Den store pragthave
Har man en billedhugger gemt i generne, er denne arkitektoniske have perfekt.
En akebia slynger sig på den spinkle låge, der inviterer ind til husets hoveddør igennem en lille lund af blommebladet tjørn, hvis lavthængende kroner danner et let loft over indgangen.
Når man kommer ind i det lave hus fra 1960, åbner boligen op til lyset og haven på bedste vis, og man føres ud på en stor terrasse, som er havens højeste punkt, hvor man straks betages af det faldende terræn. Her bor Mette Fauerskov og hendes mand, Jan. Mette er landskabsarkitekt, MDL, og arbejder primært med kirkegårde, og det giver fuldkommen mening, når man kigger ud over den store pragthave.
Enkel og tidstypisk arkitektur
Det var husets placering tæt ved skoven og den 2000 m² store faldende grund, der i sin tid overbeviste Mette og hendes mand om, at det her skulle være deres hjem.
Huset er bygget i 1960 og tegnet af arkitekt Herbert Jensen, og det var den enkle og tidstypiske arkitektur og den store grund, parret forelskede sig i for knap 20 år siden.
Perfekt harmoni
Terrassen er ligesom gulvet i spisestuen indenfor lagt af gule tegl, der får inde og ude til at smelte sammen i perfekt harmoni.
Vajende græsser og en konsekvent farveskala skaber ro på terrassen, hvor man ved det sortmalede spisearrangement har en storslået udsigt ned over haven. Her kan man sidde i skygge under den smukke japanske løn og føle sig fuldstændig i ét med naturen. Mette har valgt en farveskala af sorte krukker, grønne og grå bladfarver og hvide og blå blomster samt arkitektoniske møbler.
En hemmelig sti
Store træer omslutter haven, og beskæringen af væksterne sker gradvist fra den vilde skov i havens udkant til de skarpe hække inde i haven. Det vilde krat i havens kant er tæmmet ved at opstamme udvalgte træer, og bag en firkantet buksbomhæk, der følger havens faldende terræn, er lagt en hemmelig sti af tegl, der fører fra terrassen ned i havens bund.
Den perfekte overgang
Bag hækken er plantet store buksbomkugler, klippet i organiske former, som er den perfekte bløde overgang fra havens skarpe hække til krattet, der huser et righoldigt fugle- og dyreliv.
Den faldende plæne, som er havens midtpunkt, er domineret af S-formede kurver. Det bliver understreget af sortmalede Albertslundkantsten af beton.
Magisk stemning
Vest for huset har Mette anlagt en lille frugtlund med æbletræer.
En græssti fører fra terrassen langs huset mellem de forskudte hække, hvor en række af gråblå Hosta ‘Halcyon’ skjuler husets sokkel og viser vejen ned til frugtlunden, hvor enkle riddersporer, martagon-liljer, stormhatte og høstanemoner svæver over det grønne og tilfører en magisk stemning.
Leg med linjerne
Haven er indrammet af to rækker af bøgehæk, der er klippet i forskellige højder, og også her er der leget med linjerne. De forskellige hække i havens rum stiger og falder i højderne. Nogle steder afslører de andre hække eller kronen af et frugttræ, andre steder skjuler de hemmelige stier eller lukker sig om andre haverum, som det ovale, hvor en bænk indbyder til afslapning og eftertanke.
Intet er overladt til tilfældighederne i landskabsarkitektens kuraterede og konsekvente have, som er et værk i sig selv.