Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Kom med indenfor i Jesper Vollmers paradis

På Bornholm ligger det 300 m² store funkis-inspirerede træhus, som danner rammen om Jesper Vollmers madlavningsstudie, Rå.

© Anders Schønnemann - Jesper Vollmer er muligvis mest kendt for sine tv-optrædener som gæstedommer i madlavningsprogrammet Masterchef. Men i ikke mindre end ti år stod han i spidsen for kongefamiliens køkken, hvor hans kærlighed til det franske køkken fik lov at blomstre. I dag er han ejer af koncepthuset Rå på Bornholm.

Kom med til Jesper Vollmers paradis

På solskinsøen brydes vild natur af en kubistisk bolig med sjæl.

© Anders Schønnemann - Terrassen, der har kig til Østersøen, giver gæsterne mulighed for at nyde havluften på en solskinsdag, men tilbyder også læ under de sorte sejl. Der er plantet små træer, hvis frugter allesammen har en plads i køkkenet, fx oliven-, citron- og figentræer – og selvfølgelig en masse krydderurter. Alle møbler er fra danske Skagerak, mens hynderne på liggestolene er fra Fjord Interior.

En spontan beslutning

Tilbagetrukket fra en stenet kystlinje i Allinge på Bornholm ligger det 300 m² store funkis-inspirerede træhus, som danner rammen om Jesper Vollmers madlavningsstudie, Rå.

Beslutningen om at købe grunden med sin hustru, sangerinden Annette Heick, var spontan og blev foranlediget af en køretur langs kysten, hvor et til-salg-skilt stod plantet i vejkanten. 24 timer senere var kystgrunden deres. Parret, der havde ferieret på øen adskillige gange med deres to børn, kunne ikke modstå den fantastiske udsigt over Østersøen.

Jesper, der havde været køkkenchef for kongehuset igennem ti år, var desuden klar til at forfølge drømmen om at opbygge sit eget sted. Hans vision var at bygge et koncepthus: en bolig, der ikke alene kunne danne ramme om en madskole, men som også kunne byde overnattende gæster velkommen til seminarer og teambuilding- og tænketankarrangementer samt fungere som pop op-restaurant om sommeren. Et komplet miljø med maden og kokkekunsten i centrum.

© Anders Schønnemann - Den omkringliggende natur gjorde udfaldet for Jesper Vollmer og Annette Heick, da de tog en spontan beslutning om at købe et stykke kystgrund på Bornholm for at skabe et koncepthus med madlavning som omdrejningspunkt – en passion, der kommer til udtryk i indretningen af hjemmet.

© Anders Schønnemann - Overalt i huset finder man smukke kogebøger til inspiration.

© Anders Schønnemann - Et baristahjørne med dybe skuffer blev designet til at opbevare et stort udvalg af kaffe, stempelkander og et kurateret udpluk af keramik. Hulrummet bag skabet er udnyttet til ledninger for at undgå rod. Ambitionen om at skabe et privat rum til forretningskunder er tydelig, og parret synes, at de er lykkedes, når en administrerende direktør tager hjemmeskoene på og brygger sin egen kaffe i hjørnet. Lamperne, der er monteret i loftet over komfuret, er fra Lampe Gras.

Udsigten skulle være i fokus

Parret var enige om, at ven og arkitekt Emil Thorup fra tegnestuen ET HUS skulle tegne huset. Derfor byggede de en model i lego og viste ham den for at forklare, hvordan de ville prioritere planløsning, placering af vinduer og udnyttelse af udsigten.

Boligen består af to stablede kubistiske moduler, hvis sorte materialer står i slående kontrast til den omkringliggende naturs organiske former og farver. Bagtil åbnes hjemmet op med store vinduer, der omfavner havet, mens fronten er afskærmet fra gaden og forbipasserendes nysgerrige øjne.

– Pointen var at skabe følelsen af privatliv og at lade udsigten være i fokus. Folk fra øen undrer sig over, at der kun er to smalle vinduer i husets forside – det ser uvenligt ud, siger de. Det sjove er, at det jo faktisk var hele idéen. Vi ønskede, at huset skulle være meget privat, da vi ofte har kunder, der ønsker diskretion og privatliv, forklarer Jesper.

