Inspiration til en moderne jul

"Julepynten skal passe ind i huset, og den skal ligne noget, der kunne stå fremme hele året."

© Inger Marie Grini

Borddækningen er holdt enkel hos den norske indretningsarkitekt Camilla Akersveen. Fadet i keramik er designet af Rina Menardi, og saltkarret med skeen af Ragnhild Wik. Bestikket er fra Stelton, og kanden i keramik er fra Royal Doulton. Julepynten er håndlavet af Ane Dreyer Hensley.

Moderne jul – lidt men godt

Julepynten skal passe ind i huset, og den skal ligne noget, der kunne stå fremme hele året. Det er principperne, indretningsarkitekt Camilla Akersveen følger, når hun pynter op i det nyrenoverede hus i Oslo.

© Inger Marie Grini

Camilla Akersveen er partner i interiør-arkitektkontoret Oslo Interiør. Hun har brugt sin kreativitet i renoveringen af hendes og kærestens nye hus i den norske hovedstad.

Ny jul i et nyt hjem

Julen er virkelig vigtig for mig, fortæller indretningsarkitekten Camilla Akersveen. Til daglig er hun partner i interiør-arkitektkontoret Oslo Interiør, hvor hun arbejder med store indretningsprojekter. Hun skal i år fejre sin første jul med kæresten Erik William Welle-Strand i deres nye hus i Oslo.

– Jeg har altid pyntet juletræet, som var det en rigtig drag queen; overlæsset med pynt, der ikke passer sammen. Men i år må jeg redesigne min jul for at få den til at passe ind i det nye hjem, fortæller hun.

For Camilla Akersveen er det nemlig vigtigt, at julen passer ind i huset. Pynten skal høre sammen med helheden og ikke virke påtrængende. Huset fra 1947 tilhørte Eriks farmor. Da hun gik bort, blev parret tilbudt at købe huset. Sådan gik Camilla Akersveens drøm om et hjem fuld af kvaliteter i opfyldelse. Det havde været lettere at jævne huset med jorden og bygge et nyt, men parret valgte at bevare det. Absolut alt skulle fikses. Alt elektricitet og alle vinduer skulle skiftes ud. Vægge måtte isoleres, der blev lagt varme i gulvene, og så fik parret lavet nyt bad og køkken. Det eneste, som ikke er ændret, er hoveddøren. Indtil videre.

© Inger Marie Grini

Julegaveindpakning er en opgave, Camilla Akersveen tager meget seriøst, og som hun hygger sig med.

© Inger Marie Grini

Varme nuancer står indretningsarkitekten nær. Derfor har hun valgt den cognacfarvede sofa Tiki designet af Andreas Engesvik for Fogia. Imens parret sparer op til Isamu Noguchis Coffee Table fra Vitra, bruger de et gammelt Ikea-sofabord. Glasvæggen har Camilla selv designet og fået lavet af en smed. Lampen hedder Arco og er fra Flos. Træskålen med låg er fra Georg Jensen, mens keramikskålen er fra Ragnhild Wik.

LÆS OGSÅ: Traditionen tro: Vær med når d'Angleterre tænder julelysene.

© Inger Marie Grini

Lys og luft strømmer ind af de mange vinduer i det nyrenoverede norske familiehjems alrum. Køkkenet har Camilla Akersveen tegnet selv og fået lavet af snedkerværkstedet Hamran. Det samme gælder spisebordet og bænken. Køkkenøen er iklædt italiensk sten fra Boffi. Barstolene hedder Frikk. De er designet af Erik Wester for Tonning & Stryn. Y-stolene ved spisebordet er designet af Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn. I loftet hænger lampesystemet String af Michael Anastassiades for Flos.

"Grundværdierne i huset er det vigtigste"

Gode produkter med lang levetid var vigtigt for parret, når de alligevel skulle investere i noget nyt.

– Grundværdierne i huset er det vigtigste. Det skal være gode materialer. For eksempel har vi lagt et trægulv, som er godt at gå på. Jeg går næsten altid rundt i bare tæer. Jeg kan godt lide tanken om, at jeg kan risikere at få en splint i tåen, for så ved jeg, at det er solidt træværk, fortæller hun.
Levetidskravet gælder også for møbler og køkken.

– Indtil videre har vi investeret i Y-stole fra Carl Hansen & Søn og en Tiki-sofa fra Fogia. Resten af møblerne må komme senere. I køkkenet er alle hvidevarer fra Gaggenau, og stenbordpladerne er specialbestilt fra Italien, forklarer hun.

© Inger Marie Grini

Synet af flammer fra alle hjørner af hovedetagen var et must, så parret fik pejs i både stue og køkken. Stolen ved stuepejsen er Hans J. Wegners CH22. Camilla Akersveens kærlighed til drag queen-juletræer måtte vige for et mere afstemt træ med få diskrete stykker pynt i rolige farver.

"Det var fint at have sig selv som kunde"

Overordnet var Camilla Akersveens profession en fordel for parret i renoveringsprocessen. Hun har tegnet ruminddelingen og flere specialbyggede løsninger selv. Men nogle af hendes designs viste sig alligevel at være lidt for ambitiøse.

– Vi lagde fliserne selv, og da var forholdet ved at ryge. Jeg fik at vide, hvor vanskeligt mit design var. Men vi er enige i, at det blev flot til sidst.

Camilla Akersveen er stolt af husprojektet. Det var fint at have sig selv som kunde, synes hun.

– Jeg får selvfølgelig hele tiden nye ideer og muligheder, vi kunne have benyttet os af. Men jeg er glad for, at vi gjorde det, som var bedst for huset.

At totalrenovere et gammelt hus og prioritere kvalitetsmaterialer med lang levetid er selvfølgelig en kostbar affære, men parret ville ikke ændre noget.

– Vi har efterfølgende siddet og vurderet, om vi kunne have sparet lidt her og der. Sandheden er, at vi selvfølgelig kunne have gjort det meget billigere ved at skære noget fra, men så kunne vi efterfølgende have spurgt os selv, om det var alt arbejdet værd.

© Inger Marie Grini

Enkel julepynt er en naturlig forlængelse af den øvrige indretning. Grangrene og kogler bruges side om side med pynt i papir og keramik. Glasvasen og stofservietterne er fra Bolina, og lysestagerne er fra Georg Jensen.

© Inger Marie Grini

Sildebensparket fra Skovin med indslag af marmorfliser fra Ulfven skaber et spændende samspil i entreen. Siddemøblet har Camilla Akersveen selv tegnet og fået produceret af snedkerværkstedet Hamran. Loftlamperne er fra Flos-serien String.

© Inger Marie Grini

Solide og gode materialer stod øverst på prioriteringslisten, så et egetræsgulv fra Skovin var et naturligt valg. I loftet er der monteret akustikplader, så parret kan have mange gæster på besøg, uden larmen bliver uudholdelig.

© Inger Marie Grini

Art By Accident er det navn, Camilla Akersveen har givet til overgangen mellem marmorfliserne fra Ulfven og den mørke væg på badeværelset. Parret havde nemlig ikke nok fliser til hele væggen, så de måtte tænke kreativt. Vasken er specialbestilt gennem Boffi. Armaturerne er fra Vola.

© Inger Marie Grini

Hårde kontraster mellem sorte vægge og hvidt sengetøj blødes op af Camilla Akersveens hjemmesnedkererede natbord og væghylde i eg. Natlampen er Tolomeo fra Artemide.