6 myter om sushi, du ikke skal tro på

Sushi væltede ind over USA og Europa i 90'erne og er stadig en af vores yndlingsspiser. Men der er også opstået mange myter omkring det japanske måltid. Fx betyder sushi slet ikke 'rå fisk'.

Sushi sejrede i 90'erne

I 1990'ernes København var sushi en supertrend. Alle skulle booke bord på Sticks'n'Sushi, hvor man fik udleveret kogte, mynteduftende klude og dyppede hvidkål i soya, inden rullerne med rå fisk, tang og ris kom på bordet.
Vi lærte benovet at bruge spisepinde på japansk manér, og de skarpeste first movers gik selv i gang med at hjemmerulle sushi i små sivmåtter.

Men, som det ofte går med madtrends, skete der også en udvanding på nogle områder, og selvom sushi stadig er en livret for mange, har der også hængt en masse myter og dårlige vaner ved.

Læs mere om sushi-trenden på Grunge

sushi fisk til sushi sushi ruller
© Gettyimages

6 myter om sushi:

1. Den skal være næsten levende

Jo friskere, jo bedre, tænker mange sushi-elskere og ser sig selv som bjørnen, der æder en sprællende laks direkte fra vandløbet.
Men det er ikke helt sandt. Selvfølgelig må fisken ikke være gammel, men når råvarerne til sushi fanges på industribåde, fryses de ned omgående, blandt andet for at undgå parasitter.

2. Sushi betyder rå fisk

Vi har fundet artiklen om sushi-myter på det amerikanske site Grunge, og de viser selverkendelse ved at indrømme, at 'mange frygtelige ting er gjort mod sushi i USA." Udover at friturestege den stakkels fisk, har amerikanerne også udbredt en masse misforståelser, for eksempel at sushi betyder rå fisk. Det er overhovedet ikke tilfældet. Sushi er den eddikekogte specialris, som bruges i rullerne, og den rå fisk er bare garniture.

3. At man skal undgå ferskvands-sushi

Det er korrekt, at der kan være flere bakterier i ferskvandsfisk, simpelt hen fordi de lever i et 'mere lukket miljø'. Men det er dumt at tro, at sushi af ferskvandsfisk vil gøre dig syg. Hvis du får serveret dette på en restaurant, kan du faktisk være sikker på, at det er et særlig fint sted, som har fuldstændig styr på hygiejnen.
Dog bør du nok ikke købe 'ørred-sushi' i supermarkedet.

4. Wasabi slår bakterier ihjel

Forskere har bevist, at ægte, japansk wasabi slår nogle af de bakterier ihjel, som kan give maveonder, og i gamle dage blev den stærke krydderurt anvendt for at holde fisken frisk længere. Det er dog ikke denne type wasabi, altså den ægte, som du får på restauranter. Den er nemlig ekstremt dyr og efterhånden ret sjælden. I stedet får du faktisk purerede kæmperadiser med grøn farve ...

5. Spis aldrig sushi på en mandag

I gamle dage modtog restauranter fisk om tirsdagen eller onsdagen, så derfor var det almindelig kendt, at man aldrig burde spise fisk fra menuen om søndagen eller mandagen.
Dette er dog længe siden, og leverancerne foregår i dag på helt andre måder. Du kan sagtens spise frisk og skøn fisk mandag på en restaurant.

6. Sushi giver dig orm

Det er en kæmpe misforståelse, at der skulle være større risiko for at få parasitter af at spise den rå fisk. Faktisk er restriktionerne og hygiejnetjekkene så skrappe, at den slags råvarer aldrig vil nå ind på din tallerken.