© Anders Schønnemann - Jesper ønskede sig et strømlinet køkken, der ikke så industrielt ud. Sammen med Boform tegnede han således det elegante køkken i farvet asketræ, hvis vandrette linjer følger naturen udenfor. Vasken er ekstra stor, alle skuffer kan åbnes med et lille skub, og apparater fra Gaggenau er skjult bag de høje træskabe – elegante løsninger, der gør det muligt at kombinere et funktionelt køkken med parrets stærke sans for æstetik.

© Anders Schønnemann - Måden, et måltid præsenteres på, er næsten lige så vigtig som smagen, hvis man spørger Jesper. Det var derfor vigtigt for ham at vælge det helt rigtige keramik til Rå. Sammen med den lokale keramiker Sarah Oakman skabte de således service, hvis glasering leder tankerne hen på naturens farvepalet.

© Anders Schønnemann - Et enkelt blik på spiseafdelingen afslører den gennemtænkte plan med indretningen, der gennemsyrer hele boligen. Elementer af træ står som gedigne referencer til naturen udenfor, ligesom det okkerfarvede gardin sender tankerne ud til de mosdækkede sten langs kysten.

Farverne i indretningen er inspireret af naturen

Havet skulle altså spille en stor del af oplevelsen af huset, så derfor bestod en stor del af arbejdet i at finde ud af, hvordan man kunne skabe så få forhindringer mellem gæster og havet som muligt.

Udfordringen blev løst med store vinduer og et gennemsigtigt hegn i glas på terrassen.

– Udsigten er fantastisk! Det er altid den første ting, de besøgende lægger mærke til. Vi føler virkelig, at vi er lykkedes med at hædre udsigten, fortæller Jesper.

Indenfor er interiørets farvepalet en direkte afspejling af naturen udenfor. Nuancer af mosdækkede sten findes i adskillige elementer i hjemmet, ligesom milde jordfarver går igen i den håndlavede keramik, der pryder køkkenhylderne. Gulvet i både stue, spisestue og køkken er lagt med ni meter lange douglasfyrplanker fra det lokale savværk, der ligeledes tilføjer en varm fornemmelse til boligen.

© Anders Schønnemann - I et hjørne af køkkenet er der skabt en afslappende krog med en daybed fra Ilva og hylder på væggen fra Hay med plads til den keramik, der er lavet til stedet i samarbejde med keramiker Sarah Oakman.

© Anders Schønnemann - Ved siden af køkkenet er der plads til de spisende gæster, der ikke mindst kan nyde synet af en kok i sit es. Udsigten fuldender rummet og gør kunstværker på de hvide vægge overflødige. Bag det gedigne spisebord fra Christiansen & Co. er der hængt et gardin fra Brandsborg op som væg, der både ser dekorativt ud og gør underværker for akustikken. Stolene omkring bordet er fra Biva, mens pendlerne ovenover er fra House Doctor. På bordet står bl.a. en håndlavet vase i ler fra Fjord Interior i København.

Køkkenet afspejler Jesper Vollmers personlighed

Det åbne køkken med havudsigt, rene linjer og et rustikt udtryk er hjemmets centrum og showpiece. Det afspejler Jespers klare vision om at kombinere et funktionelt arbejdskøkken med et smukt køkkenstudie.

– Jeg er meget optaget af æstetik og af det rå, upolerede look. Det handler ikke kun om at være minimalistisk. Jeg ville have, at køkkenet og rummet repræsenterede mig og den mand, jeg er. Det skulle afspejle min personlighed, fortæller han.

© Anders Schønnemann - Det funkis-inspirerede hus består af to sorte moduler, der ligger mod havet og midt i den rå natur. Husets front er – modsat bagsiden – næsten uden vinduer for at sikre privatliv for gæsterne på Rå.

© Anders Schønnemann - I et hjørne af stuen er der blevet plads til en pladespiller på et sidebord fra Skagerak. Ved siden af står et udpluk af Jespers samling af lp’er og giver rummet personlighed. Gulvtæppet er fra Studio x Viaduct.

© Anders Schønnemann - Den lyse entré er indrettet med et bord fra Christiansen & Co., der trækker en rød tråd til spisebordet i køkkenet. Vaselampen er fra Design By Us, mens keramikvaserne er af Sarah Oakman. Det karakteristiske spejl på væggen er fra Reflections Copenhagen.

Madens præsentation er en vigtig del af måltidet

En skabsvæg i asketræ med tydelige årer og knuder gemmer elegant alle essentielle funktioner som kogetop, ovn og køleskab af vejen. På display står imidlertid en særlig keramiksamling, der er fremstillet af en lokal keramiker i jordfarver.

