Træhuset i Trørød
Tusmørket sænker sig over Trørød, hvor puddersneen i løbet af de seneste timer har lagt et florlet tæppe over hus, gårdsplads og træer.
Af
Julen er kommet til Trørød, hvor det smukke træhus, tegnet af Frederik Wagner i 1917, i stilhed bliver drysset til af julens nysne.
Dagene er blevet korte, og travlheden med forberedelserne inden juleaften er i fuld gang. Inde i det hyggelige træhus er Stine Langvad sammen med sin mand og døtrene Barbara og Bjørk ved at pynte op, mens ilden knitrer i pejsen, så duften af birkebrænde smyger sig ind og ud mellem de øvrige sanseindtryk og skaber en perfekt ramme for arbejdet.
Vores jul er aldrig pyntet konceptuelt vi kommer fx aldrig til at have et juletræ pyntet i lilla og sølv. Jeg lægger vægt på historien, det personlige, gerne hjemmelavede og tidløse. Ofte samles vi her i huset, flere generationer, og er fælles om at lave gås og flæskesteg, rødkål, brunede kartofler, tranebærrand og det hele, forklarer Stine Langvad, mens stearinlysene i stuen glimter i hendes øjne.
Vi spiser altid i meget lang tid og får ris á la mande og mandelgave. Bagefter bliver træet tændt, der bliver sunget og danset om juletræet alle klassikerne og bagefter bliver gaverne åbnet. Hentet af de yngste børn og delt ud og åbnet én ad gangen så vi er meget sent færdige. En klassisk og gammeldags vidunderlig jul, siger Stine Langvad.
Huset, der er på 450 m2, blev tegnet af arkitekten Frederik Wagner i 1917 og var oprindelig sommerhus for likørproducent Peter Heering. I dag er huset omdannet til helårsbolig - og det kostede en del arbejde både indvendigt og udvendigt, før familien kunne flytte ind. Men det har været det hele værd, mener Stine Langvad, som allerede første gang hun så huset, blev taget med storm.
Vi blev forelskede i husets sjæl. Det er jo ikke et hus, man kan tænke sig til på forhånd det er et hus, man bliver forført af, når man kommer ind i det. Det blev vi også. Og så er træhuse jo bare dejlige at bo i, fortæller Stine Langvad og fortsætter:
Men vi har lavet en del. Blandt andet åbnet en masse små rum op ved vores arbejdsværelse og lavet nye badeværelser. Alt er nymalet og jeg brugte meget lang tid på at finde de helt rigtige nuancer af grå. Vi har fjernet ølandsfliserne fra flere lodrette flader i køkkenet, for at lette rummet, men har bevaret de smukke sten på gulvet. Vi fik speciallavet hvide lavasten til gulvet i vinterhaven samt på pejsen og bag ved komfuret i køkkenet. De er lavet som en underspillet reference til træplankerne overalt i huset. Dem i vinterhaven er tre centimeter tykke og meget tunge, da vi gerne ville have, at de skulle være i fuld længde, beretter Stine Langvad, mens hun viser rundt - og inden vi ser os om, er vi nået til vinterhaven.
Her har vi fået lavet tre nye håndsnedkererede døre samt skydedør mellem dagligstue og arbejdsværelse for at få optimalt lysindfald. Jeg har ompolstret den indbyggede sofa i dagligstuen og tegnet mit påklædningsværelse i letrøget og ubehandlet eg med løbeglas, forklarer Stine Langvad.
Udenfor gik Stine Langvad lige så grundigt til værks. Hun anlagde en snoet sti med genbrugs-københavner-chaussé-sten, og hun har plantet paradisæbletræer langs stien og staudebede på hver side. Hun har blødt terrassen op ved at fjerne nogle fliser og lavet små bede. Og så har hun tegnet pergolaen og har plantet blåregn, der om få år vil danne et helt tag til at sidde i sval skygge under og spise frokost om sommeren uden at det tager lys fra rummene om vinteren, hvor blåregnen står uden blade. Haven bagtil har hun valgt at lave til en eng med stier og kvæde- og æbletræer, en gynge, en hængekøje, en bænk, en bålplads og i det hele taget små rum i haven.
På vores spørgsmål om hvilken stil Stine ønskede at skabe, og hvordan hun har gjort det, forklarer hun:
- Jeg ønskede at skabe en stil, der har respekt for sjælen og arkitekturen i huset og rummene, samtidig med at den hele tiden brydes ved hjælp af kunst og blandingen af moderne og gamle møbler. Det er et hus, hvor der er mange muligheder for spændende kig, som vi udnytter med vores kunst, valg af farver, møbler og andre små finurlige og personlige ting. Det er et gå-på-opdagelses-hus, hvor man ikke kan overskue grundplanen ved første øjekast, men bliver ført rundt og overrasket af historierne i kiggene - samme fornemmelse, som jeg også har forsøgt at skabe i haven. Det er et hus, der leves i med børn og venner med gode rum til store middage eller for eksempel juleaften. En indretning, der ikke følger ismer, koncepter eller mode, men konstant udvikler sig, siger Stine Langvad.

Stine Langvad og hendes yngste datter Barbara, på knap et vintervejr. På terrassen har Stine Langvad plantet blåregn, som i løbet af et par år vil skabe en smuk overdækning, der giver skygge om sommeren. Men nu, hvor det er vinter, har blåregnen smidt blade og blomster, så der stadig er lysindfald i huset.

