Skulpturel have
© Pernille Kaalund

Sjældent har vi set så smuk og kunstnerisk en have

Kig med indenfor i den skulpturelle og overordentligt afbalancerede have hos landskabsarkitekt Mette Fauerskov.

Den store pragthave

Har man en billedhugger gemt i generne, er denne arkitektoniske have perfekt.

En akebia slynger sig på den spinkle låge, der inviterer ind til husets hoveddør igennem en lille lund af blommebladet tjørn, hvis lavthængende kroner danner et let loft over indgangen.

Når man kommer ind i det lave hus fra 1960, åbner boligen op til lyset og haven på bedste vis, og man føres ud på en stor terrasse, som er havens højeste punkt, hvor man straks betages af det faldende terræn. Her bor Mette Fauerskov og hendes mand, Jan. Mette er landskabsarkitekt, MDL, og arbejder primært med kirkegårde, og det giver fuldkommen mening, når man kigger ud over den store pragthave.

Grønt have med buske

Grønt i grønt – stedsegrønne planter og skarpe hække danner strukturen og linjerne i haven her, der ligger lidt uden for Aarhus.

© Pernille Kaalund

Skulpturer af grønt

Skarpt klippede hække spejler husets stringente arkitektur og danner rum, mens kugler af liguster ligger som havskildpadder på bakken og bløder de stramme linjer op.

I haven hersker en slags storslået visuel stilhed. Alt er velafbalanceret i proportioner, farver og former.

Grøn have med skarpe hække

De stramme horisontale linjer komplementerer husets arkitektur, og terrænfaldet bliver understreget af de markerede dybe trin i plænen, der nærmest illuderer højdekurver på et landkort. Farveholdningen er enkel og gennemført. Bag hækken findes terrassen med udsigt over den faldende have. En nærmest majestætisk enkelhed dominerer haven, hvor det skulpturelle er i fokus. Plænen danner en rolig baggrund for de klippede hække og figurer i geometriske former. Mette Fauerskov arbejder især med stedsegrønne planter, som danner en smuk ramme om de nøje udvalgte blomster i haven.

© Pernille Kaalund

Enkel og tidstypisk arkitektur

Det var husets placering tæt ved skoven og den 2000 m² store faldende grund, der i sin tid overbeviste Mette og hendes mand om, at det her skulle være deres hjem.

Huset er bygget i 1960 og tegnet af arkitekt Herbert Jensen, og det var den enkle og tidstypiske arkitektur og den store grund, parret forelskede sig i for knap 20 år siden.

Buksbomhæk i grøn have

Hækkeklipperen er Mettes yndlingsredskab. Det er med den i hånden, at hun finpudser de rolige linjer i den skulpturelle have. Buksbomhækken klippes en gang om året, mens taks- og bøgehækkene klippes tre-fire gange i løbet af året.

© Pernille Kaalund
Have en trappe og fliser

Krattet udenfor indeholder bl.a. vildtvoksende buskroser, Rosa moyesii ‘Geranium’, og dronningebusk, Kolkwitzia amabilis. En sti lagt af smukke tegl, skjult bag en stramt klippet takshæk, bringer orden i kaos og skaber en stram linje i havens udkant. Hækken følger det faldende terræn; det samme gør plænens flydende trin. Foran hækken er anlagt et hvidt bed af bl.a. kærmindesøster, Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’, tidselkugle, hvide roser, ‘Katharina Zeimet’, høstanemone, ‘Honorine Jobert’, elefantgræsser, Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’, pibegræs, Molinia caerulea, og perlekurv, Anaphalis triplinervis . I forgrunden ses krukker med hvide Agapanthus. Kanterne på plænens trin er af sortmalede Albertslundkantsten.

© Pernille Kaalund

Blomstrende magi

Haven, der før var en kombination af store træer, vildnis og græsplæne, er gennem årene blevet fintunet af Mette og anlagt med stor respekt for dens oprindelige natur, væsen, form og terræn. Som et velkurateret værk af stedsegrønne rammer tilsat de helt rigtige stænk af blomstrende magi.

Siddeplads i have

En siddeplads i det ovale rum indbyder til ro og eftertanke. En belægning af chaussésten understreger rummets form, mens takshækkens faldende højde afslører flere hække bagved.Grupper af krukker med hvide stauder indrammer bænken. Den kæmpe vandgran i baggrunden har stået i haven, længe før den blev anlagt.

© Pernille Kaalund
Hvide roser og grønne planter

Det skarpe og det mere vilde er sat sammen her af en kærmindesøster, Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’, sammen med en hvid rose.

© Pernille Kaalund

Perfekt harmoni

Terrassen er ligesom gulvet i spisestuen indenfor lagt af gule tegl, der får inde og ude til at smelte sammen i perfekt harmoni.

