En hyggelig julevilla med mere end ét juletræ

De smukt pyntede juletræer stråler om kap med hinanden i flere rum hele juletiden igennem.

Klassisk med et tvist

Æstetikken er i fokus i denne villa nord for København – selv når det er jul. derfor er julepynten holdt i harmoniske farvespil mellem
grå nuancer og en snert af bordeaux... og med masser af lys, der bidrager til hyggen.

© Maria Vous

Som i gamle dage åbnes fløjdørene ind til et af husets juletræer, hvor enkel og smagfuld pynt i hvide, grå og bordeaux farver skaber elegance i stuen.

Ét juletræ er ikke nok

I den hyggelige villa nord for København, hvor Rikke og Benny bor med deres hund, Hector, er ét juletræ ikke nok. Parret har nemlig masser af plads at gøre godt med, så derfor sørger de for, at smukt pyntede juletræer stråler om kap med hinanden i flere rum hele juletiden igennem.

– Det skal være Nordmannsgran, og de skal strække sig helt op til loftet, siger Rikke, og tilføjer, at parret pynter deres træer med glimtende lyskæder, da der ikke er noget, der slår synet af et lysende træ, når man står op om morgenen.

© Maria Vous

Bag de småsprossede ruder i villaen gemmer sig klassiske rum fyldt med moderne og ikonisk design. Og til jul pyntes der også op med sikker hånd.

© Maria Vous

At dække op til et flot julebord er en dyd for parret, der sørger for, at hver enkelt detalje naturligvis spiller sammen med resten af rummet. En koksgrå dug fra Georg Jensen Damask skaber en mørk bund for en opdækning, hvor julekugler fra Louise Roe, bånd fra Stof & Stil og grene giver en stemning af klassisk jul. For at skabe hyggelig belysning i den mørke tid er fyrfadsstagerne City Light fra Louise Roe sat rundt omkring på bordet. Stolene Fiber med cognacfarvet læder er fra Muuto.

Traditioner og hyggelig stemning

Deres træ i køkkenet finder de gerne allerede inden deres tilbagevendende gløgg-arrangement, som de holder i starten af december. Her inviterer parret mere end fyrre af vennerne og familien forbi til et par rare timer med gløgg, kardemommeboller og julegodter i lange baner, så de på kryds og tværs kan ønske hinanden glædelig jul.

Arrangementet er blevet så fast en tradition, at vennerne er begyndt at lægge planer ud fra Rikke og Bennys julestue, for nu er det også blevet en tradition for dem.

Julestemningen breder sig allerede i november måned, hvor Rikke sætter lys i træerne, både i indkørslen og i haven. Det hygger sådan i den mørke tid, synes hun.

Hun er dog ikke vild med for meget julepynt, og gør en dyd ud af at skabe stemning i hele huset med meget få elementer.

Det skal være enkelt, og hun holder det gerne i gråt og bordeaux mikset med naturmaterialer som kogler, mos og lærkegrene. For så passer julens pynt til udtrykket i resten af huset, hvor størstedelen af væggene er malet grå, og designklassikere af Poul Kjærholm og Le Corbusier troner med udvalgt skulpturelt og kunstnerisk liv.

© Maria Vous
© Maria Vous

Med mørke toner i en opdækning kan man skabe en eksklusiv stemning – ikke mindst ved at bruge bordeaux som fortolkning af den ellers klassiske julerøde.

Sammensmeltning af nye og gamle traditioner

Hvert år laver Rikke sine egne juledekorationer, som er en ud af mange gode traditioner, som hun har overtaget fra sin mor.

Da Rikke var yngre, satte de to en hel dag af til at lave adventskrans og kalenderlys, og i weekenden kom Rikkes mormor og bagte julesmåkager.

Den dag i dag er traditionen ændret til, at Rikke og hendes mor på 70 år tager på juleshopping i København og hygger sig med at drikke kaffe i interiørforretningen Rue Verte.

© Maria Vous

Gaspejsen og et juletræ med lyskæder skaber hygge i køkkenet hele julen. Foran pejsen står en rosafarvet Oslo-sofa fra Muuto sammen med Poul Kjærholms indskudsborde.

