Her er julebordet dækket med svensk stil

"Det svenske juleudtryk er meget simpel og rent, hvilket jeg har fundet inspiration i til julebordet."

Svenske rødder

Designeren Camilla Rosén er fra Sverige. Når det er jul, pynter hun op med svenske minder.

For julen er tidspunktet, hvor de bliver dyrket mest. I hendes enkle interiør med eget design er pynten i kølige toner en accent til hendes rene stil.

© Andreas Mikkel Hansen

Julebordet er dækket på det smukke glasbord med metalstel, som Camilla selv har designet. Det samme gælder stolene i metal med polstring. Det simple design giver lethed til den mindre spisestue og lader lyset komme gennem rummet. Designet af belysningen er også enkelt, og over bordet hænger pendlen Alma fra Wästberg. Den sorte standerlampe er fra Bolia.

En magisk udsigt

Hos svenske Camilla Rosén, der er indretningsarkitekt og møbeldesigner og står bag firmaet C/RO, fejres juletiden i hendes lejlighed på 5. sal på Islands Brygge med udsigt over København.

– Det er her, og især på min terrasse, at jeg tænker kreative tanker og glædes over, hvor heldig jeg er med denne pragtfulde udsigt, som jeg nyder hele året, både sommer og vinter. Om sommeren pynter jeg op med planter, og ved juletid med levende lys i lanterner, siger Camilla.

Ved indflytningen var lejligheden mørk og trist, men med en del hjælp fra hendes far, som har hænderne skruet rigtigt på, en del maling og knofedt, et par væltede vægge samt nyt køkken og bad gik der ikke lang tid, førend lejligheden var i tiptop stand.

– De dage, hvor sneen falder over Islands Brygge, gerne en tidlig morgen, sker der noget helt magisk. Og det er lige der, siddende på terrassen med udsigt over det hvidklædte vinterlandskab, at jeg kommer i rigtigt julehumør, siger Camilla.

© Andreas Mikkel Hansen

Camilla Rosén er designer og står bag det efterspurgte design C/RO.

Internationalt julemiks

I december inviterer Camilla altid de venner, som hun ikke ser så ofte, til champagnefrokost.

– En af mine bedste veninder bor i New York, en i Nordnorge, og en anden i Italien, så når vi mødes, er det et internationalt julemiks, men vi elsker allesammen champagne, siger Camilla.

© Andreas Mikkel Hansen

Kølige toner fanget i rustik elegance er stilen, når Camilla Rosén pynter julebordet.

© Andreas Mikkel Hansen

Bordet er dækket rent og enkelt i svensk stil med en gennemgående raffineret gustaviansk grå farve. De rustikke hvide tallerkener er af Astier de Villatte fra CasaShop. Stofservietterne i hør fra Artilleriet er pyntet med en pepparkaka. Bestikket og de små vintagevandglas er arvestykker fra Camillas mormor. Vintagechampagneglassene er fundet i Frankrig og Italien.

Svensk jul

Traditionen tro for Camilla holder hun altid juleaften med familien i Sverige, som fejres med et meget overdådigt julebord i svensk stil.

– Når jeg kommer til Sverige og er med familien, falder roen over mig, fordi jeg er langt væk fra min travle hverdag i København. Jeg nyder freden og finder altid ny energi til det nye år, der er lige om hjørnet, fortæller Camilla.

© Andreas Mikkel Hansen

I et hjørne af stuen står etjuletræ på et riflet sidebord, som er designet af Camilla selv, og som forhandles hos C/RO. Det rillede design går igen i lampen Taccia designet af Achille Castiglioni for Flos og Lyngbyvasen. Glasvasen er designet af Carina Seth Andersson og er fra Skrufs Glasbruk, og den sorte skulptur er af Sofia Tufvasson – begge dele kan købes hos C/RO.

© Andreas Mikkel Hansen

I køkkenet bliver der gjort klar til varm gløgg. Glasvasen med amaryllis er designet af Carina Seth Andersson for Svenskt Tenn og pustet på Skrufs Glasbruk. Serveringsfadet med marmorfod har Camilla selv designet, og det kan købes hos C/RO. Champagneskålen er vintage.

Enkelt juleudtryk

Camilla mindes særligt sin mormors juleaftener, hvor der ikke manglede noget. Aftenen her var noget helt særligt for hele familien, og sådanne aftener ønsker hun at skabe i fremtiden.

– Min mormor elskede jul og alt dertil. Hendes julefester var fantastiske, med en helt enorm julebuffet, gløgg, julegran og risengrød, fortæller Camilla.

Bordet blev dækket med sild, laks, juleskinke med nelliker, klassisk kalvesylte med rødbeder, gravad strømming, grønkålssalat, Janssons fristelse, kødboller, spareribs, pølser samt rødkåls- salat.

Som dessert var et overdådigt kagebord, og derefter ostebord. Camillas eget julebord er i år inspireret af en svensk stilmæssig enkelhed med et internationalt islæt.

– I mit design og min indretning arbejder jeg meget med enkelhed. Det svenske juleudtryk er meget simpel og rent, hvilket jeg har fundet inspiration i til julebordet, forklarer Camilla.

Camillas arvestykker har stor betydning for hende, da de bringer minderne frem fra en tid med familien, som er langt væk fra hende til daglig. Hun sætter derfor stor pris på at være omgivet af arvestykker i hjemmet, som minder hende om historierne og alle de personer, der har været en del af dem.