Sådan får du din blomsterbuket til at holde så lang tid som muligt

Kender du det? At dine afskårne blomster visner for hurtigt? Her får du 8 tips til, hvordan du forlænger holdbarheden.

Guide til et længere og smukt blomsterliv

Blomsterbuketter er fyldt med flotte og farverige afskårne blomster, der bidrager med en masse glæde til dit hjem, og som du gerne vil holde liv i så længe du kan.

Ved at bruge nedenstående tips undgår du, at dine blomster ser triste og falmede ud efter blot få dage.

Skal du eller en du har kært forkæles med en buket, så kan du læse om 7 tjenester, der leverer blomster lige til din hoveddør her.

Buket uden blade på stilken
© Unsplash

Fjern nogle blade på stilken

Du skal starte med at pille de nederste blade af stilkene, så du sikrer dig, at bladene ikke er i berøring med vandet. På den måde undgår du at stilken rådner, og buketten ikke begynder at afgive dårlig lugt.

Blomster klip
© Getty Images

Skær af og skær skævt

Skær mindst 2 cm. af stilken med en skarp kniv eller en god grensaks - det er bedre end en almindelig saks, da det ikke skader blomsten nær så meget.

For at holde buketten så frisk, som muligt, skal du skære stilken diagonalt.

Det er vigtigt, at imens du skærer, ikke gør stilken flad, hvis det sker, får blomsten svært ved at suge vandet til sig.

Blomsterbuket i vase
© Getty Images

En ren vase

Det er vigtigt, at du sætter blomsterne i en vase, som er ren og uden sæberester. For at få en optimal ren vase, kan den rengøres med klorin.

Brug vand og et par dråber klorin, og lad svamp suge det til sig, og skyl derefter vasen godt af med vand.

Derefter kan du tilsæt en enkelt dråbe klor til selve blomstervandet, det holder nemlig bakterierne væk.

Vandtemperaturen er afgørende

Det er altid svært at vurdere, hvilken temperatur vandet skal have, og det er med god grund - for det afhænger af blomsterne.

Når der er tale om en buket med forskellige typer af blomster, bør den stå i lunkent vand, da det er bedst for de forskellige blomsters behov.

Har du en buket fyldt med tulipaner, som er en løgblomst ligesom liljer og hyacinter, så optager blomsterne vandet bedst, hvis det er koldt vand, de står i.

Har det er buket med grenede stilke som roser, trives de bedst i meget varmt vand.

Buket på bord
© Styling: Pia Olsen/Living Stories, Foto: Anitta Behrendt

Placering er vigtig

Hav i mente at du ikke stiller din fine buket direkte i solen, for det vil få blomsterne til at springe hurtigt ud. Blomster er ikke glade for alt for meget varme, derfor skal de heller ikke stå i nærheden af en radiator eller en meget varm lampe.

Du kan med fordel stille dem et køligt sted uden for meget træk. Eller sætte dine blomster et køligt rum om natten, så du forsinker blomstringen.

Dine blomster kan heller ikke lide frugt, da frugt udskiller ethylengasser, så stil dem væk fra frugtskålen.

Skift vandet

Skift vandet omkring hver anden til tredje dag. Når du skifter vandet, kan du med fordel skære 1 cm. af stilken, og tilføje en ny dråbe klorin til vandet, så kan dine blomster holde længere.

Brug altid posen med pulver

Når du modtager en buket, er der som oftest altid et pose holdbarhedsmiddel med - og det skal du bruge.

Blomster bliver klippet fra deres rødder, og derved mister de deres naturlige næring. Blomsterpulveret er en erstatning herfor.

Giv din buket nyt liv

Ligesom der er forskel på, hvordan blomster skal passes, er der også forskel på deres levetid - selvom du passer godt på dem.

Når du har en smuk buket, hvor den ene blomsterart er visnet, kan du skabe en helt ny buket meget nemt. Gem de blomster, der stadig har mange gode dage i sig, og sæt dem sammen med nye friske blomster eller eucalyptusblade.

Du kan også læse om, hvordan du kan style din blomster på en helt ny måde her.