Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Forvandling: Fra nedlagt lade til idyllisk weekendhus

Første gang arkitekten besøgte laden, susede vinden ind gennem alle sprækker.

Soveværelse i naturens hule hånd

Ved foden af De Spanske Pyrenæer er en nedlagt lade blevet transformeret til et idyllisk weekendhus. I soveværelset er der ikke blot et imponerende kig til grønne skove og en brusende flod, men også rustikke stenvægge og karakteristiske trælofter, der bringer naturen indenfor – ligesom de er et vidnesbyrd om stedets historie og sjæl.

Brusekabinen der fungerer som en multifunktionel rumdeler

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Brusekabinen er, ligesom garderoben, bygget ind i en træboks, der fungerer som en multifunktionel rumdeler med en integreret bænk, der også kan bruges som hylde.

Lav betonvæg, der adskiller soverummet fra stuen

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Den lave betonvæg, der adskiller soverummet fra stuen, har indbygget pejs,mder kan nydes fra begge rum. Der er tydelige referencer til naturen, der ligger lige uden for de store panoramavinduer, med de brede gulvplanker og rustikke trælofter, der sammen indkapsler det fredfyldte soveværelse. På gulvet ligger et rensdyrskind fra Jippi.

En nedlagt lade med potentiale

Første gang den spanske arkitekt Carlos Nicolau besøgte den nedlagte lade, susede vinden ind gennem alle sprækker. Der var hverken elektricitet, rindende vand eller rumdeling, men der var ingen tvivl om, at det havde potentiale til at blive et helt fantastisk hus.

Soveværelset

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Den originale stenvæg skaber en gedigen og taktil fornemmelse i rummet. Sengegærdet i egetræ er specialbygget til sengen og har indbyggede skabe på begge sider for at gemme opbevaringen lidt væk. Sengetøjet er fra Society.

Et ukompliceret liv

Ejerne, Silvia og Andrés Valiantes, ønskede sig et hjem, der var tæt forbundet med naturen – et hjem, hvor de ikke følte sig isolerede i små rum, og hvor man stadig ville være i stand til at fornemme stedets sjæl og historie. – Vi drømte om at skabe et weekendhus, der stod i skarp kontrast til vores travle arbejdsliv – et sted, hvor vi kunne slappe af og have et ukompliceret liv, fortæller Andrés Valiantes.

Et kig fra soveværelset mod badeafdelingen

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Et kig fra soveværelset mod badeafdelingen, hvor egetræsboksen til venstre rummer parrets store walk-in-closet, mens den til højre er beklædt med fliser på indersiden og danner rammen om brusebadet.

Respekt for det originale

Ved at bibeholde så meget af den oprindelige konstruktion som muligt synes netop dette at være lykkedes. Stenvæggene er bevaret, men pudset op på ny, ligesom den bærende loftskonstruktion stadig er den originale. Dog måtte alt andet træ udskiftes, ligesom taget skulle lægges på ny.

Porcelænskrukker

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - De organiske former og naturlige materialer er overalt i hjemmet – også på de fine porcelænskrukker af den spanske designer Helena Rohner.

Loftskonstruktionen i den gamle lade

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Loftskonstruktionen i den gamle lade måtte ændres, da træet var i dårlig stand, men det nye træ er behandlet, så det ligner det originale. Selv loftsventilatoren har vinger i træ og vidner om den gennemtænkte indretning.

Form og funktion forenes

Soveværelset, der vender mod syd, har fået installeret store panoramavinduer, der med en imponerende udsigt byder naturen indenfor året rundt. For at definere soveafdelingen har Nicolau integreret flere rumdelere i indretningen – brusenichen er således indrettet i en stor trækonstruktion, der er beklædt med fliser indvendigt, og som altså skærmer sengen fra badeværelset.

På samme vis er et stort walk-in-closet lavet i en lignende træboks, hvor de udvendige vægge kan bruges som reol. På den måde er form og funktion bundet sammen for at skabe et dynamisk hjem med helt unikke løsninger og en særlig stemning.
Soveværelset er desuden udstyret med en åben pejs, der bliver brugt flittigt i vinterhalvåret. Den er indbygget i skillevæggen ind mod stuen og kan derfor nydes fra begge rum.

Klædeskabet

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Klædeskabets udvendige side har fået monteret hylder for at skabe mere opbevaringsplads, der ikke fylder unødvendigt. Træboksen, der udgør skabet, er bygget efter japanske byggemetoder, hvor træstykkerne passes ind i hinanden uden brug af søm, hvilket giver den et ærligt udtryk. Langs husets nordside er der desuden bygget en bænk i egetræ, der fortsætter ud på badeværelset, hvor den understøtter håndvasken.

Badeværelset

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - På badeværelset har man fået specialbygget et vaskemøbel med håndvask i Corian. På den rå stenvæg, der fortsætter fra soveafdelingen, hænger to enkle spejle uden rammer, der giver en fin kontrast til væggens runde former.

Når inde- og udeliv går hånd i hånd

Ikke bare soveværelset, men hele hjemmet er blevet en særlig kombination af moderne løsninger og rustikke materialer, der tilsammen danner rammen om parrets fredfyldte helle fra hverdagens stress og jag. Her er man midt i naturen – både indenfor blandt de mange ærlige materialer og udendørs, hvor man kan nyde skoven og høre bruset fra floden, der ligger lige i nærheden.

Relaterede Artikler