Det hele begyndte med juletræet

Her skal juletræet stå! Da Pia Saustrup første gang så villaen fra 1911, forestillede hun sig med det samme familien rundt om juletræet i stuen.

© bobedre.dk

Pia Saustrup er et julemenneske. Det er hende, der slår tonen an i december. Når de første kalenderblade vendes i denne måned, folder hun sig ud, og lader julen flytte ind i den klassiske villa. Men det er først, når træet er i hus, at julen for alvor er i gang. For juletræet spiller en helt central rolle i Pia Saustrups bevidsthed.

Da hun og hendes mand, Henrik, første gang fik forevist den klassiske villa med tre stuer en suite, var det juletræets placering, hun så for sig. Hun forestillede sig juleaftener med den store familie samlet – og sådan er det blevet.

Men det varede et stykke tid, før drømmen kunne blive til virkelighed, for det var ingen overdrivelse, da boligannoncen sagde håndværkertilbud. Huset fra 1911 var ganske enkelt så ramponeret, at det blev solgt under vurderingen – endda i en periode, da alle huspriser galopperede i vejret.

Parret fortæller, at ejendommens eneste beboer var en ældre, dement mand, der havde forskanset sig i husets bageste stue. Alt omkring ham var i forfald. Vinden peb ind alle vegne, og varmeregningen lignede et takkekort fra gråspurvene.

Det tog parret et par år at arbejde sig igennem huset. De har udført det meste af istandsættelsen selv med respekt for husets oprindelige stil – helt ned i detaljen. Det har været en målsætning ikke at ændre på husets udtryk og udvendige størrelse.

Parret havde ingen intentioner om at bygge ud. Udfordringen lå i at få plads til den store familie i de eksisterende rammer. Det er sket ved at bygge børneværelserne ud i skunkene og ved at inddrage den staldbygning, som hørte til huset.

Den er nu blevet til et lyst og dejligt spisekøkken, og høloftet oven over er blevet til Pia og Henrik Saustrups soveværelse. Resultatet blev såmænd 50 ekstra m², så familien landede på 260 m² i alt.

Tilbage til julen. Der er masser af kringelkroge og karnapper i det gamle hus, og det passer perfekt til familien Saustrups måde at jule på. Med nyt og gammelt pynt, der spiller smukt op imod husets fine detaljer. Som fx de blyindfattede ruder med glasmosaikker, der danner rammen om årets nisselandskab.

Høje paneler, stuk og smukke krystallysekroner, der genspejler de mange levende lys. En elegant granguirlande, der snor sig om det gamle trappegelænder. Indretningen i hjemmet er elegant og blød – også i årets øvrige elleve måneder. Pia Saustrup sætter stor pris på møbler med sjæl, og foretrækker at handle i antikvitetsforretninger og på loppemarkeder.

Her er antikke møbler tilsat moderne komfort og personligt nips. Farverne er som i naturen: Jord, sand, grønt og blåt. Hele huset oser af atmosfære – og af, at her bor en familie, der elsker deres hjem. Og julen.

© bobedre.dk

Juletræet står i karnappen i stuen – nøjagtig som Pia forestillede sig, første gang hun så huset. Træet hentes i skoven hvert år den 2. søndag i advent. Når træet er i hus er julen i gang, men det er først lillejuleaften, det kommer indendørs og bliver pyntet. Den lyse sofa er fra Ikea, og den blåternede er fra KA Interiør. Lysekronen stammer fra Pia Saustrups barndomshjem.

© bobedre.dk

Pia Saustrup er læge og gift med Henrik Saustrup. Sammen har de tre døtre.

© bobedre.dk

Husets stuer ligger ensuite og er smukt forbundet af den originale sildebensparket. Den imponerende kakkelovn ser ud, som om den er født med huset. Men den er faktisk helt ny og fra Sloths Pejse.

© bobedre.dk

Spisestuen ender også i en karnap. Det lange bord har altid plads til ti – gerne flere. Det er fra Ilva, mens mahognistolene stammer fra en præstegård på Vestsjælland. Pia Saustrup fandt dem i Den Blå Avis og fik dem ombetrukket. Lysekronen er italiensk, men fundet i Møbelhuset i Tønder.

© bobedre.dk

Chatollet er fundet i en lille antikvitetsforretning, som Pia og Henrik gik forbi en aften. Tallerknerne med den sorte kant er engelske – lavet i anledning af Dronning Elisabeths kroning.

© bobedre.dk

Trappen snor sig smukt op til førstesalen, og hvert år bliver gelænderet dekoreret med gran og pynt. Det lille sidebord er fra Luberon, og julegåsen er fra Maileg. Gulvet er malet i sort højglans i to omgange og efterfølgende lakeret, så det er mere modstandsdygtigt.

© bobedre.dk

Nøddeknækkeren er blevet en velkendt julefigur. Denne er fundet i USA og hænger på et hånddrejet dørhåndtag i ibenholt, som Pia og Henrik Saustrup har fået drejet hos snedkerne fra Bama på Østerbro. Standardhåndtag fungerede nemlig ikke i de gamle døre.

© bobedre.dk

Spisekøkkenet ligger i den gamle stald som hørte til huset. Nu danner den rammen om hyggelige familiemåltider omkring spisebordet fra Dansk Køkkenhåndværk i Kirke Saaby, som også har leveret køkkenet. Under bordet er der monteret servietholdere. Pia og Henrik ledte længe efter en køkkenbænk, indtil de fandt denne i butikken Portobello Interiør på Østerbro i København.

© bobedre.dk

Det skakternede gulv fra spisekøkkenet går igen i entréen og er af terrasso. Bænken er bygget til entréen, så børnene altid har et sted at sidde, når skoene skal af. Henover har Pia Saustrup samlet sine gamle familiefotos som en slags stamtræ, hvor nøgleskabet indgår i collagen.

© bobedre.dk

Glædelig jul står der på dørskiltet, der byder velkommen hele december hjemme hos familien. Indgangspartiet er næsten engelsk, understreget af den sortmalede dør, som man ofte ser på byhusene i London. Den hvide krukke er lavet af en stukkatør og fundet på Amager. En lygte med levende lys, et juletræ med lys på og en kurv med gran giver julestemning.

© bobedre.dk

Barack Obama-englen hænger blandt mere klassisk julepynt på det store juletræ i stuen. Familien var i New York under valgkampen i 2008.