Julen forløber, som den plejer

Julen holdes i år hjemme hos parret med både Rikke og Bennys forældre, hvilket sker i en fast orden. For traditionerne holder de fast i, og derfor foregår det mere eller mindre på samme måde år efter år.

– Ænderne steges dagen før, hvilket Benny står for. På selve dagen går vi i kirke kl. 14, så vi kan nå at se Disneys juleshow kl. 16 og nyde et glas portvin, inden vi går til bords, siger Rikke.

Selv står hun for gaverne, som hun til manges store undren altid takker nej til at få indpakket i butikkerne. Hun holder nemlig meget af selv at pakke dem ind i matchende nuancer, så de pynter under træet.

Gaverne, som parret forærer hinanden, kommer dog først under træet til allersidst, da deres form, men også størrelse ellers kan røbe for meget, mener Rikke.

© Maria Vous

Som i et stilleben indgår julegaverne i en opstilling med en Snoopy-lampe med marmorfod fra Flos og en håndskulptur af Marco Evaristti, der symboliserer parrets køb af huset. Det hvide konsolbord med marmorplade er fra Asplund.

© Maria Vous

Juletræet med sin pynt fra Nordstjerne og med pakkepapir og bånd fra Jakodan er nøje koordineret, så det passer til resten af stuens interiør.

© Maria Vous

Pejsen er et lunt samlingspunkt på kolde vinterdage. Den skulpturelle stol af formbøjet træ er designet af Grete Jalk i 1963.

© Maria Vous

Helt enkelt og harmonisk. Sofa fra Erik Jørgensen i selskab med to sorte Le Corbusier-lænestole og et Poul Kjærholm-sofabord.

© Maria Vous

Gråt i gråt er den gennemgående stil i huset, hvilket skaber en rolig atmosfære. Marmorskulpturen er fundet på auktion.

© Maria Vous

Et lille tableau på pejsen med et par af Rikkes yndlings-objekter, heriblandt Kubus-stage af Mogens Lassen, en dekorativ marmorkugle fra Broste Copenhagen samt en trappeskulptur fra Studio Oliver Gustav.

© Maria Vous

Pakkerne står parate på daybedden PK80 designet af Poul Kjærholm. Den store bogreol rummer husets litteratur, og skaber samtidig masser af sjæl.

© Maria Vous

Rikke elsker det enkle. Også her i badeværelset med et snedkerlavet baderums-møbel i røget eg, en vask i corian og armaturer fra Boffi. Oven på den sorte M-Taburet står en skål af messing fra Tom Dixon til små håndklæder.

© Maria Vous

På stenfadet fra Rue Verte pynter håndsæbe fra Aesop, parfume og en lille grankogledekoration i anledning af julen.

© Maria Vous

Brusenichen matcher husets øvrige stil med grå-beige Ceramica-fliser fra Mutina. Armatur og hylde er fra Boffi.

© Maria Vous

Et lyst gråt møblement fra Muuto skaber stilren hygge i gæsteværelset.

© Maria Vous

I parrets soveværelse er farverne holdt i sart rosa, gråt og beige. Bestlite-sengelamperne i grå og messing er fra Gubi, og det gråbrune sengetæppe er fra Society. De hvide sengeborde er fra Montana. Her hersker en ro og balance uden for mange forstyrrende elementer.

© Maria Vous

Skovture i vinterlandskabet med hunden Hector er et af Rikkes daglige ritualer.

© Maria Vous

Gangen er et af de mange rum i huset, hvor væggene er holdt i en afdæmpet grå nuance. Skulpturen i bronze er købt på auktion og hedder Samarbejde, et symbol på parrets samarbejde i forbindelse med renoveringen af huset. Det smukke flisegulv fra Zahna Fliesen skaber en herskabelig stemning og reference til tidligere tider.

© Maria Vous

Hunden Hector byder velkommen! Allerede på trappen uden for hoveddøren begynder julestemningen med grankrans og lanterne.