– Den måde, mad bliver præsenteret på, med tallerkener og bestik, er en vigtig del af måltidet. Det var åbenlyst, at vi skulle bruge keramik og ikke porcelæn, da keramik er et af øens vigtigste håndværk. Vi spurgte efter anbefalinger af et nyt talent, og Sarah Oakman kom som kaldet. Da hun forklarede, hvordan hun ønskede, at farverne i glaseringen skulle afspejle havet, klipperne og naturen, var vi solgt, mindes Jesper.

© Anders Schønnemann - Stuen, der ligger et trin oppe, er holdt i en rolig farvepalet med sofa fra Sofacompany og puder i mosfarver fra &Tradition. De visuelt lette sideborde er fra By Lassen, og trådskulpturen ovenpå er fra Beau Marché. De magelige velourstole er fra Day Living, mens gulvtæppet er fra Studio x Viaduct. Lampen i hjørnet er fra Spotlight i København.

© Anders Schønnemann - Efter en rejse til østen blev parret inspireret til at skabe et badeværelse med store vinduer, der giver kig til naturen fra brusebadet – ligesom de har gjort her på det private badeværelse, der ligger i forlængelse af soveværelset. Vasken, der hviler på en elegant hylde i sandsten, er fra Copenhagen Bath. På den anden side af væggen ligger brusebadet afskærmet fra resten af rummet.

© Anders Schønnemann - Fine detaljer udgør prikken over i’et i den minimalistiske indretning på badeværelset, hvor en dekorativ olivengren har fået plads i en simpel vase fra Frama, og et duftlys i glas sørger for den rette atmosfære.

"Vi ønskede at skabe en afslappet atmosfære"

I midten af køkkenet er to køkkenøer designet til de mange madlavningskurser og Jespers online madlavningsskole, hvor køkkenet også fungerer som et studie.

– Gæsterne forbereder og laver mad her. Formålet har været at gøre kokken synlig og sætte ham i kontakt med gæsterne, der kan sidde i køkkenet, mens der laves mad. I nogle restauranter ser man åbne køkkener, men vi har taget det til det næste niveau, siger Jesper.

Og netop at se den dygtige kok i sit es er en del af oplevelsen, der får gæsterne på Rå til at føle, at de besøger en ven og laver mad sammen, mens de nyder atmosfæren, udsigten og de lange sommernætter med solnedgangsdrinks og bål om aftenen.

– Vi ønskede at skabe en afslappet atmosfære, og alt i huset er håndplukket for at give stedet den personlighed, der får det til at føles som mere end bare min arbejdsplads. Vi håber, at alle, der kommer på besøg, forlader stedet en smule klogere, gladere og mættede med indtryk, siger han.

© Anders Schønnemann - Farvepaletten synes næsten at være holdt helt i sort-hvid, og kun den grønlige marmorplint fra Studio x Viaduct skiller sig ud. De sorte elementer står skarpt mod den hvide væg og bliver til små skulpturer – selv den lille flakon fra Frama.

© Anders Schønnemann - I soveværelset i stueetagen står sengen fra Auping vendt mod havudsigten. Ved siden af den står to lamper fra Flos, og på bagvæggen er der indrettet med simple garderobeskabe fra Ikea. På væggen hænger et værk fra Beau Marché, hvis rette linjer står i kontrast til det lille grønne terrarie på sengebordet i cement. På gulvet ligger et tæppe fra Studio x Viaduct, mens puderne på sengen er fra bl.a. &Tradition og Hay.

© Anders Schønnemann - Da huset skulle bygges, blev en række træer trimmet, hvorfor der var en række grene til rådighed. Derfor besluttede Jesper at skabe en innovativ garderobeløsning til entréen. Ved hjælp af en gren og to læderbælter, der blev fastgjort med kroge i loftet, fik han således skabt en bøjlestang med personlighed. Bøjlerne i forskellige farver er fra Hay, mens forklæderne er fra Jespers egen Rå-kollektion. De håndlavede bøger på skamlen er fra Beau Marché.

© Anders Schønnemann - For parret er livet på Solskinsøen den perfekte modgift mod den travle tilværelse i byen. Her er der ro og tid til det langsomme tempo – og til at sætte sig i skyggen under kirsebærtræets blomstrende grene.

Relaterede Artikler