Inspiration til udendørsbelysning
© Light-Point

Lampedesigneren guider: Sådan skaber du den bedste udendørsbelysning

Udelys er kommet for at blive – vi har bedt lampedesigner Ronni Gol fra Light-Point om at give nogle basisråd, hvis man vil have lidt mere lys på ens udendørs omgivelser.

Lampeeksperten

Ronni Gol ler og ryster lidt på hovedet, når han bliver spurgt om udelys. Han tænker tilbage til midten af 00’erne, hvor han havde designet en ny lampe for hans firma, Light-Point, og som blev hans første udendørslampe. Ikke med særlig stor entusiasme og lidt ved et tilfælde, smiler han. At det så blev det pletskud, som var med til at føre firmaet succesfuldt gennem finanskrisen i slutningen af 00’erne, var slet ikke, hvad han havde forudset.

– Det var egentlig en lampe, jeg ikke ville have, men den lå altså straks nr. 1 på salgslisterne, faktisk lige indtil for et par år siden, men den hører stadig til i toppen. Med til den historie hører, at udelys i begyndelsen af dette årtusind ikke var det helt store. Folk brugte ikke krudt på det, men det er noget helt andet i dag. Udelys er en kategori, som vokser og vokser, og det handler om, som jeg ser det, at vi har brugt mange kræfter på det indendørs – og stadig gør det – men at vores terrasser er blevet vigtige for os og er blevet et af boligens vigtigste rum. Dertil kommer også hele sikkerheden, hvor alt føles mere trygt, når der tændes lys på vej op til huset, eller det at sætte en nøgle i en lås faktisk kan gøres i lys, siger lampedesigneren og indehaveren af Light-Point, som nu med mere end 25 år på markedet for længst har spredt godt lampedesign over hele verden.

– Teknisk skal udendørslyset noget særligt, men designmæssigt tænker jeg ikke som sådan, om det er en lampe, der skal designes til indendørs- eller udendørsbrug. I nogle tilfælde bliver det måske kun til en lampe, som skal bruges indendørs, men i de fleste tilfælde designer jeg lamper, som er både-og. Vi har set en stærk trend med, at det dekorative lys også bevæger sig udendørs, og her er de transportable lamper ganske geniale.

– Når man sidder i sin stue om aftenen, så kigger man på en sort rude, og der skal kun meget lidt lys til udenfor, for at det bliver en oplevelse at kigge ud. Det kan være et smukt træ, som bliver helt grafisk med en lille spot under sig, siger Ronni Gol.

Han har fra sin store kollektion valgt de fire eksempler, som vises nedenunder. De bruger alle LED-lyskilder, som er energimæssigt forholdsvis billige, og man kan tilslutte lystimer, så de slukker i bestemte tidsrum.

Inspiration til udendørsbelysning
© Light-Point

Indgang og sikkerhed

Det vigtigste lys udenfor er det ved hoveddøren, og lige præcis her skal man sørge for generelt godt lys, så det føles let og sikkert at komme ind. I det viste tilfælde markerer to lamper, hvor indgangen er, som yderligere forstærkes af to spots ved selve døren. Facet-væglampen er baseret på et asymmetrisk design i aluminium. Den kan vælges i en up/down- eller en down-udgave.

Inspiration til udendørsbelysning
© Light-Point

Det fleksible lys

Det er en af tidens helt store trends – de fleksible lamper, som kan flyttes med overalt, og som nemt oplades til flere timers brug. Der findes efterhånden mange udgaver fra alle førende lampefirmaer. Light-Point har udviklet serien Lantern, som både kan fastmonteres som ses her, eller i en udgave, der kan oplades og flyttes rundt. Den har vundet en Red Dot Award for sit design og fås også i en hvid udgave.

Inspiration til udendørsbelysning
© Light-Point

Lys på terrassen

Hvis man virkelig skal nyde Skandinaviens forunderlige sommernætter, er et mere generelt lys på terrassen vigtigt – og essentielt i vinterhalvåret. Det nemmeste er at anbringe nogle lamper på mur eller væg. Her er det Cube Led fra Light-Point, der både giver up- og down-lys. På bordet ses Lantern Table i hvid udgave, som er genopladelig.

Inspiration til udendørsbelysning
© Occhio

Belysning ved havegangen

Belysningen ved havelåge og havegange er til gavn for både dig selv og dine gæster. Det er naturligvis vigtigt, at man kan se, hvor man går, og orientere sig i forhold til trin, stigninger eller fald. Det er en rigtig god idé at montere lyset lavt, så man kan se trin, eller om der er glat på grund af blade, is, sne eller frost. Jo mere toppet, ujævn og fyldt med trin din havebelægning er, jo mere lys er der i princippet brug for. Sørg for, at lyset ikke blænder. Anvend hellere flere lyssvage lamper, frem for én lampe med høj lysstyrke. På den måde kan belysningen af havegangen også anvendes til at underbygge en bestemt stemning. For gæster eller besøgende, der måske ikke har været i huset før, er det vigtigt at de kan orientere sig. Hvis der er flere indgange til huset, er lys en rigtig god vejviser.

Kilde: Videncentret Bolius

Inspiration til udendørsbelysning
© Light-Point

LÆS OGSÅ