Thomas Schlossers klassiske julebord

Stilen er uomtvisteligt dansk – med Poul Kjærholm og Georg Jensen inviteret til bords. Og med gedigen keramik og kunst som ramme. Thomas Schlosser pifter det klassiske op med eksotiske orkideer.

Thomas Schlosser

© Kira Brandt

Thomas Schlosser handler med danske møbelklassikere – og er både direktør og indehaver af butikkerne Klassik og ROXY Klassik.

PH-kogle i kobber fra Louis Poulsen

© Kira Brandt

Hvad er temaet i dit julebord? Jeg har ønsket at skabe et hyggeligt og lækkert univers, hvor mine gæster kan sidde og hygge sig hele aftenen. Centralt er mine møbler, min keramik og mine lamper - og juleaften kan jeg godt lide at lege med det hele, for at julestemningen kommer til rette, uden at der bliver alt for meget julenissestemning over det. Mit ønske er at gøre det enkelt og elegant, så det understøtter maden, men ikke tager al opmærksomheden. Hvorfra fik du inspirationen? Jeg tænker egentlig ikke så meget over det – det kommer på selve dagen, når jeg er i gang og er kommet i julestemning.

Lilla orkideer og store kogler

© Kira Brandt

Hvordan holder du juleaften? Jeg er vild med at invitere min familie og nærmeste. Vi starter altid med en velkomstdrink, mens vi lytter til noget god julemusik – så bliver stemningen sat, og vi kommer i højt humør, alt imens jeg hygger mig med at konstruere julemaden og det flotte bord. Vigtigst, som sagt, er det, at det ikke bliver for højtideligt. Det skal være en sjov og hyggelig aften. Hvem holder du juleaften sammen med? Min kæreste, min familie og min skøre hund – som bliver godt forkælet.

Bestik designet af Arne Jacobsen

© Kira Brandt

Hvad består menuen af? Ingen jul er i top uden andesteg med et tvist af lidt sjovt. Stegt andesteg med kejserindens hjemmelavede rødkål. Brune og hvide kartofler, andesauce, frisk agurkesalat og et 1⁄2 æble med ribsgele. Altid en lækker forret og risalamande (og så er der jo mandelgaven, som altid skal være et hit, især for de små). Har du en særlig tradition juleaften/juleaftensdag? Jeg mødes altid med min mor, vi har handlet godt ind dagen inden og går og hygger os hele dagen med at forberede julemaden og borddækningen. Så er vi i godt humør, når gæsterne ankommer. Ofte ender det med lidt for meget snak, og så bliver vi pressede med at nå det hele sidst på dagen. Men sådan er det vel til jul ... og sådan skal det vel også være.

Røgfarvet glas fra Holmegaard

© Kira Brandt

Har du traditioner omkring borddækningen? Jeg prøver altid på at dække bordet forskelligt, så der er et nyt tema hvert år. Min mor hjælper. Hun er god til at pudse glas, bestik og tallerkner – og hun har god stil og smag, så det er en stor hjælp. Hun er også god til at sørge for, at det bliver hyggeligere og ikke for stilrent. Skulle jeg selv gøre det – blev det nok knap så hyggeligt. Og det skal det jo være juleaften.

Sort riflet fra Royal Copenhagen

© Kira Brandt

Hvorfra kommer spisebord og stolene? Både spisebord og stole er designet af Poul Kjærholm, produceret af Kold Christensen. Bordet hedder PK54, og stolen PK9. Over bordet hænger en stor PH-kogle i kobber fra Louis Poulsen. Maleriet bag bordet er malet af kunstneren Søren Hagen.

Vaser af Axel Salto

© Kira Brandt

Hvad har du dækket dit bord med? Bordet er dækket med sort riflet fra Royal Copenhagen, glas fra Iittala, bestikket designet af Arne Jacobsen til Hotel Royal, produceret af Georg Jensen. Servietter i mørkt hør fra Illums Bolighus. Vaser af Axel Salto, opsatser og lysestager i sølv fra Georg Jensen samt røgfarvet glas fra Holmegaard. Hertil lilla orkideer og store kogler sprayet med sølv samt mørkegrå lange lys.

Relaterede Artikler