Vajende græsser og en konsekvent farveskala skaber ro på terrassen, hvor man ved det sortmalede spisearrangement har en storslået udsigt ned over haven. Her kan man sidde i skygge under den smukke japanske løn og føle sig fuldstændig i ét med naturen. Mette har valgt en farveskala af sorte krukker, grønne og grå bladfarver og hvide og blå blomster samt arkitektoniske møbler.

Japansk inspireret hus

Huset er fra 1960, og terrassen er lagt i tegl, der passer flot til husets arkitektur. Her findes parrets yndlingsspiseplads under den japanske løn med udsigt over den store have.

© Pernille Kaalund
Frugtlund i stor have

Vest for huset har Mette anlagt en lille frugtlund. Her vokser forskellige sorter af æbler, og blandt øer af frodig skyggebe-plantning fører stier af trædebregner gæsten rundt mellem frugttræerne. Martagonliljer troner over det grønne bunddække, mens kugler af taks skaber struktur året igennem.

© Pernille Kaalund
Plantning af hvid Delphinium

Mette i gang med at plante krukker til med yndlingsstauder. En hvid Delphinium i en sort krukke er nærmest indbegrebet af stilen i haven her.

© Pernille Kaalund

En hemmelig sti

Store træer omslutter haven, og beskæringen af væksterne sker gradvist fra den vilde skov i havens udkant til de skarpe hække inde i haven. Det vilde krat i havens kant er tæmmet ved at opstamme udvalgte træer, og bag en firkantet buksbomhæk, der følger havens faldende terræn, er lagt en hemmelig sti af tegl, der fører fra terrassen ned i havens bund.

Hække og store træer

I havens bund bliver bedene lidt vildere, mens hækkene skaber struktur og kontrast til de store træer i skoven bag ved haven. Her er smukke skyggefulde skovbede med store frodige planter som sølvlys og forskellige sorter af bronzeblad og hosta.

© Pernille Kaalund

Den perfekte overgang

Bag hækken er plantet store buksbomkugler, klippet i organiske former, som er den perfekte bløde overgang fra havens skarpe hække til krattet, der huser et righoldigt fugle- og dyreliv.

Den faldende plæne, som er havens midtpunkt, er domineret af S-formede kurver. Det bliver understreget af sortmalede Albertslundkantsten af beton.

Stier af Champost

Nogle af træerne i haven er meget gamle. I forgrunden ses en vandgran med en imponerende stamme. Stier af Champost fører rundt i skovhaven blandt frodige bede og klippede hække af taks. S

© Pernille Kaalund
Sølvlys, Cimicifuga racemosa

Sølvlys, Cimicifuga racemosa, svæver som yndefulde slanke spir over skyggebedets storbladede planter.

© Pernille Kaalund

Magisk stemning

Vest for huset har Mette anlagt en lille frugtlund med æbletræer.

En græssti fører fra terrassen langs huset mellem de forskudte hække, hvor en række af gråblå Hosta ‘Halcyon’ skjuler husets sokkel og viser vejen ned til frugtlunden, hvor enkle riddersporer, martagon-liljer, stormhatte og høstanemoner svæver over det grønne og tilfører en magisk stemning.

Bronzeblad, hosta og sølvlys

I skovbedet vokser bronzeblad, hosta og sølvlys og danner en overvældende frodighed i den vilde del af haven.

© Pernille Kaalund
Enkel indgang til grønt haveparadis

Indgangen til huset afslører ikke meget af havens storhed, men som med alt andet i haven er dette ikke nogen tilfældighed. Den elegante og spinkle låge viser ind til husets indgang på en belægning af chaussésten. Et tag af grene fra blommebladet tjørn danner nærmest en tunnel op til hoveddøren.

© Pernille Kaalund

Leg med linjerne

Haven er indrammet af to rækker af bøgehæk, der er klippet i forskellige højder, og også her er der leget med linjerne. De forskellige hække i havens rum stiger og falder i højderne. Nogle steder afslører de andre hække eller kronen af et frugttræ, andre steder skjuler de hemmelige stier eller lukker sig om andre haverum, som det ovale, hvor en bænk indbyder til afslapning og eftertanke.

Intet er overladt til tilfældighederne i landskabsarkitektens kuraterede og konsekvente have, som er et værk i sig selv.

Hvid lupin i sort krukke

Hvid lupin i sort krukke fra B-Green. Bagved ses en fintstrået elefantgræs, Miscanthus sinensis ‘Kleine silberspinne’.

© Pernille Kaalund
Have med runde og rektangulære planter

Det runde og det rektangulære udfordrer hinanden på en af havens smalle stier

© Pernille Kaalund

LÆS OGSÅ