Få inspiration til at dække et overdådigt julebord

Dine gæster vil måbe, når de ser et så prangende julebord. Find inspiration til din egen borddækning til jul.

spisestue med spisebord og stole dækket op til jul
© Andreas Mikkel Hansen

Mørke vægge i spisestuen skaber et fortættet rum, der bliver yderst dekorativt i samspil med de okkerfarvede velourstole fra Moss Room. Stolene står også i flot kontrast til det ovale spisebord Moon fra Gubi. Bordets ultimative blikfang er den høje metaltræskulptur af Curtis Jere, der er pyntet med levende lys.

I hjertet af Københavns pulserende byliv ligger en herskabslejlighed med sildebensparket, mørke vægge og højt til loftet. Her har Nina Sonnerup Nyborg indrettet sig i art deco-stilen med ekstravagante møbler i velour, messing og solidt træ malet i mørke nuancer.

Nina arbejder som interiørdesigner for eget brand, og det skinner igennem, når man træder ind i det nøje indrettede hjem. Her er tænkt over hver en detalje, og selvom julen er over os, har de røde kravlenisser og nisselandskabet ikke fundet sin plads i indretningen. Det sirligt udvalgte julepynt passer som fod i hose ind i indretningen, der hersker de resterende måneder af året.

julebord i mørke farver med blomster og lysestager
© Andreas Mikkel Hansen

Julebordet lader øjet gå på opdagelse. Det er dækket med service, krystalglas og -vase fra Frederik Bagger, messingbestik fra Ilva, hørservietter fra Himla. Blomsterlampen i messing er fra Pico, mens træet på opsatsen er lavet af metalkunstneren Curtis Jere.

– Årets julestil starter altid oppe i mit hoved. Hvert år får naturen lov til at spille en vigtig rolle i indretningen. Der er noget naturligt over julen, men glimmer skal der også være plads til. Der skal altid være noget, der glimter, smiler hun.

Det er dog ikke, fordi der ikke er plads til at hygge sig, komme hinanden ved og hjælpe hinanden i den søde juletid. Tværtimod. For Nina rimer julen på familietid og rare stunder. Men også venner er mere end velkomne, når kalenderen siger december.

buket af tørrede blomster i mørke farver
© Andreas Mikkel Hansen

En buket af tørrede blomster fra Faded Flowers bringer skønne efterårsfarver ind i borddækningen.

– Min dør er altid åben. Hvis nogen ikke har noget sted at holde jul, så holder de det bare hos os. Forstå mig ret, jeg holder ikke bare døren åben for alle, men det er før sket, at der har været opbrud i nogle venners familie, og så holder jeg rigtig meget af at kunne åbne min dør og glæde andre, smiler Nina.

Julen betyder for Nina også, at der er plads til barnlige stunder. Hun
synes, det er skønt at få lov til at være barnlig den ene gang om året. Det betyder blandt andet, at hendes teenagedrenge endnu ikke tør tro på, at julemanden ikke findes. Og det er der en helt bestemt grund til.

entre med røde vægge og kig ind til stuen
© Andreas Mikkel Hansen

Gangen er yderst stemningsfuld med sit røde tapet fra Ralph Lauren. Bænken og tæppet er fra Moss Room.

– Vi har et mantra, der hedder, at tror man ikke på julemanden, så får man ingen gaver. Det er ret så skønt, for drengene nyder at kunne være lidt barnlige bare den ene dag.

Nina gør da også meget for at bevare julestemningen blandt drengene, som efterhånden er blevet voksne. Natten til d. 1. december står hun op og pynter hele lejligheden op, så sønnerne vågner op til et vaskeægte juleeventyr.

bakkebord i sort med blomster og nips ovenpå
© Andreas Mikkel Hansen

På et vintagebarbord står en finurlig sammensætning af vase og lampe fra Tage Andersen, en lille mekanisk karrusel fra Jolander og mundblæst glas fra Vintage Murano Gallery.

– Jeg elsker at overraske – julen er så eventyrlig. Jeg laver pakkegaver, så der er en til hver morgen. Juleaftensdag er gaven fra julemanden, og den må pakkes op om morgenen inden alle de andre gaver. Det er en tradition, der har holdt ved, siden drengene var helt små, forklarer hun.

Nina bruger lang tid på at udtænke borddækningen. Det former sig
løbende gennem julemåneden, og ofte får noget af julepynten plads på bordet og bliver således en integreret del af borddækningen. Det starter ofte med en ting, som Nina gerne vil have plads til på bordet, og fra denne finder hun på resten.

julegaver i hvidt gavepapir og karrygul bånd og blomster
© Andreas Mikkel Hansen

En personlig og stemningsfuld juleopstilling på midten af skrivebordet skaber stemning og byder gæsterne velkommen indenfor. Gaverne er pakket ind i silkepapir med et bredt bånd og er dekoreret med blomster fra Faded Flowers.

– I år startede det med messingtræet. Jeg ville gerne have det med som hovedelement. Sådan er det også, når jeg indretter. I år er jeg meget inspireret af Frederik Baggers krystalunivers – jeg elsker hans nye twist på gammel krystal. Derfor har jeg blandt andet brugt arvede krystalglas, som altid finder vej til bordet. Både farvet og neutralt. Og så skal der selvfølgelig være levende lys, fortæller hun.

I år er det hendes børn, forældre og søster, der sidder med ved bordet. Familien kommet ofte dagen før og overnatter og laver maden i fællesskab i et tempo, der gør, at julefreden ikke kan andet end at sænke sig.

stort brunt skrivebord i stue med blå vægge
© Andreas Mikkel Hansen

Dobbelte paneldøre åbner op til Ninas turkisfarvede kontor. Det store brune skrivebord er en gammel Partners Desk, købt hos Green Square. Over bordet hænger lysekronen Ochre, og både vaser og blomster er fra Faded Flowers. Stolen og puden, der er betrukket i gråt velour, er fra Designers Guild.

messingtræ af curtis jere pyntet med stearinlys
© Andreas Mikkel Hansen

Messingtræet af Curtis Jere fungerer nærmest som et juletræ. Det er pyntet med stearinlys, som giver bladene et varmt skær.

borddækning med messingbestik og glas fra frederik bagger
© Andreas Mikkel Hansen

Hørservietter fra Himla bundet med et rustikt bånd og en tørret og nøje udvalgt blomst til hver af gæsterne. Service og glas er fra Frederik Bagger, mens messingbestikket er fra Ilva.

borddækning med hørservietter og blomster
© Andreas Mikkel Hansen

I skøn kontrast til træet står messinglampen fra Pico i bordets modsatte ende og skaber ligevægt i den dramatiske borddækning.

portræt af Nina Sonnerup Nyborg foran sit julebord
© Andreas Mikkel Hansen

Interiørdesigner ved eget brand, Nina Sonnerup Nyborg.