© Styling Lone Monna, Foto: Pernille Greve

Mias familie har givet julemenuen et vildt twist: "Det er en tradition, der har levet over 60 år i vores familie"

Hos Mia Dalgas og familien balancerer julen mellem det klassiske og det moderne. Julepynten er afstemt med indretningen og er et elegant samspil mellem nyt design og husets smukke originale detaljer og arkitektur.

I et stemningsfuldt hvidt vinterlandskab nord for København finder man familien Dalgas’ smukke imponerende villa. Her bor Mia Dalgas sammen med sin mand, Peter, deres to børn, Siggy på 18 år og Fiona på 16 år, og corgien Olga.

Da familien overtog huset i 2019, var det som at tage på en rejse tilbage i tiden. Huset er bygget i 1939 af arkitekt Oscar Gundlach-Pedersen, samme arkitekt, som har tegnet Forum i København.

Huset på 250 m2 med 130 m2 kælder er bevaringsværdigt.

– Huset stod i fuldstændig original stand og var til salg som et dødsbo efter en 100 år gammel dame, som havde boet der med sin familie og sine tre børn de sidste 60 år. Møbleringen lignede familien Varnæs’ hus fra Matador. Der var de smukkeste detaljer, højt til loftet og store, rummelige stuer og værelser. For slet ikke at tale om den iøjnefaldende trappe i hallen, fortæller Mia Dalgas.

LÆS OGSÅ

Fra tre rum til ét køkken

Hele huset blev renoveret og isoleret, og kælderen sat helt i stand.

Det har været meget vigtigt for parret at bevare sjælen og den originale arkitektur. Derfor har de ikke udskiftet, men renoveret de fine teaktræsvinduer, dørene, gulvene og den smukke trappe.

– Vi har forsøgt at være tro mod husets oprindelse hele vejen igennem, og derfor har vi også lagt brændte teglklinker rundt om huset, hvilket man brugte i den tid. Vi har dog lavet helt nye badeværelser og nyt køkken. Køkkenet var oprindeligt tre rum – stuepige-værelse, køkken og anretterkøkken – men vi slog det sammen til ét rum og åbnede det op til spisestuen, så det passer til os som moderne familie.

Julen begynder den 23. december, hvor mine søskende og jeg sammen med familien fælder juletræ sammen og spiser æbleskiver og bøf bearnaise, inden vi pynter træet. Den samme menu hvert år — Mia Dalgas

Bøf-bernaise og juletræsfældning

Når man arbejder i et toneangivende designfirma som Audo Copenhagen, smitter interessen for design også af på, hvordan der pyntes op, og hvordan højtiden markeres.

– Jeg går generelt meget op i æstetik, også til jul, så vores julepynt er afstemt med den generelle indretning i huset. Vi har få, men gode juleting, der spreder julestemning og hygge. Jeg elsker at pynte de store, flotte vinduer i stue og spisestue med store kranse og med naturlige og afdæmpede tableauer i hall og køkken, fortæller Mia. Den naturlige og samtidig elegante stil går igen på Mias julebord, som er dekoreret med store sølvkugler og cedergran.

– Jeg kan godt lide at pynte bordet i forskellige former og farver, så længe farverne er nedtonede og koordinerede. Julen er lysets fest, og derfor er der mange lys på bordet. Jeg har valgt rosa/brune lys for at binde alle farverne sammen. Og så har jeg valgt at bruge de samme lysestager på hele bordet, så det ikke larmer. Jeg elsker at bruge stofservietter, som understreger det varme, hyggelige look. Jeg har valgt en buket af smukke tørrede blomster, som jeg er helt vild med. De er ikke klassisk julede, men sammen med vasen er de med til at understrege farveholdningen på bordet. Juleaften holdes altid på skift mellem Peters og Mias familie, men næsten altid i deres hjem, og der er altid mange søskende, bedsteforældre og børn.

– Julen begynder den 23. december, hvor mine søskende og jeg sammen med familien fælder juletræ og spiser æbleskiver og bøf bearnaise, inden vi pynter træet. Den samme menu hvert år. Den 24. december går vi en lang tur med vores hund, ser Disneys Juleshow og dækker bord. Middagen består af østers, hummer og risalamande. Det er en tradition, som min mormor og morfar indførte, da min mor var barn, så den har levet i over 60 år i vores familie. Der er ingen, der helt ved, hvorfor den blev indført, men det var vist noget med, at min mormor ikke var så dygtig i et køkken, så en hummer var umulig at ødelægge. Alle mine søskende har ført traditionen videre, og min mand er heldigvis også med på den. For os er det jul.

LÆS OGSÅ