store vinhuse eller kendte navne, men der gemmer sig ofte høj kvalitet og spændende oplevelser.”

Til gengæld kan du – for det meste – godt springe både husets vin og vine på glas over, hvis du er på udkig efter en stor vinoplevelse.

“Husets vin og vine på glas er typisk vin, som stedet har købt hjem i store mængder og derfor kan sælge lidt billigere. Husets vin gør ikke nogen fortræd, men vil du have en spændende vinoplevelse, skal du typiske kigge på flaskekortet. Der findes vinbarer, som gør en dyd ud af at have et bredt udvalg af vin på glas, men for det meste skal du ud i en flaske, hvis det skal være rigtig spændende.”

Sæsonmelier
© Sæsonmelier

Notér hvad du kan lide

Er du så heldig at ende med en vin, som du godt kan lide, så anbefaler sommelieren, at du bruger bare fem minutter på at tale med din makker om, hvad vinen dufter og smager af.

“Sæt ord på, hvorfor du synes, at den smager godt, og notér dig hvilken drue, den er lavet på og hvor, den er fra. Så har du allerede lidt mere at gå ud fra næste gang,” siger hun.

Det er for eksempel en god ide at registrere, om du er til tør vin eller noget med sødme, og om du mest er til de syrerig og skarpe, eller om du foretrækker de mere runde vine.

“Det er sejt, hvis man har taget sig tid til at finde frem til bare tre elementer, man kan lide. Der er ikke nogen, der forventer, at gæster ved noget om vin, men det er sjovt, når de kan sætte bare lidt ord på. Hvis du kan sige, at du godt kan lide, når vinen dufter af citron, har syre og er tør, så er du langt.”

Husk at dufte til vinen

En fejl, som mange begår er, at de smager på vinen og glemmer at dufte til den først.

“Vi sanser en vin primært gennem vores næse, hvor vi opfatter duftnoterne. Vi smager om noget er salt, surt, sødt eller bittert, men når vi siger, at en vin smager af citroner, er det fordi, at den dufter af citron. En stor del af vinoplevelsen går igennem næsen, så husk altid at dufte til den.”

Vil du indtage din vin på den helt rigtige måde, så anbefaler Kristina Muusmann, at du gør som følger:

Først kigger du på vinen. Så dufter du til den. Så slynger du den rundt i glasset. Dufter igen. Og SÅ smager du. Du kan eventuelt gurgle lidt.

“Man slynger vinen rundt i glasset for at lave en større kontaktflade. Jo mere ilt vinen får, jo mere aroma frigiver den - altså jo mere dufter den. Hvis en vin er lukket, så frigiver den ikke så meget aroma, og så kan man slynge den rundt for at få duftnoterne frem.”

De, der gurgler vinen, gør det for at få den fulde mundfornemmelse af vinen.

“Når du gurgler, får du også kørt mere ilt igennem, og det bringer flere smags- og duftnuancer frem,” siger hun.

Vexebo
© chris1million

Vin-ordbog

Der er mange ord og udtryk at holde styr på i vinens verden. Vi har bedt Kristina Muusmann fra Sæsonmelier om at forklare ti af de mest gængse begreber, når man smager på vin.

Aromatisk

Aroma handler om vinens duft, og en aromatisk vin betyder, at du får en masse duftindtryk op i ansigtet, så snart du tager glasset op.

Fadlagret

Bliver en vin lagret på fad, påvirker det smagen. Det har en stor betydning, hvad fadet er lavet af og hvor længe, vinen bliver lagret. Hvis fadet er brændt indvendigt, har det også en indflydelse på vinens udtryk. Nye, små egetræsfade, der er blevet brændt, vil give en røget smag. Jo nyere og mere brændte fadene er, jo mere røget bliver smagen.

Fed

At en vin er fed kan betyde forskellige ting. Det kan enten være en beskrivelse af mundfølelsen; Nogle vine har næsten samme tekstur som vand, andre er mere olieret – fede – i følelsen. Men det kan også være et udtryk for, at den har fede aromaer. En fadlagret Chardonnay er typisk en fed vin. Men Chardonnay er en alsidig drue og bruges også til meget andet end fede vine(!)

Krop

En stor krop er det samme, som at vinen har fylde eller er kraftig; Det betyder, at den har masser af aroma og tanniner. Hvis en vin har en let krop, er den saftig, har syre og med lettere tanniner.

Prop

Prop er en fejl i vinen, som stammer fra en kemisk forbindelse. Prop er noget, du kan dufte, og det lugter af våd kælder, vådt pap eller våd hund. Der kan kun være prop i vine med korkprop.

Rund

Hvis en vin beskrives som rund, betyder det, at syren er mere blød, og vinen fornemmes rund og blød i munden - hvis den er meget rund, kan det føles næsten som velour.

Struktur

Har en vin har struktur, betyder det, at vinen har forskellige elementer i sig såsom sødme, syre og frugt. Det gør, at vinen er i balance. Hvis en vin for eksempel kun er sød og frugtig, er den mere som saftevand - helt uden struktur.

Sur

Det er forkert at kalde en vin for sur! En vin kan være meget syreholdig, og det giver en syrlig fornemmelse, der trækker mundvand. Det modsatte af en sød vin er ikke en sur vin – det modsatte af sød er tør.

Tanniner

Tanniner kommer fra drueskinnet, kerner og stilke og kaldes også garvesyre. Tanniner er med til at give en vin struktur og fylde. Der kan være mange eller få tanniner i en vin, og kort forklaret er tanniner det, der giver den udtørrende fornemmelse i munden. Hvis der er mange tanniner, kan det føles som et frottéhåndklæde over tungen. Tanniner binder sig til protein, så hvis du spiser proteinholdigt mad – som for eksempel en kødret – vil en vin med mange tanniner passe godt til.

Tør

Tør er det modsatte af sød, når det kommer til vin. Hvor tør en vin er, er et spørgsmål om, hvor meget restsukker, der er i vinen.

LÆS OGSÅ