Julie Bidstrup kunst maleri billede værk BidsArt galleri Vanløse
© Julie Bidstrup

"Jeg har aldrig drømt om at være kunstner"

Julie Bidstrup havde et godt betalt job i reklamebranchen. Et malerkursus endte med at vende op og ned på hendes liv. I dag har Julie Bidstrup sagt op og åbnet sit eget galleri, hvor hun sælger sin kunst.

Hvad bruger man tid på, når man har brug for at gøre noget for sig selv?

Julie Bidstrup tilmeldte sig en uge på malerkursus hos kunstneren Bjørn Ignatius. Kurset endte hun med at vende tilbage til de efterfølgende somre, og kunsten kom til at fylde mere, end hun lige havde regnet med.

Så meget, at Julie sagde farvel til sit travle arbejdsliv i reklamebranchen og sprang ud som kunstner på fuld tid. I august 2017 åbnede hun sit eget galleri – "BidsArt" – i Vanløse, hvor over 300 mennesker var forbi til ferniseringen.

"UNPLUG ME" af Julie Bidstrup
© Julie Bidstrup

Kunsten blev et åndehul med plads til leg

Det var ellers ikke fordi, det lå i kortene, at Julie Bidstrup skulle ende med at vie sit liv til kunsten. Interessen fik hun først, da hun var på malerkursus, mens hun var på barsel med sit første barn for 12 år siden. Julie fortæller:

– Jeg ville gøre noget for mig selv, så jeg havde fået min mand til at passe vores søn, mens jeg ville bruge tid på noget andet. Det kunne have været keramik, yoga, madlavning... Jeg havde bare brug for at gøre noget, jeg havde lyst til.

Så fandt jeg et malerkursus, som jeg tilmeldte mig. Der var både oplæg, debat, inspiration og tid til at male.

Det blev et åndehul for mig. Der var plads til leg. I starten var det jo totalt for sjov, og jeg kunne slet ikke male... Min underviser, Bjørn Ignatius, havde en læresætning om, at alle kunne male. At alle kunne lave noget fedt. Der var 10-14 på holdet, og vi var en broget skare med både studerende og pensionister, som eksperimenterede inden for blandt andet akvarel og fotokunst.

Jeg arbejdede med lærreder og akryl, og mit fokus blev ret hurtigt at fortælle historier med mine billeder. Det tror jeg, min underviser så.

"HUND" af Julie Bidstrup
© Julie Bidstrup

Sygemeldt med stress

På jobbet i reklamebranchen var Julie Bidstrup skiftet fra bureau til bureau. Hun var steget i løn og ansvar, og dermed også i timetal.

– Jeg arbejdede mere og mere, og jeg syntes, det var vildt skægt! Jeg mærkede det ikke som et pres som sådan – det var bare sjovt at se, om man kunne vinde en opgave. Det var vildt fedt at se, når kunderne blev glade for det, vi havde lavet. Det endte med, at jeg i 2015 var kontaktchef og daglig leder hos bureauet Public.

Men arbejdet blev for meget for Julie og endte med en sygemelding med stress:

– Jeg havde glemt en kaffeaftale med en i mit netværk, og da jeg fandt ud af det, ringede jeg til hende og græd over det. Hun sagde, jeg skulle ringe til min læge, for hun kunne godt høre, hvad der var galt. Jeg havde galoperende stress – uden at vide det.

Julie var sygemeldt i 6-8 måneder. I stress-perioden havde hun tid til at male lidt mere, end hun plejede:

– Der er noget nærmest terapeutisk i at lave små tegninger og klippe tapet. Det var rart at fordybe mig i andet end mit arbejde.

"HOLD EN PAUSE" af Julie Bidstrup
© Julie Bidstrup

Solgte for 60.000 kr. på 3 timer

Da Julie ikke længere var sygemeldt, begyndte hun at arbejde som selvstændig i reklamebranchen. Derfor blev der indimellem tid til at male. Hun begyndte at tjene flere penge på sine malerier. Men der var et problem:

– Jeg havde lavet en Facebook-side, og folk begyndte at spørge, hvor de kunne se mine værker henne. Enten stod de på mit værksted, som var super rodet, eller også hang de hjemme hos mig eller på udstilling. Det blev ret forvirrende.

Konklusionen blev, at Julie Bidstrup lavede en pop-up-udstilling i sit private hjem en søndag i december. Det gik over al forventning. Gæsterne strømmede til.

– Jeg havde sat priserne en del ned, og der var virkelig rift om mine billeder. Jeg endte med at have solgt for 60.000 kr. på 3 timer! Jeg har aldrig drømt om at være kunstner, men jeg tænkte, at jeg nu ville gå all-in.

Derfor brugte Julie halvdelen af pengene på nye malerkurser. Hun fik sat en hjemmeside op og tog ikke imod flere opgaver i reklamebranchen. Og så fandt hun ud af, at et erhvervslejemål er ikke så dyrt, som hun troede:

– Jeg havde kigget på nogle lokaler med store, fantastiske vinduer. De vinduer ville jo svare til en banner-annonce på H.C. Andersens Boulevard. Der kører trafik forbi hver morgen og eftermiddag, og de holder i trafikprop i flere timer om dagen... Så min viden om køb og marketing spillede ind, og jeg endte med at skrive under på lejemålet. Og det virker. Mange kommer forbi galleriet og spørger ind til malerier, de har set, mens de har holdt i kø.

Julie Bidstrup sætter bogstaver på facaden til galleriet BidsArt i Vanløse.
© Julie Bidstrup
"FUGLEPIGEN" af Julie Bidstrup
© Julie Bidstrup

Inspireres af kvindekamp og flygtningebørn

I august 2017 åbnede Julie Bidstrup galleriet "BidsArt" i Vanløse.

