Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

One night in Italy: Sådan laver du en gennemført italiensk aften med mad, vin og kunst

Annonce Savner du den italienske stemning? Her er opskriften på en sansefuld aften, som tager dig direkte til Parma, der ligger i hjertet af "Food Valley".

Det er koldt og mørkt udenfor, så hvorfor ikke skabe lys og varme i dit hjem med en aften i Italiens tegn? Du behøver nemlig ikke at tage et fly for at nyde den smagfulde mad, de kvalitetsrige vine og den hyggelige stemning.

Her får du tre råd til at skabe rammerne for en mindeværdig aften, hvor alle sanser forkæles. Rådene er udarbejdet med Mutti, der netop har lanceret en virtuel kunstudstilling, hvor du kan gå på opdagelse i italienske tomatmarker og genbrugskunst, og som kan skabe den rette stemning til en italiensk aften som i Parma, hvor Mutti holder til.

1. Sammensæt menuen med det bedste fra det italienske køkken

I det italienske køkken serveres der ofte fire-seks retter – med primi (forret), secondi (hovedret), ost og dolce (dessert). Skal du lave maden, som de gør i Parma, bør du servere skinken prosciutto med Parmigiano Reggiano ost til forret – eller du kan anrette eminente salater og andet antipasti. Vil du holde dig til de klassiske hovedretter, rammer du aldrig ved siden af med pasta bolognese, som er en af de mest famøse retter fra området Emilia-Romagna – eller andre lokale retter såsom pasta tortellini. Til dessert kan du servere lækre cannoli, gelato, tiramisu eller kaffespecialiteten affogato.

Nøglen er at købe ordentlige råvarer af høj kvalitet, hvis maden skal frembringe en ægte autentisk følelse. Det er for eksempel fra delikatessebutikker eller ved at bruge ægte italienske mærker såsom Mutti, som høster perfekt modnede tomater og sikrer, at tomaterne har en frisk og sød smag. Lav gerne alt, du kan, fra bunden.

2. Sæt scenen (med grøn samvittighed)

Hvis du skal skabe en gennemført aften, er det vigtigt at sætte den rette scene. Dæk bordet med rustikke porcelænstallerkener, klassiske servietringe og flotte vinglas, gør bordet autentisk med olieflasker, citroner, oliven og grissini og anret maden på rustikke skærebrætter. Et godt tip er at bruge Amalfi-citroner, som har en intens, frisk og syrlig smag. Sørg desuden for at kæle ekstra meget for detaljen ved at udvælge den helt rette olie til maden. Blandt de bedste italienske olivenolier finder du for eksempel ‘Riviera Ligure DOP’, Umbria DOP’ og 'Garda DOP’. Brug også smagfulde urter som rosmarin, oregano og basilikum.

Overvej generelt, om scenen kan sættes på en bæredygtig måde. Du kan for eksempel genbruge Mutti-tomatdåserne til alverdens ting, enten som beholdere eller ved at lave dem om til dekorationer.

Den nemmeste måde at genbruge de traditionelle Mutti-dåser på er ved at bruge dem til krydderurter, planter, bestik eller servietter.

3. Servér udsøgte drikkevarer

Har du sammensat den perfekte italienske menu, er det ærgerligt, hvis vinen ikke matcher. Italien er verdens største vinproducent med over 700.000 hektarer vinmarker, så der er masser at vælge imellem. Omkring Parma er den mousserende rødvin Lambrusco en af de mest kendte og populære vine fra området. Den typiske smag er frugtagtig og lidt bitter med en forfriskende syre, ligesom Lambrusco-vine er kendetegnet ved en intens rød farve og lavt alkoholindhold. Af andre kendte vine fra området finder du Montuni og Pignoletto.

Du kan afslutte middagen med et shot espresso, likører som Amaretto og Limoncello eller den italienske brændevin Grappa, som efter sigende kan sætte gang i kroppens forbrænding efter et måltid. Hvis du føler dig kreativ, kan du også servere en traditionel tomat-mocktail, som du finder en opskrift på her.

Bonus: Lad virtuel kunst frembringe en autentisk følelse

Du kan bruge Muttis helt nye virtuelle kunstudstilling som indslag, som får dig til at føle, at du svæver rundt og indånder den italienske atmosfære ved at klikke dig rundt i Muttis tomatmarker.

Udover Muttis tomatmarker og fabrik kan du i kunstudstillingen også se 3D-modellerede genbrugskunstværker skabt af Mutti-produkter fra kunststuderende. Temaet ved den virtuelle kunstudstilling er nemlig bæredygtighed, og danskerne opfordres til at genbruge deres Mutti-emballager ved at forvandle dem til genbrugskunst og blive en del af den virtuelle kunstudstilling. Tag et billede af din kreation, og udgiv den på Instagram ved at tagge @mutti.northerneurope og #Muttiartexhibition.

Gå ind og se galleriet online her.

Besøg Muttis virtuelle kunstudstilling, som netop er lanceret, og bliv inspireret til en mere bæredygtig hverdag.

Håndplukket til dig