En smuk juleeksplosion

Jakob Hundborg holder meget af at gøre noget ekstra ud af en festlig borddækningen hvert år til juleaften. Lad dig inspirere af smukke krystalglas, blankt polerede sølvtøj og klassisk sofistikeret service.

Designer billede person
© Andreas Mikkel Hansen

Jakob Hundborg

Jakob Hundborg har i mange år arbejdet med livsstil og design.

I dag driver han, sammen med kompagnonen Bettina Færgeman, det strategiske kommunikations-bureau Réplique, som rådgiver designvirksomheder omkring pr og kommunikation. Privat bor han i Hellerup med sin kæreste og deres grå mynde. De er netop ved at lægge sidste hånd på indretningen af en villa, som er komponeret i en blanding af japansk og skandinavisk minimalisme. I disse rammer har Jakob Hundborg dækket op til julefest. Vi har mødt den smagsbevidste herre til en snak om hans jul og traditioner.

julebord service tallerken
© Andreas Mikkel Hansen

Den grå dug og servietter er fra det tyske firma Blomus. Den mørkegråfarve skaber en mørk kontrast til de ellers hvide og lyse omgivelser.

En juleeksplosion i stramme rammer

Julen er for Jakob Hundborg en særlig tid, hvor man kan trække stikket ud og slappe af med sine nærmeste. Derfor holder han af at invitere på store middage igennem hele december måned. Og når juleaften kommer, så får julebordet hele armen med krystalglas, bedsteforældrenes blankt polerede sølvtøj og klassisk sofistikeret service.

julebord blomster sølvtøj
© Andreas Mikkel Hansen

Jakob hundborgs julebord er karakteriseret ved klassisk service, håndplukket keramik og krystalglas, store røde blomster og sølvtøj fra bedsteforældrenes bryllupper.

Som vi kører ind af indkørslen til Jakob Hundborgs smukke villa i Hellerup, er der ikke meget jul at spore. I en gammel konsulbolig, stramt komponeret i en blanding mellem japansk og skandinavisk minimalisme, har Jakob indrettet sig i en stil, som passer til huset. Her er ingen overflødige genstande, men derimod en række af bevidst håndplukkede design- og vintagefund, kunstfærdigt placeret i en ramme af hvide og grå nuancer. Men på julebordet er der dækket op til fest, for Jakob elsker jul og traditioner, og han holder af at gøre noget særligt ud af borddækningen. På det mørke bord er stilen klassisk med arvestykker fra bedsteforældrene, et klassisk musel-halvblonde-stel med Elements fra Royal Copenhagen, grønne art deco-glas fra 1920'ernes Paris samt de pompøse Regina-champagneglas fra Holmegaard, som blev tegnet i forbindelse med det danske regentpars sølvbryllup i 1992. Særligt er arvestykkerne vigtige at have med til bords, og Jakob føler et særligt slægtskab med sin mormor, fra hvem han har arvet sin pertentlighed og ordenssans.

julebord borddækning blomster
© Andreas Mikkel Hansen

Jakob Hundborgs mørke julebord står i kontrast til de lyse omgivelser. Det antikke og det moderne er smagfuldt kombineret med fx den smukke vintagelysekrone i loftet, og Arne Jacobsens 7'er-stol med læder-betræk og armlæn samt de lette Carbon Chairs fra Moooi.

– Ved at have alle de her sølvting på bordet så er det på en måde, som om at de familiemedlemmer, som ikke er her længere, alligevel er en smule med juleaften. Da mine bedsteforældre døde, ville hverken mine kusiner eller bror have det fine sølvtøj, men det ville jeg gerne. Hvis jeg skal være ærlig, så tror jeg faktisk også, at min mormor gerne ville have haft, at jeg skulle have det. Jeg er nemlig den af os fire børnebørn, som går op i at lave mad, og min mormor vidste, at jeg aldrig kunne finde på at putte det fine sølvtøj i opvaskemaskinen, fortæller Jakob, som desuden brugte nogle af sine arvepenge på at få stellet pudset flot op, så det altid ligger klart til særlige anledninger.

Ligesom sin mormor er det også Jakob, som står for både madlavning og borddækning juleaften. Men, hvor bordet er mere klassisk dækket, har den traditionelle julemiddag hos Jakob fået et moderne tvist. De starter altid med et glas champagne, og derefter står menuen på grillet flæskesteg med en række grove salater, som kan være alt fra libanesisk til orientalsk inspireret. Til dessert får de, som de fleste andre, risalamande, men sovsen er lavet på passionsfrugt i stedet for de klassiske kirsebær. Desuden har de en fast (utraditionel) tradition om at cykle julemaden af, når de efter middagen drager fra Hellerup mod Vor Frue Kirke i København for at nå midnatsgudstjenesten. Netop de faste traditioner er noget af det, som Jakob forbinder allermest med julen.

skål keramik figner
© Andreas Mikkel Hansen

Jakob har sans for det kunstfærdige, og har anrettet figner i et stykke dansk keramik, som han har fundet på et loppemarked.

– Jeg elsker traditioner. Jeg elsker det her med, at man kan gå og glæde sig til noget i et år, fordi det er hyggeligt og rart. Det er forventningens glæde, og det er halvdelen af glæden. I hele december måned har vi faktisk gæster hver søndag i advent. Det behøver ikke at have noget med jul at gøre, men det er bare en hyggelig tradition. Julen for mig er glæden ved at lave mad og invitere. Det er ikke stressende. Det er bare hyggeligt. Og man behøver ikke gøre maden mere kompliceret end som så. Man kan jo sagtens lave god mad, som ikke tager særlig lang tid – som fx en hjemmelavet Coq au vin, en lækker pasta-ret eller en tærte, fortæller Jakob med et smil.

krystalglas vinglas borddækning
© Andreas Mikkel Hansen

Det pompøse champagneglas Regina er designet af Anja Kjær til det danske regentpars sølvbryllup i 1992. De grønne art deco-glas har Jakob fundet på et vintagemarked i Paris, hvor han har boet i en årrække. De bordeauxfarvede vandglas, har han fået speciallavet hos Lønstrup Glaspusteri.