© Moooi

Er dette årets grimmeste stol?

Det kan diskuteres, om Marcel Wanders stol for Moooi er køn i Mondrian-farver. Men lad jer ikke narre – dette er noget nær det hotteste, designverdenen har set i 2015.

Hollandske Marcel Wanders er en af største designstjerner netop nu. På den nyligt overståede Milano-messe lancerede han nyheder hos alle fra Alessi over Flos og Cappellini til Magis og Moooi. På designerens egen hjemmeside står der – uden blusel – om Salone del Mobile: "Hans tilstedeværelse kan føles over hele Milano." Ingen falsk beskedenhed at slås med der.
Selvfølgelig blev Wanders nærvær også tydeligt på hippe Mooois stand, og designbloggerne lagde især mærke til én stol, der stak af fra alt andet: Den nye Charles Chair i Mondrian farver.
I sig selv ligner stolen ikke en revolution med dens spinkle stel og firkantede krop. Linjerne er typiske for tidens trend. Men farverne er interessante.

Inspirationen kommer fra den berømte maler, Piet Mondrian, som skabte en helt ny geometrisk og grafisk stil i starten af 1900-tallet. Farvevalget var næsten altid superenkelt: blå, sort, gul, rød og hvid, og malerierne var delt op i felter med hver sin ubrudte farve.
Charles Chair har således fået Mondrian-tøj på, og det er ikke tilfældigt, at denne kunstretning pludselig genopstår i møbelbranchen. Stilen fra starten af 1900-tallet, især 20'erne og 30'erne, har fået en gigantisk revival. Især kan man finde mange referencer til art deco og de første funktionalistiske design, som Arne Jacobsen jo også var en væsentlig del af.
I det hele taget skal vi nok til at vænne os til et mere geometrisk og grafisk udtryk. Og hvis det er svært, kan man kigge på en af samtidens andre ikoniske møbler, Charles Rennie Mackintosh' Mondrian-stol.