Åbningstalen blev holdt af Bjørn Ignatius – Julies malerlærer fra kurset – og over 300 mennesker var forbi til ferniseringen.

Julie Bidstrup laver både malerier, collager og litografier. Oftest er værkerne skabt med et politisk budskab i baghovedet. Derudover laver hun værker på bestilling.

En teknik, Julie ofte benytter sig af, når hun skal skabe et værk, er at bruge en projektor, der viser et motiv på lærredet, som hun derefter maler eller tegner efter. Inspirationen kommer alle steder fra, fortæller hun:

– Jeg inspireres af både Banksys streetart, franske impressionister som Degas og Toulouse Letrec, Tim Burtons skæve streger, Tove Ditlevsens digte og Pink Floyds sangtekster. Et tema, der fylder i medierne, kan jeg også blive inspireret af. For eksempel fotos af flygtningebørn, kvindekamp og #MeToo. Så det er meget bredt.

Gennemgående temaer i mine værker er det perfekte i det uperfekte. Der er typisk en kontrast eller en drillende streg i mine billeder. For verden og livet er ikke glat og glittet, og det er de små skævheder, som gør os til noget særligt.

"SKRØBELIG STYRKE" af Julie Bidstrup
© Julie Bidstrup

Bruger kendte designikoner i sine værker

I en del af Julie Bidstrups værker er kendte designikoner afbilledet – heriblandt Kay Bojesen-aben, Arne Jacobsen-stolen "Ægget" og Royal Copenhagens ikoniske, musselmalede stel. Julie Bidstrup er meget bevidst om rettigheder og krænkelse på ophavsretten, forklarer hun:

– Der er heldigvis andre dygtige kunstnere, som er gået forud for mig, hvilket jeg kan læne mig op ad. Jeg maler aldrig designikoner, som står alene. Et eksempel kunne være det musselmalede mønster enkelt og fint på et hvidt lærred. Dén ville ikke falde i god jord.

Men når et udsnit af det musselmalede kommer i selskab med grove penselstrøg, grafitti og et billede af Ay Sang Suu Kyi med det formål at sætte fokus på demokrati og kontraster, så ved vi godt, at det ikke er Royal Copenhagen, som er afsender. Derfor er designikoner på mine billeder altid sat i en kontekst og en streg, som tydeligt viser, at det er mig, som er afsender.

"PAS PÅ MIG" af Julie Bidstrup
© Julie Bidstrup

Fra 300 til 2 besøgende

Har der været noget tidspunkt efter din galleriåbning, hvor du har fortrudt eller genovervejet, om det nu også var den rigtige beslutning at sige farvel til reklamebranchen og leve som kunstner? – Ja. Jeg havde 3 dage efter åbningen, hvor der faldt ro over land i hele projektet. Lokalerne stod klar, galleriet var åbent, og efter 300 besøgende på ferniseringsdagen ventede jeg bare på, at kunderne skulle komme ned i galleriet.

På 3 dage kom der 2 besøgende! Den ene var en skolepige, som ville høre, om hun kunne udstille sine tegninger. Dér gik alvoren først op for mig. Heldigvis tog det stille og roligt fart efterfølgende. På de måneder, jeg har haft åbent, har jeg lært, at der er måneder med meget høj omsætning og måneder med meget lav omsætning.

Jeg har nogle meget klare mål og indsatsområder, som skal nå de KPI'er, jeg har defineret, for at kunne bestemme, om projektet er en succes. Det har jeg netop afholdt strategiseminar om med en dygtig marketing-veninde, og jeg laver status igen til august og december. Lige nu er det benhårdt arbejde, men det går heldigvis i den rigtige retning.

Kunstner Julie Bidstrup
© Julie Bidstrup

Julie Bidstrups råd til dig, der overvejer at skifte retning

Hvilke råd har du til andre, der overvejer, om de skal skifte retning i deres (arbejds)liv?

– Lær at mærke efter.Det lærte jeg først, da jeg ramte muren og blev sygemeldt med stress. Jeg troede, mindfullness og stresscoaching ville være let. Det viste sig at være noget af det sværeste. De første mange gange trillede mine tårer, fordi jeg i så mange år har været i bevægelse. Den oplevelse har gjort, at jeg faktisk er blevet meget mere robust.
**Lav en analyse af konsekvenserne. **Find ud af, hvor stort tabet er, hvis det kommer til at gå helt af helvedes til. Jeg havde nok ikke taget springet til at prøve at leve af min kunst, hvis jeg for eksempel skulle gamble med vores hus. Det værste, der kunne ske, ville være, hvis jeg vågnede om 10 år og tænkte: “Fuck – hvad nu, hvis jeg havde prøvet det?"

Fokusér på lidt ad gangen. Hvis du vil bruge tid på alle aspekter af din passion hele tiden, når du kun det halve, hvis du skal gøre det ordentligt. Eller også når du det hele, men så får du ikke gjort det ordentligt. Det er vigtigt at finde ud af, hvor du har brug for hjælp.

– Gør det professionelt. Hold fokus på, at alt skal være professionelt, og investér i de vigtigste områder. Er du ikke grafiker, skal du ikke kaste dig ud i grafisk arbejde. Nogle områder koster penge, mens du kan få hjælp til andre af venner og familie. Marketing er alfa omega, og kunsten er at finde ud af, hvor pengene skal investeres, så alt ikke bliver den skrabede løsning.

Julie Bidstrup i aktion

Her kan du se, hvordan Julie Bidstrup arbejder med sin kunst: