© Gregor Moser

Den Grønne Kutter: Det er ikke avanceret at spise fisk - de skal jo bare steges

Vi ved det jo godt: det er sundt at spise fisk. Alligevel halter mange af os stadig bagefter. Den Grønne Kutter i Torvehallerne kommer med gode råd til at gøre det så let som muligt at kaste sig over havets godter.

Middag på en halv time

Det er sundt, det er lækkert og alt efter art og fangstmetode, kan det være bæredygtigt. Altså at spise fisk. Alligevel springer mange danskere over, når der skal handles ind til ugens menu.

Men undskyldninger om, at det er for besværligt og fyldt med ben, holder ikke. I hvert fald ikke, hvis man spørger fiskehandler Yasser Hamid Hassoun fra Den Grønne Kutter i Torvehallerne.

– Det kræver ikke meget at få et godt måltid ud af en fisk. Du kan stege alle fisk, og det er nemt. Det behøver ikke at tage mere end en halv time at lave et lækkert måltid, siger han og fastslår:

– Alle bør spise fisk. Det er både nemt, smagfuld og sundt.

Den Grønne Kutter

Yasser Hamid Hassoun fra Den Grønne Kutter i Torvehallerne.

© chris1million
Den Grønne Kutter i Torvehallerne
© chris1million

Fin og mild i smagen

Når du spiser fisk, så gør du noget godt for dig selv. De er nemlig kilde til både vitaminer, protein og omega-3-fedtsyrer, og så er de med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser 350 g fisk om ugen. Det svarer cirka til at spise fisk til hovedret to gange om ugen og så fiskepålæg til frokost for resten.

Skal der serveres fisk til aftensmaden, så er torsken en af de letteste fisk at tilberede, fortæller Yasser:

– Torsk er en god stegefisk. Steg den i lidt smør og giv den cirka fire minutter på hver side. Server den med lidt rodfrugter og en persillesovs. Det tager altså ikke lang tid, siger han og fortsætter:

– Hvis du ikke er vant til at spise fisk, så start med torsken eller de lette fladfisk, som har en fin og mild smag. Next step er pighvar og havkat, som kræver lidt mere. Men når det kommer til fisk, er der ikke noget, der behøver at være rigtig avanceret. De skal jo bare steges. Det bliver først avanceret, hvis du vil lave en hel fisk eller sushi – så ved folk ikke altid, hvad de skal gøre.

LÆS OGSÅ

Kvaliteten er højere og prisen er lavere, hvis du spiser fisk efter sæson.

© 2gangeomugen.dk

Spis fisk i sæson

Er du sulten efter torsk på tallerkenen, så er vintermånederne det helt rette tidspunkt. Torsk er nemlig i sæson fra september til april, og ligesom med alle andre råvarer, får du typisk bedre kvalitet og en lavere pris, hvis du køber efter sæson.

Vil du gerne prøve et billigere alternativ, så skal du se efter kulmule.

– Kulmule ligner torsken, men den er lidt mere sød i smagen. Den er lige så let at tilberede, og så er den i sæson hele året. Folk er vant til torsk og laks, men alle andre fisk er lige så lette at tilberede, og jeg synes, at alle burde kende kulmule, siger fiskehandleren.

Udover at være obs på sæson, så er det også en god ide at huske miljøet, når du handler fisk. Gå for eksempel efter Ø-mærket eller NaturSkånsom, som er statslige mærkningsordninger, og undgå fisk fanget med bundtrawl, som ødelægger havbunden.

Fiskene ligger klar i køledisken

Fiskene ligger klar i køledisken hos Den Grønne Kutter.

© chris1million

LÆS OGSÅ

Fiskehandleren gør det hårde arbejde

Med en kystlinje på 8754 kilometer er vi aldrig langt fra havet – og fisk – i Danmark. Alligevel er det fremmede for de fleste af os at håndtere en friskfanget fisk. Heldigvis gør fiskehandleren gerne det hårde arbejde for dig.

– Vi renser, fjerner ben og skærer gerne ud i portioner og fileter, så det eneste du skal, er at stege fisken. Vi har mange travle kunder, der ikke har tid til at stå i køkkenet, men vi gør gerne alt forarbejdet, siger Yasser.

LÆS OGSÅ