Europas første undervandsrestaurant

Surrealistisk. Det må være ordet, der dækker totaloplevelsen på restauranten Under.

© Inger Marie Grini og PR

Spis under vandet

Surrealistisk. Det må være ordet, der dækker totaloplevelsen på Under på Lindesnes – Europas første undervandsrestaurant, tegnet af Snøhetta. En gastronomisk og arkitektonisk perle på kanten af klipperne på Norges sydligste punkt.

© Inger Marie Grini og PR
© Inger Marie Grini og PR

Dramatisk. Beliggende ved det sydligste punkt på den norske kystlinje, hvor havstormene fra nord og syd mødes, læner Snøhettas unikke og imponerende nye restaurant sig op ad klippekanten – nærmest som om den lige er skyllet op på land. Europas eneste undervandsrestaurant er tegnet på initiativ fra brødrene Gaute og Stig Ubostad, som har mange års erfaring med konference- og hotelvirksomhed.
En af ambitionerne bag gourmetrestauranten, som ligger på bunden fem meter nede, er at hylde havets vilde fauna. Restauranten fungerer også som et marine-forskningscenter og er blevet til i samarbejde med Havforskningsinstituttet, Nibio og Nofima.

En eksklusiv affære

Under, restauranten som ligger fem meter under havet på Lindesnes, var fuldt booket allerede et år før åbningen her i marts 2019. Billeder af byggeriets rektangulære klippeformation, som skrår ned i havet og føjer sig ind i det omkringliggende kystlandskab, har rettet en hel verdens blik mod det sydlige Norge – fra The Guardian til CNN.

Med omkring 40 siddepladser, én daglig servering bestående af 18 retter, og med et prispunkt på op til 400 euro pr. person, er Under en eksklusiv affære. Og vejen fra havet til tallerken er kort – mens du nyder havets delikatesser, tilberedt af den danske stjernekok Nicolai Ellitsgaard, svømmer råvarene forbi uden for et stort panoramavindue.

– Vi ville lave et spændende madkoncept, en arkitektur som skaber begejstring, og samtidig viser et mangfoldigt liv udenfor restaurantvinduet. Vi har samarbejdet med Havforskningsinstituttet, Nibio og Nofima om at bygge et godt habitat og marinebiologisk miljø, så vi kan vise naturen fra sin bedste side, siger Gaute Ubostad.

© Inger Marie Grini og PR

Mod bunden. På vej ned til restauranten viser et stort rektangulært vindue, hvor vandet brydes, så gæsterne kan orientere sig i terrænet.

Det rå og rustikke

Sammen med broderen Stig Ubostad er han initiativtager til Under, det spektakulære projekt realiseret af Snøhetta.

Den norske tegnestue har mange års erfaring med at bygge storslåede projekter over vand – fra operahuset i Oslo til rekonstruktionen af Times Square i New York – men under havet ventede nye udfordringer. Som gæst skal man helst ikke få klaustrofobi, for eksempel.

– Vi har arbejdet meget på, at du ikke skal tænke den tanke, afslører Heidi Pettersvold Nygaard, senior interiør-arkitekt i Snøhetta, og én af fire fra tegnestuen, som har arbejdet med at gennemføre projektet.

– Når du kommer ind, kan du skimte, hvor du skal hen, og når du kommer til bunden af bygningen, kan du se tilbage på, hvor du kom fra. Vi har også været optaget af at beholde det rå og rustikke og mime brutaliteten i landskabet, og tilføre betonkonstruktionen en materialitet, belysning og akustik, som danner en lun og varm atmosfære – næsten som om den giver gæsten et knus.

© Inger Marie Grini og PR

Alle møblerne i restauranten er designet af Snøhetta og udført af Hamran, med særligt fokus på stolen. – Stolen er designet i en kontinuerlig form, som spejler grenens naturlige udspring fra stammen, forklarer Snøhetta. Hamran har også leveret al udvendig og indvendig beklædning i lokalt egetræ. Træværket optræder i forskellige former og farver for at vise dets forskellige egenskaber. Her langbord i sortbrændt eg.
Den udstrakte brug af træ er valgt som kontrast til den kolde beton. Al keramikken er unikalavet til restauranten af Ment, Odd Standard og Trond Skog i samarbejde med køkkenet.

Tanker om materialer

Den 34 meter lange bygningskrop strækker sig over tre niveauer. Gennem et vindue på den mellemste etage kan du se under og over vandet samtidig, så du ved, når du bryder vandoverfladen.

Og mens havet pisker mod betonen udvendigt, er indgangspartiet og de indvendige flader klædt i lun, sydnorsk eg. Træværket er leveret af det lokale snedkerværksted Hamran, og træet er fældet nogle få kilometer fra restauranten.