Husets hjerte er den højloftede stue, der også er placeret midt i huset. Stine Langvad fortæller, at tidligere samledes flere familier til middag i spisestuen, hvorefter de trak herind i den højloftede stue ved pejsen. En orange taburet skaber en flot kontrast til resten af rummet Farven går igen i Verner Pantons Globe-lampe, fra Verpan, der er hængt op i loftet.

I spisestuen er der god plads til julemiddagen. Københavnerbordet er speciallavet af Københavns Møbelsnedkeri. Stolene af arkitekt Kai Kristensen er købt på Lauritz.com. Lamperne over bordet hedder Starglass, er designet af Paolo Razatto, produceret af Luceplan og købt i Paustian. På endevæggen kunst af blandt andre Mark Harrington, Roger Ballen og et print fra Wendy Marchbanks.

I køkkenet er de originale ølandsfliser bevaret og køkken-øen er bibeholdt i en dyb rød farve, der er en af originalfarverne fra huset.

Rundt om komfuret er opsat paneler af lavasten fra gulv til loft. Afsætningsstykkerne er farvede lavasten.

De hvide Made a Mano-lavasten på gulvet i vinterhaven er tre cm tykke og meget tunge, da de skulle være i fuld længde. Flagermusstolen matcher det blå maleri, Silver Madonna of Forrest, som er udført af Marika Mäkelä.

Døtrenes pakkekalendergaver er dekorativt hængt op ad gelænderet. Bemærk hvor elegant håndlisten er malet i en gråtone.

De indbyggede skabe er en detalje, der er bevaret fra det oprindelige hus.

For at få et arbejdsværelse med to arbejdspladser lagde familien flere små rum sammen. Arbejdsbordet er speciallavet af Design By Us. De to cognac-farve- de Arne Jacobsen-kontorstole er købt hos Bruun Rasmussen. Dell-skrivebordslampen fås hos Fritz Hansen.

Gulvlampen er fra Design By Us. Bemærk de små fugle, der pynter på skærm og i vindueskarm.

De smukke sten på gulvet er bevaret, og de spiller flot sammen med de hvide lavastenspaneler fra Made a Mano på brænde- ovnen. På gulvet ligger et atypisk kelimtæppe hjembragt fra Buenos Aires. Spisebordet er fra Made a Mano. Stolene er gamle Eames-skalstole i glasfiber. Lampen over bordet er en unika-model fra Daisy Copenhagen.

Det er detaljer som den indbyggede sofa i stuen, der gør huset helt uimodståeligt. Stine Langvad har ompolstret den i stof fra Missoni.

En stabel brænde der er lagt med omhu, er et flot, dekorativt element

En lille juledekoration er diskret placeret under Mogens Lassens Kubus stage.

Forældresoveværelset er placeret i et rum med køligt lys nordvendte vinduer. Tæppet er fra Marokko. Sengetæppet fra Aiayu.

Påklædningsværelset har Stine tegnet i letrøget og ubehandlet eg med løbeglas udført af Københavns Møbelsnedkeri.

De indbyggede alkover på Bjørk og Barbaras værelse er helt uimodståelige. Mellem to af værelserne er der en hemmelig gang. Det er nu blevet Bjørks gang, som hun bruger om natten, hvis hun vil ind til forældrene.

Gæstebadeværelset har grønlige fliser fra Made a Mano og et håndvaskemøbel fra Københavns Møbelsnedkeri. Selve vasken er ligeledes fra Made a Mano. Det vægmonterede armatur i messing er Christiansborg fra Toni. Spejlene over vasken er gamle barberspejle, som Stine har fundet forskellige steder.

Det fritstående badekar Ottocento og stigereolen er fra Agape, fliserne og vasken i lavasten fra Made a Mano og vaskemøblet fra Københavns Møbelsnedkerier.

Gæstebadeværelset har grønlige fliser fra Made a Mano og et håndvaskemøbel fra Københavns Møbelsnedkeri. Selve vasken er ligeledes fra Made a Mano. Det vægmonterede armatur i messing er Christiansborg fra Toni. Spejlene over vasken er gamle barberspejle, som Stine har fundet forskellige steder.

Sneen har lagt sig smukt omkring Trørød. Alle lyde bliver dæmpede og intime, og spadsereturen fra lågen til hoveddøren er et lille juleeventyr i sig selv.

Simpelt og meget dekorativt - Stine Langvad har lavet en personlig og stemningsfuld udendørs juledekoration, der tager imod julegæsterne.

Den høje tagrejsning med de røde sten står flot til ydervæggenes sorte træværk. Prikken over iet er et drys puddersukker fra oven, så man slet ikke kan lade være med at komme i julestemning.

Stine Langvad er uddannet indretnings- arkitekt fra Danmarks Designskole. Hun har tidligere arbejdet for forskellige magasiner, men i dag har hun sit eget firma med fokus på indretning. Processen hun gennemgår, når hun indretter et hus, beskriver hun således: - Jeg begynder altid med at kigge på sjælen af det sted, jeg skal indrette. Hvordan er arkitekturen, historien, detaljerne, fornemmelsen, lyset, rumforløbene og materialerne? Dernæst kigger jeg på den ønskede brug. Hvad er behovene, og hvordan forløber hverdagen for de mennesker, der skal bo i huset? Er der særlige ønsker eller drømme? Og så kommer jeg faktisk i en tilstand, hvor det at finde ting og få idéer til lige netop dét hus fylder mit hoved. Til sidst er det at formidle, visualisere og udføre det, hvori der i den proces også hele tiden er udvikling. Mit store problem er faktisk at lukke igen, og ikke blive ved med at finde ting til dét hus, fortæller Stine. Stine kan kontaktes via hendes website: stinelangvad.dk