– At bruge lokale råvarer og materialer er en måde at underbygge det "kortrejste" koncept på. Det er også vores måde at tage ansvar for miljøet på ved at hente de ting, vi bruger, lokalt i stedet for at importere, siger Janne Werdal fra Hamran, som har arbejdet tæt sammen med Snøhetta i udformningen af eksteriør og interiør, inklusiv alle møbler.

Træet ses brugt på forskellige måder, fra det store rustikke bord i kontrast til de sirligt bearbejdede og afrundede armlæn på stolene. Knaster i træet afspejler de rene, ærlige smage, som menuen er baseret på.

– Vi kan ikke fælde et egetræ, som har brugt mange år på at vokse sig stort og flot og ikke udnytte alle centimeter af det! At vise knaster og uregelmæssigheder tydeliggør, at materialet er ægte, pointerer interiørarkitekten.

© Inger Marie Grini og PR

Vandets farver. Farvepaletten afspejler omgivelserne. Og tekstiler følger rejsen rundt i lokalerne gennem farver fra lys nude via rosa og koral til mørk søgrøn og -blå. De er leveret af Kvadrat og designet af Snøhetta, som har detaljestyret alt.

"Det er blevet helt fantastisk"

For at dæmpe akustikken er dele af interiøret dækket med lyddæmpende akustiske paneler, Soft Cells fra Kvadrat. Panelerne er betrukket med tekstil også designet af Snøhetta, hvor nuancerne følger rejsen fra overflade til havbund i farver – fra lys nude ved indgangen via rosa og koral ned gennem etagerne til søblågrønt nederst på sandbunden. Snøhetta har brugt digitale værktøjer til at styre farven i hver eneste tråd, som tilsammen udgør en gradient over 26 meter tekstilbeklædning fordelt på 137 forskellige paneler.

– Akustikken er god, og det samme er atmosfæren. Når man bevæger sig nedad, bliver rummet fysisk større. Det samme bliver hyggen, siger Heidi Pettersvold Nygaard.

Hundredvis af bittesmå led-lamper er integreret i tekstilloftet, så belysningen ikke skal forstyrre udsigten. Maden serveres på specialdesignet service fra Ment og Odd Standard, mens den lokale keramiker Trond Skog har formgivet skulpturelle vaser og skåle.

– Det er blevet helt fantastisk, og mere råt end vi kunne drømme om. Oplevelsen af at gå ind og ned ad trappen er helt speciel, det kan næsten ikke forklares. Man har egentlig ikke lyst til at gå op og ud igen ... man vil bare blive dernede!, griner Janne Werdal.

– Hver ret er et kunstværk i sig selv, det er en knibe-sig-i-armen-oplevelse, konstaterer Heidi, som tilegner projektets succes den gode proces med de lokale håndværkerne samt Snøhettas tværfaglige arbejde internt.

Og med åbningen af Under har Sørlandet fået en ny turistmagnet.

– Vi tror og håber, at Under kan være spydspidsen i satsningen mod et internationalt madmarked, afslutter Gaute Ubosta.

© Inger Marie Grini og PR

Skulptur i mørket. Når dagen går på hæld, lyser restauranten op i naturen på Norges sydligste punkt.

© Inger Marie Grini og PR

Orkesterpladser. Mens gæsterne nyder 18 velsmagende retter på den ene side af det enorme panoramavindue, svømmer råvarerne forbi på den anden. Nogle vil måske tro, at man får klaustrofobi her under havoverfladen. Men også det har Snøhetta tænkt på: – Når du kommer ind, kan du skimte, hvor du skal hen, og når du kommer til bunden af bygningen, kan du se tilbage på, hvor du kom fra, fortæller teamet. Integreret led-belysning i loftet sørger for, at lys ikke spejles i vinduerne ud mod havbunden, og dermed kan udsigten nydes uforstyrret.

Om byggeriet:

Halvt nedsænket i havet bryder bygningens 34 meter lange monolitiske form overfladen af vandet for at hvile direkte på havbunden fem meter nedenunder.

Strukturen er designet til fuldt ud at integrere i sit havmiljø over tid, da betonens ruhed fungerer som et kunstigt rev. Med de tykke betonvægge er bygningen bygget til at modstå tryk og stød fra de robuste havforhold.

Restaurantens massive vindue har som en sunket periskop udsigt over havbunden, som ændrer sig gennem årstiderne og varierende vejrforhold.

Se mere på under.no og på snohetta.com.

© Inger Marie Grini og PR
© Inger Marie Grini og PR
© Inger Marie Grini og PR

Kokkekunst. Den danske chefkok Nicolai Ellitsgaard leder et team på 16 personer med erfaringer fra Michelin-restauranter. Menuen består hovedsagelig af lokale råvarer fra havet, primært fisk og skaldyr, men også andre lokale råvarer, som findes i skoven og på stranden. De, som har været så heldige at prøvesmage menuen på Under, beskriver hver ret som et kunstværk. Snøhettas arkitektur tåler samme omtale!